Нелагідний убивця

31.07.2014
Нелагідний убивця

Спеціальні клінічні дослідження крові допоможуть визначити гепатит С. (з сайта despravda.com.)

Достеменних даних про кількість українців, інфікованих вірусними гепатитами В і С, наразі немає. Експерти допускають, що цю проблему мають близько 3% населення. А враховуючи прихований характер епідемії і фактичну відсутність масштабного скринінгу, фахівці побоюються, що рівень поширеності вірусного гепатиту С може становити 5-9%. Про це говорили на прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню боротьби з гепатитами, який міжнародна спільнота відзначала 28 липня.

«Згідно з офіційною статистикою, в нашій країні на 1 січня 2014 року понад 20 тисяч осіб мають гепатит В, понад 40 тисяч — гепатит С», — говорить заступник начальника Департаменту медичної допомоги МОЗ України Олена Терещенко.

Однак медики, які, на відміну від чиновників, безпосередньо контактують із хворими, оперують іншими цифрами — реальнішими і тривожнішими. Серед нас може бути близько 3,5 млн. хворих на гепатити В і С, з них 1,2 млн. — на гепатит С, припускають лікарі. Хоч як прикро, але за темпами поширення гепатиту С ми на першому місці в Європі, зазначає менеджер iз питань політики та адвокації Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Людмила Маєстат.

«Гепатит В здебільшого проявляється гострими формами та має яскраво виражені симптоми, — пояснює пані Людмила. — У 80% випадків його виявляють на перших стадіях, і це дає змогу вчасно розпочати лікування. Із гепатитом С складніше. Найчастіше його виявляють під час випадкових клінічних досліджень: обстеження донорів, вагітності або підготовки людини до планової операції. У 80% хворих цей вірус виявляють уже на хронічній стадії, у 15% iз них може розвинутися цироз, а в 7—10% — рак печінки. Власне, через пізнє діагностування вірус гепатиту С і називають «лагідним» убивцею».

Стандартне лікування гепатиту С, за словами лікарів, триває від 6 до 18 місяців. Використання новітніх препаратів помітно збільшує шанси на одужання. На державні програми з лікування гепатитів, за словами Олени Терещенко, держава щорічно виділяє 8 млн. грн. — на лікування дітей, і 83 млн. грн. — на терапію дорослих. Пані Терещенко визнає: цього недостатньо, адже вдається охопити лише 17% пацієнтів, які потребують спеціального лікування противірусними препаратами. На жаль, хворі здебільшого можуть розраховувати тільки на власні кошти. А повний курс лікування коштує від $14 тисяч. Більшість українців не можуть собі дозволити таких витрат. Гроші шукають у родичів і друзів. Часто навіть змушені продавати житло.

Прикро, але українці мало поінформовані щодо загроз здоров’ю від ураження гепатитом С. І рідко звертаються до лікарів. А якщо й звертаються, то в лікарнях їх майже не перевіряють на гепатит С. Тому часом необхідно самому наполягти на обстеженнях. Лікар має направити на додаткові аналізи та дослідження, які допоможуть оцінити стан печінки і потребу в противірусній терапії. Необхідний мінімум обстежень: загальний аналіз крові, АлАТ, АсАТ, ГГТ, білірубін загальний, фосфатаза. Також потрібно визначити генотип вірусу та вірусне навантаження, здійснити низку досліджень, аби визначити доцільність противірусних препаратів і тривалість лікування.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Переважно гепатитом С люди інфікуються під час переливання крові, у салонах краси (манікюр, педикюр, тату, пірсинг), стоматологічних кабінетах — узагалі під час будь-яких медичних маніпуляцій, де є контакт iз кров’ю, а також унаслідок статевих контактів.

Високий рівень захворюваності на гепатит С спостерігається серед споживачів ін’єкційних наркотиків. Доступ до лікування для них ускладнено не тільки через високу вартість курсу, а й тому, що лікарі не в усіх випадках ставлять їх на облік.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Гепатитом С у світі інфіковано від 500 тисяч до 1 млрд. людей (від 2% до 15% населення). Масштаби і кількість інфікованих гепатитом С у 4-5 разів перевищує поширеність ВІЛ-інфекції.

За даними ВООЗ, у 2013 році Європейський регіон був охоплений прихованою епідемією вірусних гепатитів В і С, щорічно близько 36 тисяч осіб помирають від гепатиту В і ще 86 тисяч — від гепатиту С.