«А якщо до Кремля не дійде — буде гірше...»

01.08.2014

Рада Євросоюзу вчора, як і планувала, письмовою процедурою затвердила винесене напередодні на її розгляд Комітетом постійних представників ЄС рішення щодо запровадження третьої хвилі санкцій проти Росії. Як повідомила на брифінгу в Брюсселі представник глави європейської дипломатії Майя Косьянчич, того ж дня (31 липня, в четвер) рішення про введення санкцій мав опублікувати Офіційний журнал Євросоюзу. Таким чином, секторальні обмежувальні заходи набирають чинності з 1 серпня.

Як повідомляла «УМ», економічний етап санкцій передбачає ембарго на ввезення та вивезення з Росії озброєнь, експорт товарів подвійного призначення і технологій для військового використання в РФ, обмеження доступу до ринків капіталу ЄС. Зокрема, громадяни і компанії ЄС більше не зможуть купувати або продавати нові облігації та акції, видані великими державними російськими банками і банками розвитку, а також їхніми дочірніми компаніями та особами, які діють від їхнього імені.

Експорт енергетичного устаткування і техніки в Росію підлягатиме попередньому дозволу компетентних органів держав-членів ЄС. Якщо продукція призначена для розвідки глибоководного видобутку нафти, розвідки арктичної нафти або виробництва сланцевих нафтових проектів у Росії, в експортному дозволі буде відмовлено. На даний момент багатьом європейським технологіям, зокрема тим, які можна застосовувати в арктичних умовах, немає замінників іншого виробництва.

Тим часом про свій намір найближчим часом приєднатися до санкцій проти Росії оголосила Норвегія, яка не є членом Євросоюзу. «Нові обмежувальні заходи проти Росії показують, наскільки погіршилася ситуація в Україні... Практично не викликає сумнівів, що повстанці отримували з Росії як новітню зброю, так і тилове забезпечення. Це підживлює конфлікт і має бути негайно припинено, — заявив міністр закордонних справ Норвегії Берге Бренде. — Виходячи з логіки зовнішньої політики, Норвегії слід приєднатися до санкцій. Але перед тим як ухвалити остаточне рішення, ми проведемо консультації з парламентом».

Бренде також нагадав, що після «незаконної анексії Криму Росією в березні уряд Норвегії безальтернативно підтримував усі ініціативи своїх європейських партнерів, і парламент завжди підтримував такі кроки».

Нагадаємо, нові санкції проти Росії запроваджують також США, Канада і Японія.

Глибоке занепокоєння діями Росії, спрямованими на підрив суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, висловила «Велика сімка» (у яку знову перетворилася «Велика вісімка» після вигнання з цього клубу світових лідерів президента Росії Володимира Путіна).

«Ми, лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії, США, а також президент Європейської Ради і голова Єврокомісії, укотре засуджуємо незаконну анексію Росією Криму, а також дії щодо дестабілізації Східної України, що є неприйнятним і порушує міжнародне право», — йдеться у заяві G7.

Окремо засудивши трагічне збиття малайзійського літака і вбивство 298 людей на його борту, учасники «Великої сімки» зазначають, що «ця жахлива подія мала стати переломним пунктом у цьому конфлікті, в результаті чого Росія повинна була призупинити свою підтримку незаконних збройних формувань в Україні, забезпечити свій кордон з Україною,і зупинити потік зброї, обладнання та бойовиків через кордон iз метою досягнення швидких і відчутних результатів у деескалації кризи».

Оскільки Росія цього не зробила, Заходу довелося оголосити про додаткові санкції, аби «продемонструвати російському керівництву, що йому необхідно припинити підтримку сепаратистів», наголошується в заяві. Якщо ж і після цього до Кремля «не дійде», країни «Великої сімки» готові до подальшого посилення санкцій проти Росії.

ДУМКА З ПРИВОДУ

Агресія Росії проти України не припиниться, оскільки санкції Заходу не торкнулися особисто Володимира Путіна, вважає російський опозиціонер Борис Нємцов.

«Євросоюз включив до списку санкцій доларових мільярдерів — друзів Путіна Ротенберга, Ковальчука і Шамалова. Всі вони розбагатіли за рахунок держактивів. А Громов — заступник керівника адміністрації президента — потрапив під санкції за організацію брехливої, підбурювальної пропаганди на ТБ і у провладних ЗМІ. Путіну неприємно, але його особисто санкції поки що не торкнулися. А це означає, що агресія проти України триватиме», — написав Нємцов у своєму «Фейсбуці».

При цьому, за словами опозиціонера, російському народу такі санкції лише до вподоби, адже «пересічних громадян вони не стосуються, а б’ють по олігархах і чиновниках».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>