Путін програв Гаазький суд

29.07.2014
Путін програв Гаазький суд

Надія Толоконникова та Марія Альохіна (крайні праворуч) вважають суд у пластиковій «клітці» тортурами. Російська держава з цим не згодна. (Фото з сайта abc.net.au.)

ЗРосія програла суд на 50 мільярдів доларів. Саме таку космічну суму, згідно з рішенням Арбітражного суду в Гаазі, офіційна Москва має сплатити колишнім власникам нафтового гіганта «ЮКОС». Після арешту в жовтні 2003 року Михайла Ходорковського, співзасновника і співвласника, у компанії настали скрутні часи. І зрештою 2006 року «ЮКОС» оголосив себе банкрутом, а ще через рік був ліквідований. Левову частку підприємства було передано концерну «Роснєфть», який очолює наближений до Володимира Путіна Ігор Сєчин.

Коли наприкінці 2013 року президент Росії Володимир Путін несподівано помилував Ходорковського, екс-олігарх заявив, що судитися з державою за повернення своєї колишньої власності не планує.

Проте на той час уже багато років тривав інший процес: проти Російської Федерації позивався холдинг Group Menatep Limited, зареєстрований в офшорній зоні Гібралтару. Саме цій компанії належав контрольний пакет акцій «ЮКОСа» — 60%. Сам GML до свого арешту контролював особисто Ходорковський, але коли його затримали, передав свої акції бізнес-партнеру Леоніду Невзліну. Аби уникнути переслідування, навчений гірким досвідом партнера Невзлін виїхав iз Росії в Ізраїль.

В інтерв’ю «Німецькій хвилі» директор GML Тім Озборн зазначив, що вартість конфіскованих російською владою активів «ЮКОСа» на той момент становила 103,5 мільярда доларів. Ця сума включає фонд виплати пенсій колишнім нафтовикам та відсотки. Втім стягнути з Кремля всю суму керівництво компанії від початку й не сподівалося.

«Арбітражні суди одностайно постановили, що Російська Федерація вжила кроки, еквівалентні експропріації інвестицій позивачів у компанії «ЮКОС», таким чином порушивши ст. 13(1) Договору до Енергетичної Хартії», — йдеться в рішенні суду.

На оскарження вироку в Росії є десять днів. І, за інформацією з джерел газети «Коммєрсант», Москва такою можливістю скористається. «Ми будемо вживати всіх наявних у нас правових можливостей для захисту своєї позиції», — заявив і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Водночас Тім Озборн переконаний, що оскаржити рішення Гаазького арбітражу Москві буде надзвичайно складно. Тим паче що Росія ратифікувала Нью-Йоркську конвенцію про визнання і приведення до виконання іноземних арбітражних рішень. Тобто в разі відмови сплатити присуджену компенсацію у різних країнах світу можуть бути заарештовані й продані з молотка активи та майно, що належать Російській державі (за винятком дипломатичних представництв).

Як прокоментував цю маленьку перемогу «ЮКОСа» адвокат української льотчиці Надії Савченко Марк Фейгін, «Росія не зможе ухилитися від виконання рішення щодо 50 мільярдів, бо на момент суду визнавала його повноваження». «Власне, про що свідчить рішення суду в Гаазі по ЮКОСу? Судитися з Кремлем у міжнародних інстанціях — зовсім не марна справа», — цитує юриста «Українська правда».

А ТИМ ЧАСОМ...

Учасниці панк-гурту «Пуссі райот» Марія Альохіна та Надія Толоконникова просять Європейський суд iз прав людини стягнути з Росії по 120 тисяч євро на кожну як компенсацію за моральну шкоду, заподіяну їм кримінальним переслідуванням. За інформацією російської газети «Вєдомості», таку суму заявлено в запереченнях Альохіної і Толоконникової на позицію російської влади щодо їхньої скарги в ЄСПЛ. Минулого тижня документ було направлено до суду.

Як пояснив Павло Чиков — голова асоціації «Агора», юристи якої представляють «Бунтівних кицюнь», тепер у російського уряду буде можливість висловитися з приводу вказаної суми компенсації, після чого суд має розпочати підготовку рішення.

Позивачки також просять компенсувати їм 10 тисяч євро судових витрат, тож загальна сума претензій сягає 250 тисяч.

Учасниці гурту, яких у Росії заарештували й засудили до ув’язнення після хуліганського панк-молебню «Богородице, Путіна прожени!» у московському Храмі Христа Спасителя, вважають, що під час слідства і суду було порушено їхні права на свободу висловлювання думки, свободу й особисту недоторканність, заборону тортур і на справедливий судовий розгляд (статті 10, 5, 3 і 6 Європейської конвенції з прав людини).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>