Таки дочекалися

18.07.2014
Таки дочекалися

Над Кремлем згущаються «хмари» санкцій. (Колаж Олексія СОШНІКОВА.)

Безкарність не може тривати вічно, хоч би як складно в це було повірити деяким маленьким самовпевненим диктаторам. Володимир Путін до свого «Нюрнберга» поки тільки прямує, та неприємності вже почалися. Так, кремлівські «переговорники» добре знають, на які важелі натиснути, аби добра половина Європи заплющила очі на звірства Москви. Але, хоч і зі скрипом, Євросоюз таки просунувся вперед на шляху запровадження подальших санкцій щодо Росії. Позавчора пізно вночі лідери ЄС на саміті в Брюсселі домовилися про запровадження секторальних заходів проти найбільших російських підприємств та банків. Щоправда, конкретний список поки що «узгоджують».
«Росія так і не виконала вимоги Євросоюзу щодо деескалації ситуації в Україні. Москва і проросійські сепаратисти несуть відповідальність за зволікання в ухваленні заходів iз пошуку мирного рішення і за подальше збільшення кількості жертв конфлікту. У цьому немає провини ні європейських посередників, ні української сторони», — пояснила, чому Євросоюз був змушений вдатися до такого кроку, іменинниця Ангела Меркель. Послання канцлера ФРН, очевидно, було адресоване передусім Путіну, з яким вона нещодавно так мило поспілкувалася на фіналі футбольного чемпіонату світу в Бразилії. Мовляв, сам винен.
Ще більшого удару завдали Росії США, які, не чекаючи рішення з Брюсселя, оголосили про запровадження жорстких санкцій уже проти цілком конкретних російських компаній. І, судячи з істеричної реакції Кремля, влучили «в яблучко».

Данке, фрау... Меркель!

Позачерговий саміт лідерів ЄС, розпочавшись о 18-й годині 16 липня за брюссельським часом, затягнувся до пізньої ночі — розійшлися вже по півночі, встигнувши привітати канцлера ФРН Ангелу Меркель із ювілеєм у перші ж хвилини її дня народження. Головним у порядку денному номінально було кадрове питання, проте домовитися про призначення верховного представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки учасникам зустрічі так і не вдалося. Обговорення кандидатури на зміну Кетрін Ештон відклали до осені, як і затвердження наступника Германа Ван Ромпея на посаді президента Європейської Ради.

Та одне надзвичайно важливе рішення на саміті таки було ухвалено: про посилення тиску на Російську Федерацію. «Можна довго сперечатися з приводу того, чи це ще кінець другого ступеня санкцій, чи вже початок третього — це не так важливо. Очевидно, що ми зараз уже зачіпаємо економіку Росії», — наголосила Ангела Меркель, яку ще кілька днів тому українські користувачі інтернету «затролили» за дружні перемовини з Путіним і нібито заклик до подальших переговорів Києва з терористами. «Данке, фрау Ріббентроп!» — писали на сайтах фрау канцлера десятки тисяч українців, натякаючи на подібність таких дій до союзу гітлерівської Німеччини з СРСР. У Берліні цей флешмоб навіть сприйняли як спам-атаку. Але зате реакцію українців «помітили».

За підсумками саміту лідери ЄС, зокрема, попросили Європейський інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції і розвитку не фінансувати нові проекти в Росії — це щонайменше мінус 2-3 мільярди євро на рік. Єврокомісії запропоновано відкласти реалізацію двосторонніх програм та програм регіонального співробітництва з РФ (окрім проектів, що стосуються громадянського суспільства, яке Росії так потрібно розвивати).

Також буде розширено перелік штрафних заходів проти російських компаній, державних діячів та організацій, дії яких підривають суверенітет і територіальну цілісність України. Список назв та прізвищ Єврокомісія має сформувати до кінця липня.

Дія у відповідь на слова

Поки в Брюсселі ще пили шампанське, Вашингтон уже оголошував про свої кроки, покликані повчити Кремль дотримуватися міжнародних угод та поводитися в цивілізованому світовому товаристві. Запроваджені США економічні санкції боляче зачеплять оборонну, фінансову та енергетичну сферу Росії.

Зокрема, до списку компаній, співпрацю з якими буде заморожено, увійшли «Газпромбанк», «Внєшекономбанк» та «Роснєфть», що належать «Газпрому» — головному фінансисту державного та особистого бюджету Володимира Путіна й К°.

Також у «чорний список» увійшли компанії військово-промислового комплексу: концерн «Калашников», радіоелектронний концерн «Созвєздіє», військово-промислова корпорація НВО «Машиностроение», оборонне підприємство РФ зі створення і поставок озброєнь та боєприпасів для військ країни НВО «Базальт» та ін.

Список конкретних осіб, на які поширюються «персональні» санкції, також поповнився п’ятьма прізвищами: очільника п’ятої служби ФСБ Сергія Бесєди, віце-спікера Держдуми Сергія Невєрова, міністра у справах Криму Олега Савельєва, радника Путіна Ігоря Щеглова та сепаратиста з так званої «Донецької народної республіки» Олександра Бородая.

«Ми підкреслювали наше прагнення вирішити цю проблему дипломатичним шляхом. Але для цього потрібні були конкретні дії, а не просто слова, на підтвердження того, що Росія дійсно схильна спробувати покласти край цьому конфлікту. Досі Росія не зробила для цього жодних кроків», — наголосив президент США Барак Обама.

