Наліво підеш — ікру втратиш, направо — КНДР станеш...

24.07.2014

ЗЄвросоюз розробив три сценарії запровадження довгоочікуваних секторальних санкцій щодо Росії. Як повідомляє «Європейська правда», у документі, проект якого публікує «вісник ЄС» Euobserver, є як найпростіші обмеження, що не матимуть відчутного впливу на економіку РФ, так і жорсткі заходи, здатні «обнулити» російський бюджет.

«Рівень найнижчої інтенсивності» передбачає введення обмежень на імпорт із Росії кількох груп товарних позицій. Зокрема, йдеться про «предмети розкоші (коштовності, хутро, горілку, червону та чорну ікру), добрива, хімікати, автомобільні шини, кораблі тощо. Також планується заборонити імпорт та експорт озброєнь.

Водночас «м’який сценарій» передбачає лише декларативну заборону військової співпраці Євросоюзу з Росією. Скажімо, скандальні гелікоптероносці «Містраль», від поставки яких до РФ не збирається відмовлятися Франція, «озброєнням» не вважаються. Бо лише доставляють бойові гелікоптери та військових до місця призначення...

Якщо європейські лідери наважаться на введення санкцій «середньої інтенсивності», це означатиме вже заборону на ввезення та вивезення з Росії будь-яких чутливих (з військової точки зору) технологій та продукції подвійного призначення. А також низку інших економічних обмежень, які дуже помітно позначаться на економіці РФ.

Ну і, нарешті, третій, найжорсткіший і водночас найбільш фантастичний сценарій передбачає майже повну ізоляцію за прикладом Ірану або навіть Північної Кореї. На жаль, на таке Євросоюз майже напевне не наважиться.

Натомість за жорсткі санкції принаймні середньої інтенсивності виступає Вашингтон. Напередодні президент США Барак Обама у телефонній розмові з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте вкотре закликав ЄС до посилення обмежувальних заходів щодо Росії. Визначатися з тим, який саме сценарій обрати і які саме імена та російські компанії внести до «чорного списку», європейські лідери планують сьогодні.

Серед тих держав Євросоюзу, що виступають за посилення санкцій проти Росії, одну з найактивніших позицій займає Велика Британія. Але при цьому, незважаючи на заклики прем’єр-міністра Девіда Камерона оголосити ембарго на будь-яку торгівлю зброєю з Росією, Лондон і досі постачає Москві озброєння! Відповідні дані наведено в оприлюдненій учора британськими ЗМІ доповіді депутатів парламенту.

Тим часом до країн, які підтримують запровадження жорсткіших санкцій, приєдналася маленька Фінляндія. Як пише газета «Уолл-стріт джорнал», попри те, що «крихка» економіка цієї країни тісно пов’язана з Росією, позавчора фінська влада оголосила своє рішення підтримати нові обмеження щодо Москви. Хоча тиждень тому на саміті лідерів ЄС Гельсінкі дотримувалися іншої позиції. Але це було ще до збиття пасажирського лайнера «Малайзійських авіаліній» над Донбасом.

Поки у 28 державах Євросоюзу гарячково розмірковують над тим, що робити з Росією, у Вашингтоні сенатори-демократи закликають президента також розширити санкції щодо Москви. Як повідомляє «Голос Америки», голови комітетів Сенату з міжнародних відносин, у справах розвідки та у справах збройних сил — Роберт Менендес, Дайєнн Файнстайн і Карл Левін — звернулися до Барака Обами з листом.

«Ми пишемо, щоб висловити наше обурення з приводу безглуздого знищення малайзійського пасажирського літака і попросити вас розглянути питання про введення значних додаткових санкцій для покарання Російської Федерації за її матеріальну підтримку самопроголошеної так званої Донецької народної республіки», — йдеться в посланні. Сенатори наголошують, що «зібрані докази, разом із зусиллями їх приховати та блокуванням міжнародних слідчих, вказують на вину Росії та сепаратистів-бойовиків, яких вона підтримує в Україні». І вимагають застосувати «негайні широкі санкції проти оборонної галузі Росії, в тому числі державного Рособоронекспорту, адже саме це може змусити Москву утриматися від надання обладнання, допомоги чи тренувань сепаратистам в Україні».

Одночасно сенатори просять Обаму розглянути можливість визнання так званої ДНР зарубіжною терористичною організацією.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>