Правоохоронці взялись викорчовувати корупцію в МОЗ?

17.07.2014
Те, що медицина є однією з найкорумпованіших сфер нашого життя, — ні для кого не таємниця. І що за це розплачуються з власної кишені пересічні громадяни — надвисокими цінами на ліки, необхідністю оплачувати все в лікарнях, зрештою — своїм здоров’ям і навіть життям. Але, схоже, правоохоронці почали боротьбу з корупцією в цій галузі.

 

На днях столична міліція затримала на хабарі одного з високопосадових чиновників Міністерства охорони здоров’я. Просто в приміщенні міністерства (!) він отримував 50 тис. грн. за видачу ліцензії. МВС повідомило, що «чиновник МОЗ у своїх свідченнях заявив, що діяв за вказівкою заступника міністра Наталі Лісневської».

Лісневська є заступником міністра охорони здоров’я Олега Мусія в питаннях ліцензування медичної діяльності. А до самого «майданного міністра» накопичується все більше питань. Громадські організації раніше неодноразово пікетували МОЗ iз вимогами відставки самого міністра та звинувачували Мусія (призначеного за квотою Майдану) в небажанні боротися з корупцією та провалах у роботі. Експерти називають його одним iз перших кандидатів на звільнення під час переформатування уряду, яке очікується наступного тижня.

Навряд чи випадковістю є заява Генерального прокурора України Віталія Яреми про перевірку прокуратурою діяльності міністерств та відомств, серед яких і Міністерство охорони здоров’я. При цьому Ярема уточнив, що особлива увага буде приділятися діяльності нового керівництва цього міністерства. «Потрібно притягнути до відповідальності тих людей, які зловживають владою, розкрадають бюджет. Побачите результати», — сказав Ярема.

ДО РЕЧІ

Батьки дітей, хворих на страшну хворобу — гемофілію, обурені тим, що Міністерство охорони здоров’я та особисто міністр О. Мусій ігнорують усі їх неодноразові звернення щодо забезпечення дітей ліками. Про це йдеться у зверненні доведених до відчаю матерів до уряду та Прем’єр-міністра. Вони просять терміново втрутитись у ситуацію, адже МОЗ за півроку не провело жодної закупівлі ліків. «Це ставить під загрозу не лише лікування, а й життя хворих дітей», — йдеться у листі.