Ховаємо літо про запас

16.07.2014
Ховаємо літо про запас

Варення багато не буває.

Уродили вишні, абрикоси, яблука, малина і сливи, тож узимку ласуватимемо пирогами із запашним джемом і варениками з варенням. Шматочками літа присмачуватимемо сніданки, обіди й вечері, якщо, звичайно, не лише вкидатимемо до рота свіжі ягоди і фрукти, а й заморозимо чи законсервуємо частину врожаю. Ще не знаєте як? Допомагаємо знайти варіанти.

Не треба варити

Не припиняємо пропагувати зберігання під кришкою аж до наступної весни свіжих, не варених, ягід iз цукром. Перетерта малина як додаток до вівсянки та начинка для млинців для дітей і дорослих — це безпрограшний варіант того, що ці страви з’їдять. Про всім відомі протизастудні властивості малини, напевно, пам’ятають усі, тому не варто нагадувати, що саме нехитра заготовка може бути профілактичною й лікувальною мікстурою, яка завжди під рукою. Мороки з її приготуванням — мінімум. Беремо малину і цукор у співвідношенні 1:1,5. Ягоди ретельно перебираємо, засипаємо цукром і розминаємо-перетираємо, допоки не зникнуть кристалики цукру. Відставляємо на кілька годин (на ніч), потім знову розмішуємо масу і намагаємося розтерти цукор до однорідності. З інтервалом у кілька годин цю процедуру повторюємо ще раз. А потім розкладаємо у невеликого об’єму чисті сухі банки (максимум 0,5 л) і закриваємо кришками, які закручуються на банку без ключа. Зберігати їх варто в холодильнику або прохолодному льосі, температура в якому не перевищує 6-8 градусів тепла.

Також перетерти з цукром можна чорну смородину, попередньо обірвавши вусики й корінці. Ці ягоди варто перемолоти, але так само, як малину, перетирати-перемішувати з цукром варто тричі, з інтервалами в часі. Оскільки чорна смородина, як правило, кисліша й терпкіша — співвідношення її з цукром має бути 1: 2.

Для випічки на зразок торту «П’яна вишня» можна припасти кiлька банок винних, так званих мочених, вишень. Спочатку з вишень треба витягнути кісточки, засипати їх у банку, пересипаючи цукром. На 1,5 л банку — приблизно 400 г цукру. Якщо потрібно, потім можна трохи досипати. Закрити капроновою кришкою. Банки мають кілька днів постояти в кімнаті, поки цукор розчиниться (варто періодично струшувати), згодом їх треба винести на холод.

Не потребує цукру — що за нинішніх умов великий плюс — заморожування ягід і фруктів. Полуниці, малину, шовковицю, половинки абрикосів і слив, вишні без кісточок можна морозити на верхньому лотку морозилки. Розкласти порційно в пакети, які варто герметично зав’язати, — і в холодну пору варити смачні компоти та киселі, вареники із розмороженими вишнями.

Садок вишневий коло хати

На славу вдався цього року врожай вишень. Найперше, що можна зготувати з них, — смачний джем. Оскільки часто господинь непокоїть питання, наскільки густою буде заготовка, пропонуємо рецепт — вишневий джем із натуральним загусником. Отже, щоб у результаті отримати близько 2,5 літра смакоти, спочатку нам потрібно: 3,5 кг вишень, 3 пакетики «Желфіксу» (натуральний загусник), 1,5 кг цукру. Вишні миємо, кладемо на друшляк, щоб гарно стекли, і видаляємо кісточки. Варто пам’ятати, що рахувати співвідношення цукру до вишень для джему потрібно тоді, коли останні вже без кісточок: на 3 кг вишень беремо 1,5 кг цукру. Висипаємо почищені вишні в каструлю і ставимо на вогонь. В окремій посудині змішуємо «Желфікс» із двома столовими ложками цукру (з розрахунку пакетик на двi столові ложки цукру). Висипаємо суміш до вишень. Перемішуємо і доводимо до кипіння. Висипаємо весь цукор у каструлю з вишнями, перемішуємо, ще раз доводимо до кипіння і даємо проваритися 3—5 хвилин. Джем готовий. Розливаємо його у простерилізовані банки. Банки з джемом накриваємо металічними кришками і закручуємо ключем. Перевертаємо їх догори дном i залишаємо в такому положенні, допоки не охолонуть.

За таким принципом, із натуральним загусником можна готувати джем і з інших ягід та фруктів. Загальне правило: на 1 кг фруктів беремо півкілограма цукру і пакетик «Желфіксу».

Желе з червоних порічок можна варити за таким рецептом. Порічки перемити. Коли гарно стече вода, перемолоти на м’ясорубці. Масу, яка утворилася, перетерти через два шари марлі, щоб у результаті позбутися кісточок. (Можна порічки з невеликою кількістю води помістити в каструлю під кришкою, кілька хвилин потримати на вогні, а потім пропустити через друшляк iз металевою сіткою). Далі практично до соку треба додати цукор (із розрахунку 1 л цукру на 1 л соку). Перемішати дерев’яною ложкою і поставити на повільний вогонь. Желе потрібно весь час помішувати, поки не розчиниться цукор. Тоді довести до кипіння, кип’ятити не довше 10 хвилин. Розлити в попередньо простерилізовані банки і закрутити металевими кришками. На Західній Україні таке желе господині називають порічковою гелереткою. Основне її призначення — для змащування коржів тортів, щоб була легенька кислинка.

Швидкокомпот

Із будь-яких ягід без кісточок — смородини, малини, полуниці — швидко і просто можна закрутити на зиму компот. Беремо чисті, помиті й висушені трилітрові банки. Засипаємо в кожну близько третини ягід. Заливаємо окропом, прикриваємо кришкою. Через годину воду зливаємо і знову доводимо до кипіння, додавши цукор (одна склянка на одну трилітрову банку). Заливаємо сиропом ягоди, закручуємо металевими кришками. Перевертаємо і закутуємо. За цим рецептом консервують і компот із вишнями з кісточками, якщо його не плануєте зберігати довше, ніж півроку..

Із вишень можна власноруч зробити цукати. Потрібно: 500 г вишні (без кісточок) і 250 г цукру. Спочатку з цукру і невеликої кількості води треба зварити густий сироп. Покласти в нього вишню без кісточок (нехай пару хвилин прокиплять) і зняти з плити, залишити на ніч. Зранку сироп злити, прокип’ятити, знову залити вишню, так само прокип’ятити буквально кілька хвилин, зняти й охолодити. Повторювати цей процес кілька разів, поки цукор не покриє вишню кристалами. Потім цукати трохи підсушити в попередньо добре нагрітій духовці при температурі близько 70—80 градусів. Зберігати у фользі або пергаментному папері.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>