НОВИНИ ПЛЮС

01.08.2014

НАТО не готове до війни з Росією?

Північноатлантичний Альянс не підготовлений до загрози нападу Росії на одного з членів НАТО. Про це заявив комітет оборони Палати громад британського парламенту, повідомляє «Рейтер». На думку парламентаріїв, конфлікт в Україні показав «серйозні прогалини» в готовності НАТО протидіяти зовнішнім загрозам. З огляду на це комітет закликає уряд Великої Британії ініціювати реорганізацію Альянсу на саміті НАТО, що відбудеться у вересні в Уельсі. Зокрема, йдеться про необхідність розширення присутності НАТО в країнах Балтії, а також проведення широкомасштабних навчань за участю представників усіх країн-членів Альянсу. Також у комітеті зазначають, що члени військового блоку мають бути краще підготовлені до протистояння нетрадиційним тактикам нападу, як-то кібератаки, інформаційні війни та дії нерегулярних збройних формувань.

ЄС занепокоєний кримінальною справою проти Саакашвілі

Євросоюз занепокоєний порушенням кримінальної справи проти екс-президента Грузії Михаїла Саакашвілі та сподівається на прозоре, без політичної мотивації, розслідування. Про це йдеться у поширеній учора заяві представників глави європейської дипломатії Кетрін Ештон, повідомляє УНІАН. У Брюсселі наголошують, що уважно стежитимуть за цим та іншими судовими процесами, порушеними в Грузії проти членів колишнього уряду і нинішньої опозиції. А також нагадують, що ратифікована два тижні тому Угода про асоціацію Грузії з ЄС «вимагає від Тбілісі дотримання спільних цінностей, включаючи повагу до принципів верховенства права та належного управління».

Як повідомила позавчора прес-служба грузинського МЗС, ратифікована парламентом Угода про асоціацію та всеосяжну зону вільної торгівлі між Грузією та ЄС на 80% набуде чинності з 1 вересня.

Росія припинить вільну торгівлю з Грузією

Уряд Росії планує призупинити дію угоди про вільну торгівлю з Грузією, підписану ще 1994 року, повідомляє «Дєло». Після підписання наприкінці червня угод про асоціацію Євросоюзу з Україною, Грузією та Молдовою прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що Москва може запровадити «заходи щодо захисту своєї економіки», оскільки ці країни входять також у зону вільної торгівлі з Росією.

Суд iз прав людини: Росія має сплатити компанії ЮКОС $2,5 млрд.

Європейський суд iз прав людини постановив, що Росія має виплатити колишнім акціонерам нафтової компанії ЮКОС 2,5 млрд. доларів компенсації. Міністерство юстиції РФ назвало це рішення «нечесним і заангажованим», заявивши про намір його оскаржити. Нагадаємо, 28 липня Третейський суд у Гаазі також оголосив своє рішення за позовом акціонерів ЮКОСа, згідно з яким Росія має виплатити позивачам 50 млрд. доларів.

Епідемія лихоманки Ебола може поширитися на Європу

У Ліберії оголошено карантин у зв’язку зі спалахом смертельно небезпечної лихоманки Ебола. Існує небезпека виходу епідемії за межі Африканського континенту. Першу людину із синдромами лихоманки Ебола — жінку, що приїхала з Африки, — вже госпіталізували в Гонконгу. У пацієнта з іспанської Валенсії підозра на цю хворобу не підтвердилася. Європейський Союз не виключив можливості потрапляння смертельного вірусу на свою територію, при цьому в Брюсселі наголосили, що готові негайно зреагувати на спалах інфекції. У Великій Британії у зв’язку із загрозою поширення епідемії вірусу вчора було скликано надзвичайне засідання кризового комітету «Кобра» під головуванням глави МЗС Філіпа Хаммонда.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>