Водночас поки що штрафні заходи не спрямовані проти цілих секторів російської економіки. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс» із посиланням на джерела в дипломатичних колах, цей крок Вашингтон приберіг на той випадок, якщо Москва здійснить повномасштабне вторгнення на українську територію.

Страшна помста «двобічним інструментом»

Результат таких дій не забарився. Учора торги на російських фондових біржах відкрилися падінням індексів на 3-3,6%, що потягнуло за собою досить відчутне падіння рубля, який і так останнім часом особливою стійкістю не відзначається. Щодо долара російська грошова одиниця впала на 35 копійок — до 34,73, а щодо європейської валюти — одразу на 45 копійок, до 46,97 рубля за євро. Експерти прогнозують скорочення ВВП Росії щонайменше на 1%.

І це, зрозуміло, дещо зіпсувало радісний настрій президента РФ Володимира Путіна після успішних домовленостей із союзниками з Бразилії, Індії, Китаю та ПАР на саміті БРІКС. Завершуючи турне країнами Латинської Америки, Путін у Бразилії заявив, що «треба закликати сторони конфлікту до переговорів». І побідкався: «Але ми, на жаль, цього не бачимо від партнерів, насамперед американських, які підштовхують сьогоднішню владу України до продовження братовбивчої війни і до продовження каральної операції».

Далі з вуст ВВП пролунало багато слів про неповагу до державних інститутів, кров солдатів, бійців опору і цивільних осіб на руках, сльози матерів і вдів на совісті тощо. Щоправда, про чиї руки, неповагу й совість ідеться, кремлівський очільник не уточнив.

Міністерство закордонних справ РФ тим часом розкритикувало Євросоюз, який піддався на «шантаж» Сполучених Штатів, що «мстяться Росії, бо події в Україні розвиваються не за сценарієм Вашингтона».

У заяві зовнішньополітичного відомства з цього приводу є такі гучні фрази, як «обурливе й необґрунтоване прагнення покласти на Росію провину за громадянську війну в сусідній країні, яка викликана глибокою внутрішньою кризою та вже призвела до численних жертв, свідчить про провал стратегії США і їхніх київських клієнтів щодо силового втихомирення широкого народного невдоволення»; «замість того, щоб напоумити українське керівництво, яке кинуло проти жителів Донбасу й Луганщини авіацію, важку артилерію й бронетехніку, Білий дім фактично підбурює до кровопролиття», — словом, нічого нового й цілком у дусі попередніх заяв російського МЗС.

Насамкінець Москва пообіцяла завдати нищівного удару у відповідь і нагадала Вашингтону та Брюсселю, що «санкції — інструмент двобічний».

РЕЗОЛЮЦІЯ

Європарламент учора ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні. Серед іншого, в документі міститься заклик до держав-членів ЄС заборонити продаж зброї в Росію.

Євродепутати наголошують на «фундаментальному праві українського народу вільно визначати економічне й політичне майбутнє країни», праві на самозахист відповідно до ст. 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй.

У резолюції йдеться про необхідність політичного вирішення кризи, підтримку мирного плану Президента Петра Порошенка із врегулювання ситуації на сході та «його рішучих дій із забезпечення єдності, суверенітету й територіальної цілісності України».

Європарламент закликає Росію також підтримати мирний план Порошенка, вжити заходів зі спільного контролю українсько-російського кордону й припинити вторгнення незаконних збройних груп, поставки озброєнь і здійснення ворожих дій щодо України; відвести війська від українського кордону, застосувати свій вплив на терористів і найманців, щоб змусити їх дотримуватися режиму припинення вогню та скласти зброю.

ЄП заявляє про намір якнайшвидше ратифікувати Угоду про асоціацію з Україною і закликає держави ЄС тимчасово «ввести дуже прості та дешеві» процедури видачі віз для українців, поки Україна завершує виконання умов для запровадження безвізового режиму.

 

ЮВІЛЕЙ

17 липня канцлеру ФРН Ангелі Меркель, яка вже четвертий рік поспіль очолює список найвпливовіших жінок світу за версією часопису «Форбс», виповнилося 60 років. Святкування почалося в Брюсселі, де лідери решти 27 держав Євросоюзу під час саміту вручили іменинниці квіти й відкрили шампанське. Від імені глав держав та урядів країн-членів ЄС із вітальним словом виступив президент Європейської Ради Герман ван Ромпей. Як подарунок глава німецького уряду отримала футболку німецької збірної, яка минулої неділі виграла чемпіонат світу. «Але це подарунок не від футболістів, а від учасників саміту Європейської Ради», — пояснив президент Франції Франсуа Олланд, вручаючи презент.

Головні урочистості з вшанування ювілярки відбулися вчора ввечері у берлінській штаб-квартирі її партії Християнсько-демократичний союз за участі близько тисячі гостей.

 

ІНІЦІАТИВА

Конгрес США у двох читаннях затвердив законопроект про запобігання російській агресії, згідно з яким Україна, Молдова та Грузія отримують статус союзників США без членства в НАТО. Проект передано профільній комісії для підготовки до ухвалення в остаточному читанні. Документ, зокрема, рекомендує президенту США збільшити взаємодію Збройних сил Сполучених Штатів з арміями України, Грузії, Молдови, Азербайджану, Боснії і Герцеговини, Косова, Македонії, Чорногорії та Сербії, і посилити допомогу Сполучених Штатів і НАТО в забезпеченні безпеки цих країн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>