Кривавий концерт Ані Лорак

05.08.2014
Кривавий концерт Ані Лорак

Анi Лорак — лакмус для активiстiв i мiлiцiї. І першi, i другi показали свою «шляхетнiсть». (з сайта dumskaya.net.)

Починаючи з травня, відтоді, як Ані Лорак випустила кліп на пісню «Мальви» Івасюка, де використала уривок відео з Майдану, співачка стала кісткою в горлі для багатьох націоналістів. Тепер за її творчим життям стежать крок за кроком. Активісти акцій бойкоту Ані Лорак готові не тільки гучно висловлювати своє невдоволення її проросійською позицією, а й кров пролити. Так, у неділю ввечері близько 200 людей під одеським клубом «Ібіца» в районі пляжу Аркадія пікетувати концерт Ані Лорак, співали гімн, вимагали зустрічі з керівництвом клубу з вимогою скасувати виступ співачки, тримали в руках плакати з написами: «Россия раздает, кому — награды, а кому — снаряды. Аня, откажись от московських наград!», «После бомб и снарядов, после нашей крови, люби Россию крепче, Лорак, люби ее, люби!».

Власники клубу активістів місцевого Євромайдану не злякалися. На допомогу їм приїхала сотня правоохоронців зі щитами і кийками. Міліціянти силою розігнали пікетувальників. Унаслідок бійки трьох націоналістів затримали, одного поранили. Дісталося на горіхи й захисникам Лорак. Одному співробітнику міліції розбили голову, швидше за все, вдарили кастетом по голові.

«Співробітники органів просто стояли в очепленні, але ті пішли на прорив. Міліція застосувала силу тільки після того, як кастетом серйозно поранили нашого бійця», — виправдав дії правоохоронців прес-секретар облуправління міліції Володимир Шаблієнко.

Незважаючи на те, що під клубом пролилася кров по обидва боки барикад, покидати шоу ніхто не збирався. Ближче до півночі понад двісті шанувальників Лорак таки дочекалися її виходу на сцену. Під гучні скандування «Ганьба!» пікетувальників нічного клубу Ані Лорак співала пісні про кохання аполітичній публіці. У той час активісти закидали яйцями відділення міліції. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко пояснив, що Лорак нібито пообіцяла половину гонорару передати на потреби українських військових, тому концерт мусила відіграти.

Каша Сальцова та Марія Бурмака, які щодня були на Майдані, а зараз їздять по військових частинах і в зону АТО, засудили активістів одеського Євромайдану. «Концерт Ані Лорак в Одесі — це не найголовніша біда зараз. Не треба забувати, що клубна індустрія теж має право на існування, це теж економіка і податки, — вважає Бурмака. — Давайте не опускатись до якихось судилищ. Ані Лорак — не причина, а наслідок інформаційної політики України, наслідок ставлення українських медіа до українських музикантів — хіба попса і продажність не культивувалась десятиліттями? Де тоді пікети і претензії до телеканалів і ФМ-радіостанцій?»

Солістка гурту «Крихітка» Каша Сальцова запитує пікетувальників Ані, де вони є, коли потрібно виходити з протестами під суд чи писати апеляції? «Акціями ви не концерт артисту зриваєте, а касу клубу, бо гонорар він отримав давно. Не ви цих артистів годуєте — не вам із них питати. Їх годує російський ринок і український приватний капітал. Як артист кажу: найбільша кара — ігнорування. Користь від цієї акції, тільки якщо удар прийдеться по Ківалову. Але швидше Порошенко сяде, ніж цей буй. Ну і так просто нагадаю — непокараний мент, що перевищив повноваження, — це дуже, дуже, дуже погана прикмета», — наголосила Каша Сальцова.