НОВИНИ ПЛЮС

31.07.2014

Німеччина виступає за подальшу дружбу НАТО з Росією

Німеччина виступає проти розширення військової присутності НАТО на території східноєвропейських членів блоку, повідомляє «Вестдойче алгемайне цайтунг» із посиланням на ще не опубліковану відповідь німецького уряду на запит парламентської фракції блоку «Союз 90/Зелені».

Нагадаємо, у зв’язку з конфліктом в Україні Польща і Країни Балтії закликали Північноатлантичний Альянс розмістити на їхній території якомога більші підрозділи. Уряд Німеччини вважає цю ініціативу недоцільною і причин для стратегічних змін у НАТО не бачить. Натомість і надалі «ставить за мету партнерську співпрацю з Росією», яка виступає категорично проти розміщення військ Альянсу у Східній Європі. На випадок загрози, вважають у німецькому уряді, досить створити умови, які дозволять у разі необхідності швидке перекидання військ НАТО.

Нещодавно заступник Генсека НАТО Александр Вершбоу заявив, що оскільки «росіяни оголосили НАТО своїм супротивником, Альянсу теж доведеться почати розглядати Росію вже не як партнера, а як супротивника».

Молдову вперше запросили на саміт НАТО

Молдова вперше візьме участь у саміті НАТО, що відбудеться на початку вересня в Південному Уельсі. Про це в інтерв’ю радіостанції «Еуропа лібера» повідомила міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Наталія Герман. Вона також висловила сподівання, що під час саміту обговорюватиметься питання виведення з території Молдови контингенту 14-ї російської армії, розквартированого на території невизнаної Придністровської республіки, а також великої кількості озброєння (понад 20 тисяч тонн авіабомб і снарядів на складах у селі Колбасна Рибницького району).

Після анексії Росією Криму Молдова висловила стурбованість у зв’язку з активністю російських військ на території Придністров’я, «що створює додаткову небезпеку в регіоні». Наприкінці квітня президент Ніколае Тімофті висловився за вступ у НАТО, незважаючи на нейтральний статус Молдови та негативне ставлення до Альянсу більшості її населення.

Безпеку міжнародної авіації буде посилено

Міжнародна організація цивільної авіації ООН (ІКАО) ухвалила рішення якнайшвидше створити оперативну групу, що займатиметься поширенням інформації про ризики авіаперельотів над зонами військових конфліктів. Про це повідомили представники організації після зустрічі в Монреалі, повністю присвяченої обговоренню причин катастрофи «Боїнга-777» компанії «Малайзійські авіалінії», збитого над Донбасом.

ІКАО також наполягатиме на тому, щоб держави розробляли суворе законодавство, яке регулюватиме проектування, виробництво та розгортання систем сучасного протиповітряного озброєння.

Іспанія виходить із кризи

Зростання ВВП Іспанії у другому кварталі 2014 року становило 0,6% порівняно з попередніми трьома місяцями. Як повідомляє агенція «Інтерфакс», це найшвидший підйом іспанської економіки за останні шість років. Прискорення економічного підйому експерти пов’язують, серед іншого, з низкою ефективних економічних реформ, завдяки яким Іспанія продемонструвала найкращі темпи зростання ВВП серед держав єврозони у другому кварталі 2014-го. Міністерство економіки Іспанії прогнозує подальше зростання економіки - до 2% у 2015 році. Після кризи 2008 року економіка Іспанії була серед найбільш депресивних у єврозоні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>