Прощавай, «лампочко Ілліча»

24.07.2014
Прощавай, «лампочко Ілліча»

Ще рік-два тому багатьох лякали енергозберігаючі лампочки: їхня зависока ціна, вміст ртуті і незвичний відтінок світла. Сьогодні вони — звична річ для значно більшого числа людей. Й асортимент такого товару в магазинах постійно помітно збільшується. Тому важливо розібратися, на чому зупинити свій вибір. Розібратися допоможе порівняльне дослідження 8 марок компактних люмінесцентних ламп та 7 — світлодіодних, яке провели спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

Незалежно від того, любили ви фізику у школі чи ні, щоб розібратися, які лампочки найкращі, — потрібно згадати деякі терміни і визначення. Найперше — потужність, яка вимірюється у Ваттах (Вт або W). Чим вона більша — тим яскравіше світитиме лампочка. Одночасно буде більшим споживання електроенергії. До речі, у нормативах існують обмеження перевищення потужності (до 15%), але не нормуються відхилення вниз. Це означає лише те, що виробник може зменшити потужність, забезпечивши потрібний світловий потік. Для споживача це навіть краще.

У звичайних «лампочках Ілліча» — із ниткою розжарювання — є стандартизовані цифри потужності: 30, 60, 100 Вт. Якщо подивитися світлодіодні (LED), то побачимо незвичайні цифри — 4,5 Вт або 10,5 ВТ. А все тому, що спеціальна організація з регулювання і розробки нормативів у світлодіодних джерел світла Zhaga — оскільки світлодіодні лампи постійно удосконалюються і їхні характеристики покращуються — прийняла рішення регулювати не потужність, а саме світловий потік, який стає визначальним параметром.

Тобто у сучасних лампочках у першу чергу треба дивитися на цифри, які вимірюються у люменах (лм або Lm). Саме показник світлового потоку інформує про те, наскільки освітленим буде ваше приміщення, яку «порцію» світла може видати ваша лампочка. Чим вища цифра — тим буде світліше. Щоправда, світловий потік упродовж терміну експлуатації лампочки знижується. Втішає лише те, що зміни до 200 Lm практично несуттєві для людських очей.

На упаковках енергозберігаючих ламп, як правило, зазначається відповідність їхніх Ватт звичайним лампам. Це певним чином насправді дещо дезінформує споживачів. Валентин Безрукий, керівник Центру незалежних споживчих експертиз «Тест», де провели за останні роки уже четверте тестування енергозберігаючих ламп, зауважує, що в ЄС була розроблена директива EU Ecodesign DIM2 і складені розрахунки-порівняння світлового потоку різних видів ламп, які є коректнішими.

Ще одна важлива характеристика ламп — світлова температура, яка вимірюється у кельвінах (К). Вона визначає, якого кольору світло ми отримаємо, вкрутивши енергозберігаючу лампочку. Колір «як звичайна лампочка» (або його ще називають «теплим») — це приблизно 2700-3300 К, таку температуру має світло неба, коли сонце заходить за обрій. Денний або природний колір, колір неяскравого неба — це 4000-4200 К. Холодний колір, білий, — це приблизно 5000 К. Ще варто знати, що чим тепліший колір випромінює лампочка, тим більше споживається електроенергії. Хоча різниця й не дуже суттєва. Тобто для гаманця — рахунків оплати «за світло» — дещо вигідніше купувати лампочки з так званим офісним, холодних світлом. А для очей приємне тепле.

Коефіцієнтом корисної дії можна назвати світловіддачу лампочки — комплекс показників, який, зокрема, враховує співвідношення світлового потоку до потужності. Одиниці вимірювання — лм/Вт. Чим вищий показник світлової віддачі, тим економніше працює лампочка. Теоретичний максимальний показник, у разі повного перетворення енергії у видиме світло, для білого кольору, — 199 лм/Вт. Ця цифра дуже показова для розуміння, чому всі активно відмовляються від звичайних «лампочок Ілліча». Бо вона має дуже низьку світлову віддачу — трохи більше 10 лм/Вт.

Щоб не перенасичувати технічними термінами і поясненнями, констатуємо, що експерти протестували 8 різновидів компактних люмінесцентних ламп (КЛЛ): Delux, Eurolamp, Philips, Osram, Maxus, «Брилле», «Економка» та Uniel. І ще 7 різновидів світлодіодних ламп (LED): Philips, Osram, Verbatim, Maxus, Gauss, Delux, Eurolamp.

Серед КЛЛ відмінниками стали «Економка», Philips та Osram. Економічно найвигіднішими стали серед протестованих лампи Philips. За розрахунками експертів, вони можуть зекономити до 427 грн. «Економка» та Osram — відповідно 207 та 361 грн. (розрахунки проводили з урахуванням нових цін на електроенергію: 30,84 коп. за кВт/годину в містах, беручи до уваги вартість ламп на момент купiвлi). Brille — за втрату світлового потоку — отримала оцінку «задовільно»). Перевірені лампочки Maxus, EuroLamp, Uniel та Delux — це оцінки «погано» і «дуже погано».

Серед протестованих LED-ламп відмінниками стали Philips, Osram, Verbatim та Maxus. Із них лідер за показником потенційної економії — Maxus, виробники якого обіцяють 50000 годин світла, на такій лампочці можна зекономити до 1314 грн. Реальніша економія від використання Philips, Osram та Verbatim — 165, 212 і 443 грн. відповідно. EuroLamp, Gauss та Delux отримали оцінки «погано».

Із детальним описом тестування можна ознайомитися на сайті test.org.ua.

ПОРАДНИК

Пульсуюче світло

У школах і дитячих садочках, у класах і кімнатах постійного перебування небажано використовувати так звані трубчасті лампи. Бо їхнє електромагнітне начиння може давати малопомітне пульсуюче світло. Якщо такі лампи вмикаються не одночасно — ще півбіди, точніше, наслідків для зору може не бути. Втім якщо «трубки» пульсують в одному ритмі — під кінець дня дитячі очі точно втомляться.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>