Чи є у них план?

01.08.2014
Чи є у них план?

Ангела Меркель із Володимиром Путіним раніше завжди знаходили спільну мову. (з сайта salzburg.com.)

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін розробили секретний план урегулювання збройного конфлікту в Україні. «Змова» відбулася ще до катастрофи малайзійського літака, через яку план ледве не опинився на межі зриву. Але не зірваний остаточно...

Таку сенсаційну інформацію опублікувала британська газета «Індепендент» у статті «Земля за газ». За інформацією видання, яке посилається на «незалежне джерело», мирний план Меркель-Путіна має дві головні мети: стабілізувати кордони України і надати країні, що опинилася у фінансовій скруті, економічну допомогу. Зокрема — нову угоду про газопостачання.

Але для того, щоб Путін погодився на такий план, який нібито запропонувала Меркель, міжнародне співтовариство мало б визнати приєднання Криму до Росії.

«Деяким державам — членам ООН — було б складно погодитися на такий варіант», — зазначає «Індепендент».

Джерела, близькі до секретних переговорів, стверджують, що перша частина плану стабілізації вимагає від Росії припинити фінансову та військову підтримку бойовиків на сході України.

Водночас Президенту України Петру Порошенку довелося б відмовитися від вступу України в НАТО. А президенту Путіну — від спроб заблокувати асоціацію та перешкодити новим торговельним відносинам України з Європейським Союзом.

Україні планувалося запропонувати новий довгостроковий договір із російським «Газпромом» щодо майбутніх поставок газу і ціноутворення.

Але спроби Ангели Меркель виступити посередником у перемир’ї між Путіним та Порошенком фактично зазнали фіаско після катастрофи рейсу МН17 над Донбасом. Та попри все, остаточно сторони від плану не відмовилися і готові відновити переговори, щойно завершиться розслідування цього інциденту, пише «Індепендент».. Адже в його реалізації зацікавлені всі — і Меркель-«миротвориця», і Путін, якому треба якось виходити із ситуації, і навіть Порошенко — як «стійкий прибічник євроінтеграції», вважає британське видання.

Водночас незалежні оглядачі нагадують, що «Індепендент» належить російському олігарху Олександру Лебедєву. Який, за деякими чутками, причетний до російських спецслужб. Тож не виключено, що через його видання Кремль просто «зливає» потрібну йому інформацію. Хоча приязні стосунки фрау канцлера з кремлівським лідером — давно відомий факт. Навіть у розпал «української кризи», коли Путіна вже випхали з «Великої сімки» й сторонилися очільники західних держав, Ангела з Володимиром чудово провели разом час на трибунах фінального матчу чемпіонату світу з футболу в Бразилії.

Учора Федеральний уряд Німеччини спростував інформацію британської газети про якісь таємні переговори між Меркелем та Путіним. «Це повідомлення позбавлене будь-якого підґрунтя», — заявила офіційна речниця кабміну ФРН Крістіане Вірц.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>