Безцінна каска

16.07.2014
Безцінна каска

Ці витвори мистецтва рятували життя на Майдані і продовжують рятувати на фронтах неоголошеної війни. (з сайта slovovolyni.com.)

Художники, які розмальовували під час Революції гідності каски, навряд чи могли припустити, як високо цінуватимуть їхню роботу за півроку. Принаймні перша розмальована каска 3-ї сотні Євромайдану, виставлена на благодійному онлайн-аукціоні, «пішла» за тисячу доларів. Таку ціну за раритет запропонував американець українського походження адвокат Андрій Філіпович, повідомляє медіа-портал української діаспори VIDIA.

Новий власник зазначив, що ця каска є для нього не лише революційним символом, «а й живим шедевром новітньої визвольної боротьби українського народу». «Це так само, як тримати в руках булаву одного з гетьманів. Чекаю на неї з нетерпінням», — зазначив переможець першого аукціону, здивувавшись при цьому, що не знайшлося охочих підняти ціну, тож тисячу доларів за каску він вважає досить помірною.

Тамара Шевчук — одна з активістів Мистецької сотні та Євромайдану — розповіла, що вона не сподівалася, що розмальовані нею каски продають за таку ціну на аукціонах. «Я одна з тих, хто почав першим розмальовувати каски. Зі мною була ще одна дівчинка. Розпочали ми цим займатися з січня. Пізніше до нас приєдналося вже багато людей. Спершу каски зберігали в одному місці. Далі, я знаю, що в Польщі ще була їх виставка. А зараз, я так розумію, що саме ці каски виставляють на аукціонах за кордоном», — поділилася вона спогадами з «УМ».

Кошти, виручені від першого лоту, організатори аукціону планують віддати пораненим на Майдані та сім’ям героїв Небесної сотні. Онлайн-аукціон iз продажу наступної каски планують на цьому тижні. Крім касок, на аукціоні також буде виставлено вінки, вишиванки, рушники та наліпки на бампери машин. Зібрані кошти підуть на придбання куленепробивних жилетів. «У даний час українська армія в зоні АТО має 24 000 солдатів і тільки 17 000 iз них мають куленепробивні жилети! Один із цих 17 000 солдатів може бути вашим другом або родичем! Врятуйте їм життя!» — пишуть організатори аукціону на своїй сторінці у «Фейсбуці»

А ТИМ ЧАСОМ...

В Україні кілька місяців тому подібний інтернет-аукціон організував і один з активістів Майдану Едуард Андрющенко. Зараз на ньому відкрито торги, виставлено на продаж близько двадцяти лотів. Серед речей зустрічаються каски, книги, картини різних майстрів. Суми збирають різні, оскільки речі виставляють по черзі. Так нещодавно, наприклад, антикварну книгу продали за 300 доларів. Виручені кошти йдуть на допомогу українським військовим. Зараз активiсти збирають індивідуальні аптечки. Якщо хтось має бажання допомогти солдатам, то волонтери приймають усі речі, починаючи від бритв, засобів гігієни та закінчуючи консервацією. Також допомогти військовим можна, звернувшись до Тамари Шевчук за телефоном 067-571-99-61.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>