Путін і загроза

23.07.2014
Путін і загроза

Під час нічного звернення до народу Володимир Путін мав неважнецький вигляд. (з сайта navigator011.livejournal.com.)

Напередодні екстреного засідання Ради безпеки Російської Федерації, яке скликав на вчора Володимир Путін, як російські, так і західні оглядачі обережно пророкували йому роль «історичного». Головним і по суті єдиним питанням порядку денного була ситуація в Україні. Хоча формулювання теми засідання було іншим: «розглянути комплекс питань, пов’язаних із забезпеченням суверенітету й територіальної цілісності Російської Федерації».

Від ВВП чекали «доленосних» рішень чи принаймні заяв, які ознаменують переломний (у той чи інший бік) момент у напружених відносинах між Росією та Заходом. Окремо відзначали місце проведення Радбезу — не в президентській резиденції в Ново-Огарьово, а в самому Кремлі.

Після звернення президента до народу щодо збитого літака Малайзійських авіаліній, яке Путін (у дещо перекошеній краватці й чомусь уперто дивлячись трохи вбік від камери) несподівано виголосив майже о пів на другу ночі, склалося враження, що хтось із західних лідерів таки знайшов спосіб похитнути самовпевненість кремлівського господаря. Просто до відома: у Вашингтоні на той час було близько 17-ї.

За однією з версій, на засіданні РБ президент міг оголосити про закриття кордону з Південно-Східною Україною, куди з Росії сунуть бойовики, російська військова техніка, зброя та інші «подарунки» сепаратистським ДНР та ЛНР. Саме до цього Путіна раніше закликав президент США Барак Обама.

«Екстреність засідання, ще й з анонсом про «територіальну цілісність», свідчить про нервозність Путіна, — припустив політолог Станіслав Бєлковський. — Недарма з Кремля пролунала версія, що Україна спеціально збила малайзійський «Боїнг», аби виправдати інтервенцію НАТО на свою територію. Путін — людина оборонної свідомості, йому треба пояснювати всі свої кроки тим, що хтось зазіхає на статус-кво».

На думку експерта, до катастрофи пасажирського лайнера Путін був упевнений, що сепаратисти з допомогою Росії швидко розгромлять українську армію. А спроби Заходу цьому завадити зазнають фіаско після того, як він, Путін, посварить економічно залежний від Росії Брюссель із Вашингтоном. Але збиття літака (про)російськими силами перекреслило ці плани, оскільки тепер Кремлю вже точно не вдасться відмежуватися від підтримки бойовиків.

На той час, коли верстався цей номер, засідання російського Радбезу ще тривало, причому переважно в закритому режимі. Єдине, що дозволили почути журналістам — вступне слово Путіна. Який, всупереч очікуванням, заявив, що «прямої військової загрози суверенітету і територіальній цілісності Росії зараз немає». Але пообіцяв «пропорційно відреагувати на наближення НАТО» до російських кордонів. «Угруповання військ НАТО на території східноєвропейських держав демонстративно посилюється, зокрема в акваторіях Балтійського і Чорного моря. Зростають масштаби та інтенсивність оперативної і бойової підготовки. У цьому зв’язку необхідно повністю і в строк реалізовувати всі заплановані заходи зі зміцнення обороноздатності, зокрема в Криму та Севастополі, де нам доводиться фактично заново відбудовувати військову інфраструктуру», — оголосив ВВП.

ДУМКА З «ФЕЙСБУКА»

Соня Кошкіна,

шеф-редактор інтернет-видання «Лівий берег»:

— Луганським сепаратистам надійшла команда з «центру». Триматися до ранку середи. Правдами і неправдами. Далі — не їхня турбота.

Душогуби чогось чекають. І, здається, ясно чого. Радбезу РФ.

У нас попереду дуже непрості 48 годин, друзі. 48 годин напередодні потенційної нової Світової. Якої, будемо сподіватися, таки не станеться.

Ризик, однак, дуже великий. 22 липня — ключова дата.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>