НОВИНИ ПЛЮС

24.07.2014

МВС порушило справи проти Шойгу та Малофєєва

Головне слідче управління МВС України відкрило кримінальне провадження щодо міністра оборони Росії Сергія Шойгу і бізнесмена Костянтина Малофєєва. Про це повідомили в прес-службі МВС. «У результаті перевірки, проведеної УБОЗ МВСУ, встановлено, що в період з березня 2014 року по даний час за підтримки службових осіб міністерства оборони Російської Федерації, яке очолює Шойгу С.К., сформовано незаконні озброєні групи, які діють на території Донецької та Луганської областей України. Незаконні озброєні формування, які перебувають під командуванням громадян РФ, здійснюють системні розбійні напади на органи державної влади, підрозділи Збройних сил і Національної гвардії України, підприємства, організації, що призвело до численних людських жертв, руйнувань і інших тяжких наслідків», — iдеться в повідомленні МВС України. Що стосується Малофєєва, то цей російський підприємець визнаний причетним до перерахованих вище злочинів — через їх фінансування, зазначає МВС.

Кличко просить ООН ввести миротворців

Мер Києва Віталій Кличко закликає ООН у терміновому порядку ввести миротворців на територію України для забезпечення захисту цивільного населення і запобігання поставок російської зброї сепаратистам, цитує політика новинний сайт Bild.de. Присутність «блакитних касок» на території України є необхідною для того, щоб покласти край війні і знов знайти надію на мир у цій країні, вважає Кличко.

Глава київської адміністрації виступає з обвинуваченнями на адресу проросійських сепаратистів. На його думку, саме вони збили літак Малайзійських авіаліній, катастрофа якого спричинила загибель людей. Міжнародне співтовариство не хоче визнати той факт, що війна в Україні йде за підтримки Росії, упевнений Кличко. «Як інакше пояснити те, що досі не введено жорсткі санкції проти РФ?» — запитує він.

Урядовці відпочиватимуть по мінімуму

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк не планує йти у відпустку в 2014 році. Про це агентству «Українські новини» повідомив департамент інформації Кабінету Міністрів. Крім того, у відповідь на запит «Українських новин» прес-служби відповідних відомств повідомили, що міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак, віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман та віце-прем’єр-міністр Олександр Сич не перебувають у відпустці і не планують йти у щорічну відпустку в 2014 році. Міністр молоді та спорту Дмитро Булатов не використав свою відпустку і не планує використовувати її найближчим часом.

Міністерство закордонних справ повідомило, що не реєструвало наказ про відпустку міністра закордонних справ Павла Клімкіна, не уточнивши планів міністра на майбутнє. Водночас відпустка міністра освіти і науки Сергія Квіта запланована на вересень, міністра фінансів Олександра Шлапака — з 1 по 15 серпня. Згідно з графіком відпусток членів Кабміну, відпустка міністра культури Євгена Нищука запланована на періоди з 14 по 31 липня і з 22 вересня по 3 жовтня, проте на даний момент міністр не перебуває у відпустці. Міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета на даний момент також не оформляв відпустку. При цьому міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан використав частину своєї відпустки з 21 по 24 червня. Прес-служби інших міністерств поки не відповіли на запит агентства про плановані відпустки міністрів.

ВР писатиме новий Пенсійний кодекс

Верховна Рада пропонує створити єдиний систематизований законодавчий акт (Пенсійний кодекс), який би регулював питання пенсійного забезпечення всіх категорій громадян. Відповідний законопроект оприлюднений на сайті Верховної Ради України. Вiн передбачає скасування підвищення пенсійного віку для жінок, а також нові підходи до визначення мінімального стажу, необхідного для призначення пенсії. При цьому зберігаються всі соціальні стандарти і гарантії пенсійного забезпечення громадян, крім деяких положень, які є несправедливими і дискримінаційними — скасовуються надмірні пільги народних депутатів України та суддів. Максимальний розмір пенсії обмежується п’ятьма мінімальними пенсіями за віком, а мінімальну пенсію пропонується збільшити до двох з половиною прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Однопартійці не засуджують Януковича

Поки ВР лише розглядає можливість заборони Партії регіонів, сама ця партія готується йти на парламентські вибори. І не вважає, що має нести відповідальність за події в країні — так, принаймні, випливає з інтерв’ю, яке дав каналу «112» один з рупорів ПР Михайло Чечетов. У лютому 2014-му ніхто не хотів силового розгону Майдану, а ось із приводу того, що вийшло не так, як планувалося, претензії тодішній владі пред’являти не варто: «Якщо бандит зарізав людину ножем, то чи варто звинувачувати директора фабрики, де виготовлений ніж?» — запитує Чечетов.

Чинний нардеп зазначає, що для нього та його колег колишній почесний голова ПР Віктор Янукович є наразі «приватною особою». При цьому Чечетов не виключає у майбутньому співпрацю з теперішніми втікачами за кордон, якщо ті виявляться «нормальними людьми» та такими, що є «чистими перед законом». При цьому нардеп вважає необґрунтованими обвинувачення у сепаратизмі, висунені голові фракції ПР Олександру Єфремову. Всі закиди на його адресу Чечетов називає «неконкурентними методами політичної боротьби».