Сила «ЗАСТУПу»

29.07.2014

Серед усього розмаїття партій, що представлені на політичній мапі України, відсутня сила, котра б репрезентувала інтереси селян. Проте минулими вихідними було здійснено спробу закрити цю лакуну. 26 липня 2014 року в Києві відбувся Форум Всеукраїнського об’єднання «ЗАСТУП» (За соціальну трудову українську перспективу). Головна мета форуму — залучення суспільної уваги до проблем відродження аграрного сектора економіки України, розвитку сільських територій, відновлення інфраструктури села та забезпечення жителів України якісними продуктами за доступними цінами.

Представництво на Форумі було досить потужне: на захід з’їхалися більше чотирьох тисяч делегатів майже з усіх областей нашої країни. Це — представники сільських громад, вітчизняні агровиробники, керівники підприємств переробки сільгосппродукції, фермери, керівники профільних асоціацій та об’єднань, освітніх та науково-дослідних установ аграрного спрямування, керівники обласних організацій та активісти ВО «ЗАСТУП».

Як зазначила голова організації Ірина Синявська, «коли створювалася Всеукраїнська громадська організація «ЗАСТУП», ініціативна група намагалася виявити максимальну кількість проблем, що хвилюють село. При цьому охоплювали всі групи: і сільгоспвиробників та переробників, і керівників сільських громад, селян тощо. «ЗАСТУП» виходить з того, що вирішення проблем аграрного сектору економіки і села має відбуватися в комплексі».

«Ми бачимо народження нового руху, який ставить перед собою цілі захисту села і людей, що працюють на землі, — зазначила голова Наглядової ради Благодійного фонду «Велика родина» Віра Ульянченко. — Учасники форуму усвідомлюють, що проблеми на селі практично однакові — і на Полтавщині, і на Херсонщині, і на Тернопільщині. Це — проблеми справжніх годувальників країни. І якщо «ЗАСТУП» зумів об’єднати велику кількість небайдужих людей для їх вирішення — мабуть, усе у них вийде».

Загалом в Україні — понад 40 тисяч фермерських господарств, нагадав фермер з Дніпропетровщини В’ячеслав Труш. «Це дуже потужна частина сільгоспвиробників. Про проблеми на селі і у фермерських господарствах можна говорити довго. Але я вважаю, що якщо вони будуть вчасно виявлятися, якщо буде вестися пошук рішення фахівцями, і якщо знаходити можливість втілення цих рішень на різних рівнях влади і суспільства — це наблизить нас до оновлення країни. І «ЗАСТУП» — перший і важливий крок до цього», — сказав він.

Тим паче, нове об’єднання селян прагне набути дійсно всеукраїнського масштабу. Тоді й про проблеми можна буде говорити із залученням аграріїв всієї держави. «Продовольча безпека в нелегкі для країни часи є питанням номер один. Основою забезпечення продовольством є аграрний сектор економіки. До людей, що працюють в ньому, потрібно прислухатися, розуміти їхні проблеми, допомагати долати труднощі», — наголосив голова Аграрного союзу Геннадій Новіков.

«У нас з вами є не тільки мета, у нас з вами є досвід, мудрість і натхнення; ми об’єдналися, щоб говорити про результати спільної, обопільно відповідальної роботи з громадами. Ми самі обираємо свій шлях розвитку, ми віримо у власні сили», — підкреслив голова обласної організації «ЗАСТУП» Валентин Поліщук.

Наприкінці Форуму учасники зібрання ухвалили рішення щодо основних завдань об’єднання. Це — захист і підтримка аграріїв та сільських територіальних громад; громадський контроль над діяльністю місцевих органів влади і місцевого самоврядування; розробка реальних програм в інтересах сільгоспвиробників і споживачів.

У «ЗАСТУПі» чітко усвідомлюють, що для цього необхідно не лише розуміти існуючі проблеми, а й ставати активним учасником політичного процесу.

Бо саме участь у політичному житті держави дозволить не тільки відроджувати село, а й прокласти широку дорогу на європейському продовольчому ринку. Адже поки тільки один агровиробник з десяти може виконати вимоги Євросоюзу щодо якості продукції. Таку невтішну статистику Україна, безсумнівно, виправить, якщо йтиме до поставленої мети.