Хвиля слави і заборона прапорів

29.07.2014
Хвиля слави і заборона прапорів

Володарка першого місця на «Новій хвилі» Нуца Бузаладзе: «Я — Грузія!» 

Міжнародний конкурс молодих виконавців популярної музики «Нова хвиля-2014» у латвійському місті-курорті Юрмала, який проходив з 22 по 27 липня, — як дві сторони однiєї медалі. Та що блискуча — це призові друге (30 тисяч євро) і третє (20 тисяч євро) місця для представників від України, 17-річної одеситки Вікторії Петрик та 23-річного В’ячеслава Рибікова з Донецька. А ще синьо-жовті прапори у залі та за кулісами, а також вечірні вбрання зірок з України та Росії і букети патріотичних квітів, а також море оплесків на адресу українців.
Заiржавілий бік медалі проявився на останньому концерті у неділю. Організатори конкурсу підходили до гостей iз прапорами України у залі й просили прибрати символіку. Пояснювали таку заборону тим, що йде пряма зйомка і «це вам не КВК і не футбольний клуб!». Однак такі заявки не злякали любителів синьо-жовтих кольорів. Юрмала з першого по останній день конкурсу на зло Росії вітала Україну стоячи і з оваціями.

Журі, прошу стати, Україна виступає!

Найгучніші оплески зірвав В’ячеслав Рибіков, який разом із Джамалою у сукні-вишиванці виконав у джазовій обробці лемківську народну пісню «Ой верше, мій верше». Зал не міг стриматися від захоплення. Скрізь майоріли прапори. У ряду, де сиділи члени журі, першим із затишного крісла підвівся Філіпп Кіркоров. За ним гучно привітали українців Леонід Агутін, Ігор Ніколаєв, Лайма Вайкуле, Валерій Меладзе, Костянтин Меладзе. Останнім став на ноги голова журі, засновник «Нової хвилі», російський композитор Ігор Крутой. Кожен із суддів поставив В’ячеславу Рибікову найвищий бал — 11. Але це не принесло хлопцеві першого місця.

У третій, найважливіший конкурсний день, коли співаки виконували авторські пісні, В’ячеслав вибрав не стандартну для Юрмали композицію. На тлі конкурентів він співав упівголоса. Рибіков був чи не єдиний конкурсант, який не побоявся продемонструвати свій смак. Замість поп-малини він виконав оригінальну пісню, упаковану в даб-степівське аранжування. За підсумками трьох днів він набрав 224 бали, за що й отримав третє місце.

Після конкурсу В’ячеслав розповів, що збирається активно продовжувати працювати над репертуаром, орієнтуватиметься на Європу та Америку, оскiльки в Україні зараз не найкращі часи для гастролей. Виграні гроші, швидше за все, витратить на весілля. 30 серпня Слава одружиться в Одесі з Катею, дівчиною, яка не має ніякого відношення до шоу-бізнесу. До речі, Рибіков мав надію, що Вікторія Петрик переможе. Він дуже хотів, аби головний приз поїхав в Україну. Та замість одного головного Україна отримала «срібло» і «бронзу».

Замало голосу, важливо пам’ятати, хто ти

Напередодні конкурсу Вікторія Петрик заявила, що в Юрмалі після першої репетиції їй заборонили виконувати «Мальви» Івасюка. Тож дівчина на заміну вибрала веселішу пісню Наталії Бучинської «Ріка-печаль», яку виконала зі своєю молодшою сестричкою Настею. Саме пісні рідною мовою принесли представникам України найвищі результати серед 16 молодих співаків із 13 країн світу — Вірменії, Німеччини, Грузії, Ізраїлю, Італії, Казахстану, Киргизії, Латвії, Литви, Молдови, Росії і США.

Вікторія з самого початку конкурсу була впевнена у тому, що отримає гілку першості. Їй дуже лестили компліменти Кіркорова. Він був єдиним серед членів журі, хто після «Ріки-печалі» аплодував сестрам Петрик стоячи. Артист навіть передчасно продемонстрував табличку з найвищою оцінкою. А у себе на сторінці у соціальній мережі написав: «Мої чудові та улюблені сестри Петрик — Віка і Настя, сьогодні, у другий конкурсний день, виконали запальну пісню! Від душі бажаю Вікторії перемоги!» Та інші члени журі, а саме Агутін, який в останній день поставив Віці низький бал, думали інакше. Так Петрик отримала 226 балів, на два вище від Слави, але і на два нижче від грузинки Нуци Бузаладзе (228).

Нуці 17 років, як і Віці. Коли вона їхала в Юрмалу, її наставники наголошували: «Пам’ятай, ти представляєш Грузію». В останній день дівчина вибрала таку пісню, що від її голосу потріскало б скло у залі, якби концерт проходив у приміщенні, а не в відкритому просторі «Дзінтарі». На «Новій хвилі» люблять розгорнутий вокал. Тож перемога грузинки не стала сенсацією. Вікторія Петрик теж не ликом шита і має сильний голос. Час від часу вона намагалася перекричати Нуцу, але безуспішно.

«Я така щаслива, така щаслива! Це найкраще, що могло трапитися з 17-річною дівчиною!» — поділилася Нуца. Готуючись до конкурсу, дівчина схудла на чотири кілограми, щоб влізти у вечірнє плаття, не їла після восьмої вечора, бігала на фітнес і в басейн, не пила нічого холодного. А для голосу щодня з’їдала по кілька сирих яєць. А ще перед кожним виходом на сцену читала молитву і пам’ятала, що вона — це Грузія.

ПАТРІОТИ ЮРМАЛИ

У неділю на «Нову хвилю» приїхала Ірина Білик у футболці з написом: «Я не даю інтерв’ю». Це перший її візит в Юрмалу. Співачка виконала свою нову пісню «Світанок» з однойменного майбутнього альбому, який планує презентувати у вересні. Перед тим вона написала на «Фейсбуці» подяку композиторам і музикантам: «Спасибі Руслану Квінті і Юрі Рогозі за хіт!». В Юрмалі Білик розповіла телеканалу «Україна», який вів трансляцію «Нової хвилі», що приїхала вболівати за країну. «Я сьогодні тут як представник своєї країни, про що ще я можу мріяти? У мене зараз прийшла повістка рідному брату, а також синові моєї няні. Я дуже хочу, щоб ці люди ніколи не ходили на війну і залишилися живі», — розповіла співачка.

Відомий російський актор, який часом виконує власні хіти, Гоша Куценко багато років прожив у Львові. На «Новій хвилі» він ледь стримував сльози. Зізнався, що у нього серце розривається від того, що відбувається на сході країни. У Дніпропетровську живуть багато Гошиних друзів, за яких він дуже переживає. «Через тиждень буду викладати пісню про війну. Це найстрашніше, що може трапитися. Якби мої батьки були живі... Їх не стало пару років тому. Я народився в Україні. Якби мати й батько знали про те, що відбувається... Коли б вони побачили весь цей жах... Це катастрофа!» — підтримав українців Гоша.