Сибірський бумеранг

05.08.2014
Сибірський бумеранг

Сибіряки нагадують, що в них теж може бути своя «народна республіка».

Дії Москви в Криму та на cході України можуть ударити бумерангом по самій Росії, «склеєній» по шматочках із безлічі дуже різних народів та земель. Про те, що поки Кремль відправляє війська «захищати» російськомовне населення «Новоросії», у самій РФ може знову підняти голову Кавказ, говорилося вже не раз. А про анексію Китаєм прилеглого до китайського кордону Хабаровського краю й сусідніх із ним неозорих сибірських просторів навіть у цензурованому російському інтернеті ходить безліч анекдотів. І хоч у тоталітарній державі будь-які кроки вбік від позиції центральної влади припиняють іще в зародку, Росії, схоже, таки доведеться зіштовхнутися із розбудженим нею самою демоном сепаратизму.

Війна з Україною призведе до зростання сепаратизму в Росії. Про це на своїй сторінці у Facebook написав відомий російський опозиціонер Борис Нємцов.

«Кремль судомно бореться з сепаратизмом у Росії. Намагається заблокувати «Марш за федералізацію Сибіру», який має відбутися 17 серпня в Новосибірську. До речі, з лексикону зомбоканалів зникли дефініції про прихильників федералізації на сході України. Тепер вони — «ополченці», — днями написав у «Фейсбуці» російський опозиційний політик Борис Нємцов.

Згаданий «сибірський марш» і справді наробив у кремлівських кабінетах переполоху. Попри те, що організатори акції анонсують дуже скромну кількість учасників — усього лише 350 осіб. І мета у них — аж ніяк не від’єднання величезного Сибіру чи якоїсь його частини від Російської Федерації, як того добиваються у нашій ситуації московські «протеже» з усіляких ДНР та ЛНР. Ініціатори маршу виступають лише за утворення автономної Сибірської республіки в складі Росії. Щоправда, під не дуже приємним для кремлівської влади гаслом: «Покажемо Москві Сибір!».

«Дивлячись на все це безумство, можна подумати, що в Сибіру аж марш за відділення відбувається. Але ні. У країні під назвою «Російська Федерація» люди проводять марш за федералізацію. За те, щоб у регіоні залишалося більше грошей і повноважень», — дивується молодий опозиційний лідер Олексій Навальний, якого російський суд минулої п’ятниці залишив під домашнім арештом.

«Безумство» полягає в реакції московської влади на ці, здавалося б, природні вимоги величезного регіону федерації. Як повідомив у своєму блозі Навальний, Роскомнагляд (на підставі рішення Генеральної прокуратури) виніс 14 засобам масової інформації попередження про неприпустимість розміщення будь-якої інформації про «Марш за федералізацію Сибіру». За інформацією газети «Коммєрсант», ідеться, зокрема, про сайти «Політ.ру», Regnum, «Новий регіон», «Росбалт.ру», «Наканунє.ру». Раніше зі схожим формулюванням Генпрокуратура Росії закрила популярні опозиційні інтернет-ресурси «Грані.ру», «Єжеднєвний журнал» та «Каспаров.ру».

Також було заблоковано всі сторінки з інформацією про акцію в соціальних мережах.

На вимогу Генпрокуратури РФ інтернет-видання Slon.ru наступного ж дня після публікації 30 липня видалило з сайту інтерв’ю з новосибірським активістом Артемом Лоскутовим, який виступив ініціатором «маршу». Поява цього матеріалу загрожувала блокуванням сайту — після публікації ГПРФ повідомила інтернет-провайдерів про необхідність обмежити доступ користувачів до матеріалів Slon.ru. З тієї причини, що «на ресурсі розміщено матеріали з організації масового публічного заходу, який проводиться з порушенням установленого порядку».

За словами головного редактора сайту Андрія Горянова, стаття не містила жодних закликів, та й часу та місця проведення автор не вказував, позаяк акція ще не узгоджена з місцевою владою.

У коментарі «Коммєрсанту» представник Генеральної прокуратури Росії Вадим Ампелонський пояснив претензії до 14 ЗМІ, які опублікували згадки про «Марш за федералізацію Сибіру», тим, що це «поширення інформації про підготовку до несанкціонованих масових заходів під гаслами, що загрожують територіальній цілісності країни».

Вдумайтеся тільки: влада, яка нарощує свій рейтинг на основі відторгнення чужої території й істеричних вересків про «захист братів-слов’ян незалежної Новоросії» від «фашистської київської хунти» у пропагандистських ЗМІ, всерйоз говорить про загрозу територіальній цілісності!

А тим часом ініціатива сибіряків знаходить підтримку і в інших регіонах РФ. На марш під гаслом «Досить годувати Москву!» 17 серпня планують вийти тепер уже й мешканці Калінінграда. «Це реакція і на підтримку сепаратистів сходу України, і на фінансовий грабіж регіонів, здійснюваний під розмови про укріплення вертикалі влади», — наголошує Борис Нємцов.

На думку політика, щоб зберегти Росію, треба негайно припинити підтримувати сепаратистів Донбасу і домагатися фінансової самостійності регіонів РФ, адже такою величезною країною «не можна управляти з Москви».

«Зрозуміти цю просту думку в Кремлі буде непросто. А коли почнуться протести в Татарстані й Башкирії, буде пізно. Путін давно забув, що, за Конституцією, ми — Російська ФЕДЕРАЦІЯ», — констатує опозиціонер.

ЗНАК ЗГОРИ

Президент Росії Володимир Путін став жертвою атаки з повітря. Під час промови, з якою глава держави виступав на відкритті пам’ятника воїнам Першої світової війни, на президентське плече «ляпнула» пташка. Судячи з розміру чималенької плями — швидше за все, голуб.

Відео цього конфузного моменту в телевізійну трансляцію не потрапило — режисер нібито одразу перемкнув «картинку» на камери, що знімали президента з іншого ракурсу. Зате відеоролик одразу розмістили на інтернет-хостингу YouTube, де станом на вчора він набрав уже майже 1 мільйон 670 тисяч переглядів.

Російські ЗМІ, щоправда, запевняють, що це «фейк» — себто вигадка, монтаж. Та українським інтернет-користувачам уже байдуже: історія з пташиним лайном на путінському плечі вже впевнено увійшла в мережевий фольклор, породивши безліч анекдотів і «демотиваторів» (фото і малюнків із жартівливими підписами). Геройського голуба охрестили «бандерівцем» і навіть «калібрувальником української авіації». А прикмета, згідно з якою, потрапити під пташиний послід — на щастя, на переконання користувачів, обов’язково спрацює на щастя України.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>