Коли ж уже «накриє»?

29.07.2014

Сьогодні у Брюсселі можуть ухвалити-таки рішення про санкції щодо Росії, які «в народі» охрестили «третьою хвилею». Йдеться не про затвердження нового пакета заходів, а лише про попереднє його схвалення, після чого для офіційного запровадження санкцій у дію має зібратися позачерговий саміт лідерів ЄС.

Як повідомила в інтерв’ю «Європейській правді» заступник міністра закордонних справ Польщі Хенрика Мощицька-Дендиш, третю фазу санкцій планують розбити на кілька етапів. Ключові складові першого етапу вже визначені, тож їх, очевидно, застосують уже дуже скоро. Цей етап охопить такі сектори, як оборонна промисловість, товари подвійного призначення та високі технології, передусім спрямовані на використання в енергетичному секторі.

За словами пані Хенрики, досягти консенсусу лідерам різних держав Євросоюзу вдалося після катастрофи збитого проросійськими терористами малайзійського лайнера.

Більш детально наміри ЄС розкриває «Німецька хвиля». За її інформацією, серед іншого, Євросоюз планує закрити державним банкам Росії доступ до європейського ринку капіталу. Нагадаємо, раніше «Газпромбанку», «Внєшторгбанку» та іншим найбільшим кредитно-фінансовим закладам РФ «перекрили кисень» Сполучені Штати Америки.

Єврокомісія пропонує заборонити учасникам ринку купівлю євробондів, емітентами яких виступають кредитно-фінансові установи, які більш ніж на 50 відсотків належать Російській державі. Як зазначається в аналітичній записці ЄК, через держбанки 2013 року було розміщено майже половину російських облігацій, загальний обсяг яких торік становив 15,3 мільярда євро. При цьому санкції, як випливає з документа, на даному етапі не торкнуться російських державних облігацій.

У разі ухвалення таких санкцій «Газпромбанк» «із колегами» виявиться фактично відрізаними від західних фінансових ринків. Більше того — Євросоюз ці заходи ще тільки планує, а акції російських банків уже падають.

На порядку денному — і «найтугіший» момент: санкції у нафтогазовому секторі. Так, може бути заборонено експорт технологій, які можуть знадобитися Росії, приміром, для розвідки і освоєння родовищ в Арктиці. Як наголошують експерти, низці європейських технологій у нафтогазовому секторі ще немає альтернативи у світі.

Учора стало відомо, що додаткові санкції проти російських підприємств та конкретних осіб запроваджує і Японія. Зокрема, Токіо слідом за Європейським банком реконструкції і розвитку заморозить фінансування нових проектів у Росії, а також накладе обмеження на імпорт продуктів із Криму.

АЛАВЕРДИ

Представники сільськогосподарської галузі Бельгії висловлюють побоювання, що економічні санкції, які Євросоюз застосує до Росії, можуть обернутися для них драматичними наслідками. «Якщо Росія закриє кордон для наших фруктів, збиток буде величезний», — цитує представника компанії D&G Fruit Девіда Бампса фламандське видання Het Belang van Limburg. Збитки бельгійських експортерів фруктів у разі, якщо Росія введе санкції щодо європейських компаній, оцінюють у 160 мільйонів євро на рік. Чверть фруктів, вирощених у Бельгії — переважно груші, яблука і полуниці — експортують до Росії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>