Канiкули. Пора здiйснювати подвиги

29.07.2014

Справжнім героєм став 14-річний школяр Станіслав Омельчук із селища Мартинівка. За свій вчинок хлопець увійшов до числа номінантів на звання «Герой-рятувальник року» і вже восени може отримати нагороду та цінний приз вiд керівництва ДСНС України.

Про геройство Станіслава в селищі Мартинівка Вознесенського району, що на Миколаївщині, знає кожен. Сам же школяр згадує пережите без страху. Каже, що діяв «на автоматі» і повністю довірився своїй інтуїції, яка не підвела. Свідком пожежі він став випадково: прогулювався разом з однокласницею по вулиці й побачив, що з вікон сусіднього будинку валять клуби чорного диму. Коли почув крик про допомогу, ні секунди не роздумував: моментально кинувся в саме пекло.

«На другий поверх, де розгорілася потужна пожежа, мені довелося лізти по газовій трубі, — згадує Станіслав Омельчук. — Це був ризик, адже якби вона обірвалася — прогримів би сильний вибух і тоді загинули б усі. На щастя, цього не сталося».

Станіславу вдалося не тільки благополучно дістатися до балкона і витягнути на нього з квартири господиню, яка могла пересуватися тільки на милицях, а й реанімувати постраждалу. 70-річна жінка отруїлася чадним газом і перебувала в шоковому стані. У той час, коли до палаючого будинку вже під’їхала «швидка» і кілька пожежних машин, життя постраждалої пенсіонерки було поза небезпекою.

«За попередньою інформацією, пожежу в будинку з необачностi влаштувала сама господиня, — розповідає начальник прес-служби Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій України в Миколаївській області Ілля Пасюк. — Пенсіонерку та її рятівника ми спускали з балкона другого поверху за допомогою висувної драбини. Пожежникам знадобилося більше п’яти годин, щоб загасити вогонь».

За словами працівників ДСНС, школяра вже нагородили почесною грамотою i подали його кандидатуру на участь у щорічному всеукраїнському конкурсі «Герой-рятувальник року».

До речі, цей конкурс Держслужба з питань надзвичайних ситуацій проводить уже п’ятий рік. Щорічно нагороди отримують близько 20 школярів з усіх регіонів України, які, ризикуючи собою, рятують життя тих, хто опинився в біді.