Погода «з характером»

10.07.2014
Погода «з характером»

Прогулянка поблизу водойми, відпочинок біля фонтану в спекотну погоду стають рятівними. (Юрія САПОЖІНКОВА.)

«Кліматичні ривки» небезпечні для судин

Цьогорічне літо продовжує «традицію» попередніх років: стабільної погоди від нього, схоже, не дочекаєшся. То вітер і зливи з грозами тривають тижнями, то сонце приголубить на коротку мить, а тоді «пропарить» спекою до 30 і вище. І не знаєш, на що розраховувати не тільки наступного дня — навіть немає певності, що ранкова погода збережеться до вечора. Такі контрастні «кліматичні ривки» неабияк впливають на самопочуття і здоров’я, особливо тих, хто має хронічні недуги і виражену метеочутливість. Найбільш кепсько людям із серцево-судинними проблемами: тим, хто хворіє на гіпертонію, атеросклероз судин головного мозку, ішемічну хворобу серця, стенокардію, хто переніс інфаркт чи інсульт. Вони потерпають від головного болю та перепадів артеріального тиску, їм дошкуляють напади стенокардії (раптовий біль у грудях). Людям із цукровим діабетом та іншими ендокринними захворюваннями також несолодко, коли погода вередує.

Прохолодна погода — з дощами, рвучким вітром — приносить погіршення самопочуття людям із хронічними захворюваннями бронхів і легень, суглобів і хребта. Та навіть практично здорові люди за нестабільної погоди мають гіршу працездатність, швидко втомлюються.

За спостереженням лікарів, організм чутливіше реагує, коли з холодного режиму погода перемикається на спекотний. Період спеки найдошкульніше б’є по нашому самопочуттю.

Мінімум косметики і... дезодоранту

Аби уникнути погіршення здоров’я внаслідок температурних змін, лікарі-невропатологи радять дотримуватися певних рекомендацій. Скажімо, не виходити з дому без потреби в період прямих сонячних променів (з 11-ї до 16-ї години), бо сонце в цей час найбільш агресивне. Носіть легкий, просторий, зручний одяг, вдягайте капелюха, пийте багато звичайної питної води, можна із додаванням лимонного соку, зменшіть фізичні навантаження.

Щодо одягу, то краще, якщо він буде з натуральної тканини (бавовна, льон) світлих кольорів. Взуття має бути не тугим і не вузьким, інакше спека спричинить набряки гомілок і стоп. Косметикою краще не зловживати: макіяж повинен бути легким, делікатним.

Спека провокує підвищене потовиділення, але варто пам’ятати, що це елемент теплорегуляції організму. Столичний лікар-терапевт Марія Світловська радить обережно користуватися дезодорантами.

— Якщо вже вибирати антиперспіранти, то тільки без тальку. Вони і запах добре нейтралізують, і не викликають гідроаденіту — ця неприємність пов’язана із закупоркою і запаленням потових залоз у пахвовій області. Бо якщо ця прикрість станеться — зарадить лише лікар-хірург. Краще зайвий раз прийняти прохолодний душ, аніж мастити тіло дезодорантами, що блокують функцію потових залоз.

Не хочеться? Не їжте!

Людям з хронічними захворюваннями, особливо серцево-судинними, краще заздалегідь вдатися до медикаментозної підтримки організму напередодні випробувань погодою, вважають лікарі. Пацієнти з гіпертонією та гіпотонією мають стежити за власним тиском, приймати всі ліки, що рекомендує фахівець. Якщо пацієнт має проблеми із серцем, йому радять у цей час пити антиагреганти — препарати, які гальмують склеювання клітин крові — тромбоцитів та еритроцитів. Але тільки лікар має визначити доцільність тих чи інших ліків, аби не завдати шкоди здоров’ю.

— Для зменшення метеочутливості дуже корисні лікувальна фізкультура, загартовування, спортивна ходьба, регулярний відпочинок на природі, — пояснює Марія Світловська. — Люди із зниженим тиском можуть покращити самопочуття з допомогою полівітамінів, настоянки лимонника, елеутерококу, міцного чаю. Не забувайте, що один із факторів ризику в спеку — паління. Нікотин звужує судини, які влітку і так посилено працюють: при підвищеній температурі повітря уповільнюється плинність крові.

Висока температура повітря несе велике навантаження на різні системи організму. Відбувається коливання артеріального тиску, прискорюється серцева діяльність, дихання, з’являється головний біль, роздратованість. Може зникнути апетит.

