«Гайдамака» пішов на фронт

30.07.2014
«Гайдамака» пішов на фронт

Модернізований БТР під синьо-жовтими прапорами вирушає з батьківщини Тараса Шевченка захищати Україну. (надане прес-службою Черкаської облдержадміністрації.)

Про всеукраїнський військово-патріотичний центр — музей «Шампань», який створили брати Бойки у невеличкому населеному пункті з однойменною назвою неподалік села Моринці на Черкащині, знають майже всі. Бо там можна не лише подивитися на військову техніку, а й покататися на ній. Але земляки Тараса Шевченка — брати-афганці Олег та Руслан Бойки — вирішили піти далі і, знявши з експозиції власний бронетранспортер і модернізувавши його, передали бойову машину бійцям батальйону територіальної оборони «Черкаси».

Таке рішення брати прийняли після того, як дізналися, що в розпорядженні батальйону «Черкаси» із техніки є тільки БРМ. «Ми поговорили з братом і вирішили модернізувати той БТР, який зійшов iз конвеєра ще у радянські часи і дотепер був експонатом нашого музею, та передати його на потреби армії. Фінансово нам допомогли черкаський «губернатор» Юрій Ткаченко та керівник НВФ «Урожай» Олег Васецький», — розповідає Руслан Бойко.

Місяць четверо спеціалістiв трудилися над тим, аби вдосконалити старенький БТР, перетворивши його на сучасну бойову машину. Під час цієї роботи, наголошує пан Руслан, згодився їхній iз братом досвід служби в Афганістані. Було замінено дизельний двигун, підлогу всередині, встановлено броньовані вікна, а місце водія захищене бронесклом, яке може витримати п’ять прямих влучань. Загалом на ремонт БТР було витрачено 120 тисяч гривень. Тільки зварювального дроту використали 30 кілограмів.

Нині осучаснена бойова машина, яку брати назвали «Гайдамакою», вже пішла «служити» Україні. Зі Звенигородського району, малої батьківщини Кобзаря, ця техніка вирушила до Одещини, де черкащани підсилюють охорону кордонів держави. Олег Бойко переконаний, що їхній БТР буде гідним помічником українських військових, а після завершення бойових дій повернеться до рідного музею «не тільки історичним експонатом, а й прикладом бойового патріотизму».