Пішов у письменники

16.07.2014
Пішов у письменники

Вільям Хейг.

ІМіністр закордонних справ Великої Британії Вільям Хейг залишає свою посаду, про що він у понеділок увечері повідомив у своєму «Твіттері» та поінформував прем’єр-міністра Девіда Камерона. При цьому він поки що залишиться у владі, очоливши нижню палату парламенту — Палату громад. На цій посаді екс-міністр працюватиме до наступних парламентських виборів у травні 2015 року, балотуватися на яких не планує.

Упродовж 26 років Вільям Хейг представляв у парламенті місто Річмонд, графство Йоркшир. Міністерство закордонних справ Великої Британії він очолив у травні 2010 року. «Зміни в політиці — це добре. І займати посаду в уряді — не кінцева мета. Після 26 років у парламенті час мені рухатися далі», — цитує 53-річного дипломата Бі-Бі-Сі.

Відставка Хейга є частиною великої перестановки у британському уряді, оголошеної раніше прем’єр-міністром Девідом Камероном. Окрім глави МЗС, свої посади залишать щонайменше дванадцять міністрів. Очікується, що тепер Камерон запросить в уряд більше жінок.

Попри очікування ротації міністрів, відставка Хейга стала для британських оглядачів несподіванкою. Його вважають політичним важковаговиком і правою рукою Камерона. У 1997—2001 роках він очолював Консервативну партію, але після другої поспіль нищівної поразки на парламентських виборах від лейбористів залишив посаду лідера торі.

Девід Камерон назвав Хейга однією з ключових фігур британської Консервативної партії для цілого покоління: «Він став не тільки першокласним міністром закордонних справ, а й зарекомендував себе як мудрий радник та добрий друг». За словами прем’єра, де-факто екс-міністр відіграватиме роль його заступника на чолі Консервативної партії й допомагатиме проводити виборчу кампанію.

Сам дипломат заявив, що після відставки планує зосередитися на літературній творчості, хоча й зовнішню політику не покине.

На посаді міністра закордонних справ Хейг показав себе як послідовний євроскептик, а цього року — ще й як один із найактивніших критиків дій Росії щодо України та прихильник жорстких санкцій проти Москви. Він також підтримував українську владу після усунення Віктора Януковича, відвідавши Майдан.

Новим главою британського МЗС учора було призначено Філіпа Хаммонда, який до того очолював міністерство оборони, а ще раніше — транспорту. 58-річний Хаммонд — іще більший євроскептик у порівнянні зі своїм попередником. Нещодавно він заявив, що виступить за вихід своєї країни з Євросоюзу, якщо прем’єру не вдасться домовитися з Брюсселем про кращі умови для Британії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>