Випийте води — аби без біди

17.07.2014
Випийте води — аби без біди

Добову норму води необхідно розподіляти раціонально. (з сайта esh-i-hudei.ru)

Про кількість води, яку необхідно випивати щодня для підтримання нормального балансу рідини в організмі, існує кілька теорій і думок. Згідно з останніми тенденціями в дієтології, що базуються на різнобічних клінічних дослідженнях, людині вагою 60 кілограмiв необхідно випивати за добу 3,5 літра води. Зважаючи на це співвідношення, ви можете вирахувати, скільки ж рідини необхідно вашому організму.

Аби вода принесла максимальну користь для здоров’я, пити її необхідно особливим чином. Якщо робити це під час прийому їжі або відразу після трапези, то можна зашкодити здоров’ю. Адже рідина розбавить шлункові соки, таким чином ускладнюючи травлення. Через це, кажуть дієтологи, розвивається багато захворювань. Оскільки швидкість травлення знижується, формуються токсини і їжа починає розкладатися, викликаючи скупчення газів. До того ж з’являються неприємні відчуття в животі.

Отже, за порадою дієтологів, склянку води (250-300 мл) необхідно випивати, щойно ви встаєте з ліжка. Це наповнить вологою клітини шлунково-кишкової системи. А також допоможе вивести з організму продукти розпаду. Ще одну склянку води випийте за півгодини до сніданку. Це наповнить вологою всі клітини організму, і коли ви поїсте, клітини почнуть активно насичуватися поживними речовинами. Під час сніданку і відразу після нього воду не пийте.

Наступний прийом води — за годину до обіду. Цього разу вам так само необхідно випити 250 мл. Під час трапези також пропускаємо прийом води. Тільки після 2,5 години після обіду можемо випити. За цей час їжа пройде через шлунково-кишкову систему, а шлункові соки та ферменти максимально сконцентруються, аби забезпечити швидке і природне травлення.

У проміжках між їжею (коли між трапезами бодай дві години) можете пити воду за потребою. Але під час вечері так само обходьтеся без пиття. І лише після 2,5 години по вечері, до того як лягти спати, можете випити склянку води.

Такі правила необхідні, аби отримати максимальну користь для здоров’я, стверджують лікарі. Людям із хворими нирками кількість води, можливо, доведеться збільшити чи зменшити — залежно від рішення лікаря. І не забувайте: кількість випитої води має відповідати кількості сечі, виведеної з організму. Якщо цього не відбувається, значить, вода «відкладається» в організмі. Тому перш ніж дотримуватися «програми» прийому рідини, доцільно проконсультуватися у фахівця.