— Те, що організм у спеку втрачає апетит, — закономірно. Тому не змушуйте себе до трапези, якщо не відчуваєте голоду, — зауважує Марія Світловська. — Харчуватися в цей час краще легкою їжею — віддавайте перевагу овочам і фруктам, уникайте жирних страв. Не забувайте про супи, особливо холодні — окрошку, бурячник. Під дією високих температур відбувається посилене випаровування вологи через шкіру, організм зневоднюється. Тож пийте якомога більше рідини: воду, компоти, морси.

Марія Володимирівна також радить починати і завершувати день із водних процедур — приймайте прохолодний душ, якщо маєте можливість, плавайте в басейні.

У горах із зеленим чаєм

Лікарі застерігають: у спеку організм навіть без активних фізичних навантажень втрачає від півтора до трьох літрів рідини на добу. Якщо ж до всього ви активно працюєте, через шкіру може «випаруватися» від двох до шести літрів. Протягом доби цей об’єм рідини потрібно поповнювати. Брак води може спровокувати порушення роботи всіх органів і систем організму. Добре тамує спрагу зелений чай — він тонізує, містить вітаміни, регулює теплообмін в організмі. Про каву і алкоголь у спеку краще забути. Коктейлі «з градусом» збільшують тепловіддачу організму, посилюючи його перегрів. А напої з кофеїном прискорюють зневоднення організму. У спеку хочеться випити холодного. Але краще вживати напої кімнатної температури, кажуть лікарі. Холодне може спровокувати запалення горла.

Якщо досі ви не мали досвіду загартовування, то контрастний душ краще влітку не практикувати. Ліпше обливатися водою кімнатної температури. Поступово знижуйте температуру води на кілька градусів. Лікарі також радять у спеку економити сили і не працювати надміру, особливо фізично. Ремонт будинку, робота на городі — тільки не під палючим сонцем. Якщо є можливість — в пообідню пору влаштовуйте сієсту. Корисними будуть прогулянки на свіжому повітрі, особливо біля водоймищ.

Найважче переносять літню спеку маленькі діти (особливо до року, бо мають ще недосконалий центр теплорегуляції), літні люди та вагітні жінки. Діти влітку більше ризикують отримати зневоднення, тому частіше пропонуйте їм пити. Малюкам, як і літнім людям, краще в спеку виїхати на природу — в ліс або гори. Море і його «пляжі-пательні» влітку краще обминати.

РЕЦЕПТ

Метеочутливому організму допоможе такий приємний допінг, як хвойна ванна. Її можна легко приготувати в домашніх умовах — хвойний екстракт продається в аптеках і є цілком доступним за ціною. Процедура має тривати 10—15 хвилин, температура води — 35—37 градусів. Влаштуйте собі лікувальний курс удома на 12—15 процедур.

 

ДО РЕЧІ

Компот із сухофруктів — один із найкорисніших напоїв у спекотну погоду. Узвар насичує організм мікроелементами, які так необхідні, особливо влітку. Замість цукру краще додати трішки меду. Або і взагалі не підсолоджувати напій.

 

ЗНАЮ ЯК!

Якщо спека «насідає»

* Поставте біля себе велику ємність iз водою, скажімо, акваріум. Випаровуючись, вода зволожуватиме й охолоджуватиме повітря.

* За допомогою пульверизатора час від часу розбризкуйте навколо себе холодну воду.

* Покладіть на плечі хустку, змочену холодною водою.

* Добре мати поруч кімнатні рослини з великим листям. Їх можна облити водою. Листя довго залишатиметься вологим і даруватиме прохолоду.

* Ідучи на роботу, зачиняйте вікна в помешканні, аби не «збирати» в кімнати спеку. А ввечері провітріть приміщення.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

— Якщо в спеку з людиною трапився сонячний удар, потерпілого слід відразу перевести в тінь, максимально звільнити від одягу, зволожити шкіру і обов’язково дати попити води. Якщо стан ускладнюється судомами чи втратою свідомості — негайно викликайте «швидку допомогу», — радить Марія Світловська. — Якщо людина непритомна, до приїзду лікаря обтирайте потерпілого прохолодною водою: обличчя, руки, шию, груди. Тепловий удар стається частіше, ніж сонячний. Зазвичай цей стан супроводжується втратою свідомості. Скажімо, комусь стало зле в громадському транспорті — отже, йдеться про тепловий удар. У такому випадку насамперед виведіть потерпілого на свіже повітря, дайте попити, обітріть водою. До речі, в спеку завжди треба мати з собою пляшечку води без газу. Наприклад, в Ізраїлі, де спека — перманентна, це правило номер один. Жарознижувальне у таких випадках краще не вживати — лише постійно охолоджуйтеся за допомогою води.