Здавайтеся, вас заблоковано

09.07.2014
Здавайтеся, вас заблоковано

Із моменту початку антитерористичної операції на Донбасі територія, яку контролюють бойовики, зменшилася вдвічі. Звісно, найбільший поступ відбувся після завершення режиму припинення вогню і відновлення активної фази АТО 1 липня. «Сьогодні під контролем терористів поки що лишається конгломерація міст Донецьк—Горлівка та група міст у районі Єнакієвого, Сніжного, Шахтарська, Тореза, — каже радник глави МВС Антон Геращенко. — Але, я думаю, лишилося зовсім недовго до того моменту, коли вони тiкатимуть і звідти».

Втекти в Росію неможливо

При цьому бойовикам більше не варто розраховувати на одностороннє припинення вогню українською стороною. «Президент заявив про це однозначно. Тепер будь-які переговори можливі винятково після остаточного складення зброї бойовиками, — підкреслює міністр оборони Валерій Гелетей. — Йде активна фаза АТО, ми робимо все можливе, щоб зменшити кількість жертв. Військові хочуть миру. Бойовики мають скласти зброю!».

За словами міністра оборони, зараз багато автомобільних шляхів заміновано, до того ж чимало мін та снарядів, які не спрацювали, лежать просто на узбіччі та проїжджій частині. Йдеться про траси Слов’янськ — Краматорськ та Слов’янськ — Артемівськ. Українські сапери ледь не цілодобово розміновують і знешкоджують «сюрпризи» від терористів, але роботи в них ще дуже багато. Так, за словами уповноваженої Президента з врегулювання ситуації на сході Ірини Геращенко, щоб відновити залізничне сполучення із Слов’янськом, потрібно розмінувати приблизно 30 км колій, де бойовики заклали вибухівку.

Російські найманці також продовжують диверсії, підриваючи залізничні колії, мости та навіть контактні лінії. Але роблять це, швидше, від безсилля і відчуття близької поразки. «Бойовики зараз у паніці, вони вважають, що Росія їх зрадила. Є інформація, що РФ узагалі заборонила в’їзд на свою територію самопроголошеному міністру оборони ДНР Ігорю Гіркіну («Стрілку») та іншим відомим терористам, які зараз воюють на сході України, — каже Антон Геращенко. — Отже, терористи лишилися покинутими, і тепер їх чекає, у кращому випадку, тривале позбавлення волі, включно з пожиттєвим. Моральний рівень бойовиків зараз неможливо порівняти з тим, який був у них ще кілька тижнів тому».

За даними РНБО, російські прикордонники продовжують пропускати диверсантів і найманців в Україну, але лише в одному напрямку. Росіяни укріплюють власні пункти пропуску, зводять додаткові бруствери та вогневі точки, щоб не дати змогу засланим бойовикам утекти з України. На в’їзді в РФ російські прикордонники проводять повний огляд усього транспорту без винятку.

Болотов пиячить, Гіркін — iз «касою»

Радник глави МВС також поділився оперативною інформацією розвідки, згідно з якою лідер луганських бойовиків Валерій Болотов перебуває в дуже поганому моральному стані й останнім часом «запив гірку», розуміючи, що його чекає або смерть під час АТО, або полон. Зазирати до склянки Болотов почав після того, як обласний центр з усіх боків заблокувала українська армія. Мабуть, саме через блокаду терористи останні дні істерично обстрілюють аеропорт Луганська, який обороняють львівські десантники.

«Луганськ розташований у вигіднішому місці, ніж Донецьк, оскільки недалеко до кордону, — пояснює пан Геращенко. — Але сили АТО зробили все, щоб блокувати це мiсто. Наші війська стоять на околицях міста. Тому подальших перспектив у луганських терористів немає!».

Між бандами терористів посилюються внутрішні конфлікти, що засвідчує вимога бойовиків до одного зі своїх лідерів Ігоря Гіркіна повернути «касу». «Ватажка бандитів Гіркіна його найближче оточення звинувачує у зраді та привласненні цінностей із розграбованого Слов’янська, — повідомляє з посиланням на розвіддані речник РНБО Андрій Лисенко. — За оперативною інформацією, місцевий криміналітет дав йому дві доби на повернення каси (Гiркiну передали її з Російської Федерації), з якої фінансують найманців».

До речі, незважаючи на хвацькі заяви самого Гіркіна, мовляв, йому вдалося вивести зі Слов’янська 90% бойовиків та стільки ж техніки, полонені терористи засвідчують протилежне. Від них стало відомо, що, тікаючи зі Слов’янська, бойовики втратили всі танки, кілька вантажівок iз новеньким російським озброєнням, більшість бронемашин тощо. Тим більше що вантажівки та мікроавтобуси вони завантажили переважно... награбованими цінностями!

Із восьми польових командирів із Гіркіним залишилося тільки двоє, інші з сотнями бійців зникли у невідомому напрямку. Сам «Стрілок» зупинився в Горлівці, яку контролює інший російський диверсант Ігор Безлер «Біс», бо в Донецьку йому не раді. До речі, бойовики «Біса» навіть планували замах на главу МВС Арсена Авакова і командувача Нацгвардією Степана Полторака під час їхнього перебування у звільненому Артемівську. Але теракт вдалося попередити.

Сюрприз для терористів

Водночас у сил АТО є план звільнення Донецька та Луганська від бойовиків, затверджений Президентом України. За словами речника РНБО Андрія Лисенка, деталі плану не розголошують, бо він «має стати неприємним сюрпризом для терористів». Наразі всі під’їзні шляхи до обласних центрів заблоковано, на них стоять блокпости сил АТО, але мирне населення може спокійно проходити через ці блокпости і залишати свої міста.

При цьому план глави держави не передбачає застосування авіації й артилерії в Донецьку та Луганську. За словами мера Донецька Олександра Лук’янченка, Президент Петро Порошенко особисто запевнив його в цьому. Вчора стало відомо, що Державна авіаційна служба закрила повітряний простір у зоні проведення АТО для цивільних літаків iз метою забезпечення відповідного рівня безпеки польотів.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>