Бiлий, але не пухнастий

29.07.2014
Бiлий, але не пухнастий

Спільне дітище АвтоКрАЗу та канадсько-еміратської компанії — броньований красень-«блондин» KrAZ—MPV Shrek One.

З огляду на нинішню ситуацію він міг би стати просто знахідкою для української армії. ПАТ «АвтоКрАЗ» — єдиний в Україні виробник важких вантажних автомобілів з повним технологічним циклом виробництва — цього разу представило спочатку на одній із головних світових виставок у галузі технологій наземної і протиповітряної оборони Eurosatory—2014 у Парижі, яка проходила із 16 по 20 червня, а згодом і на найбільшій у Європі виставці озброєння та оборонних технологій сухопутних військ Defence Venicle Dynamics (DVD—2014), що відбулася на полігоні Мільбрука у Великобританії, сучасний броньований автомобіль KrAZ—MPV Shrek One класу MPV (Mine Protected Venicle). Броньовик незвично білого кольору створений за партнерства ПАТ «АвтоКрАЗ» та лідера у виробництві бронетехніки — канадсько-еміратської компанії Streit Group.

Як повідомили у прес-службі ПАТ «АвтоКрАЗ», на полігоні Мільбрука машина продемонструвала високі тактично-технічні показники — на результат показових заїздів не вплинули навіть розмоклі від дощу дороги. Багатоцільовий броньовик KrAZ—MPV з v-подібним днищем, бронювання якого відповідає рівню балістичного захисту В-6, базується на шасі повнопривідного автомобіля-всюдихода КрАЗ—5233 колісної формули 4х4, що забезпечує його високу прохідність. Особливістю цієї модифікації RCV (Route Clearance Venicle) є високотехнологічне крано-маніпуляторне обладнання типу Grasping nake із системою CCTV, що дозволяє проводити операції з розмінування на ходу, перебуваючи всередині броньовика. Хоч цим не обмежуються його можливості. Залежно від поставлених завдань KrAZ—MPV Shrek One може використовуватися і як автомобіль для транспортування особового складу, а також як «швидка допомога».

Цікаво, що до Франції броньовик прибув літаком, і оскільки час на передислокування на виставку до Великобританії був обмежений, то експонований автомобіль був доставлений туди трейлером. На обох міжнародних заходах наш KrAZ—MPV із зацікавленням сприйняли військові, оцінка його знавцями озброєння з різних країн світу дуже висока — про це свідчить і велика кількість переговорів із представниками делегацій із країн Європи, Африки, Південно-Східної Азії. Усі вони одностайні в думці, що це своєчасний, надійний, привабливий за технічними характеристиками та ціною броньований автомобіль.

«Тож можна з упевненістю сказати, — переконаний генеральний директор ПАТ «АвтоКрАЗ» Роман Черняк, — що KrAZ—MPV Shrek One займе гідне місце поряд з аналогічною іноземною технікою свого класу й буде затребуваний військовими та миротворцями. До речі, вже маємо замовлення на військову і, зокрема броньовану, техніку з різних кінців світу. І на KrAZ—MPV Shrek One мали попередні замовлення ще до його експонування на міжнародних виставках. Ви, мабуть, звернули увагу, що цей броньований автомобіль пофарбований у білий колір, це зайве підкреслює одне з його призначень — роботу у складі миротворчих місій ООН iз метою знешкодження вибухонебезпечних ділянок. АвтоКрАЗ — одне з небагатьох українських підприємств, що є офіційним зареєстрованим постачальником ООН техніки як цивільного, так і військового призначення. І ми неодноразово постачали наші автомобілі для потреб ООН — зокрема для несення служби миротворчих контингентів у багатьох гарячих точках».

n Цей броньовик був би просто знахідкою й для нашої армії за сьогоднішньої ситуації?

— У Збройних силах України вже використовують дві військові моделі АвтоКрАЗу: всюдиходи КрАЗ-6322 «Солдат» та КрАЗ-5233 «Спецназ», які успішно пройшли повний цикл державних випробувань. Думаю, й постачання KrAZ—MPV Shrek One українській армії — справа часу. Зацікавленість Міноборони є, необхідність у такій техніці в зоні бойових дій очевидна. Ми працюємо з державою в цьому напрямi, — зазначив Роман Черняк.