Битва за Балкани

09.07.2014
Битва за Балкани

«Тепла» зустріч глави російського МЗС Сергія Лаврова у болгарській столиці. (з сайта offnews.bg.)

Попри те, що Євросоюз так і не перейшов від погроз про введення третьої хвилі санкцій проти Росії до їх реалізації, у Кремля є підстави для хвилювання. І незважаючи на «добру міну», у Кремлі, схоже, таки відчувають, що гра може вийти поганою. Особливо якщо через «непоступливість» ЄС буде заморожено будівництво газопроводу «Південний потік» в обхід України, на який Москва покладає великі надії.

Тож, окрім масованих фінансових вливань у відвертих та прихованих лобістів російських інтересів на Заході, Володимир Путін і компанія взялися вживати прямих заходів для порятунку проекту, що дозволив би постачати «блакитне паливо» напряму до країн Південної і Центральної Європи по дну Чорного моря.

Після візиту самого президента Росії до гостинного Відня, який, попри заборону Брюсселя, пообіцяв усіляке сприяння в будівництві «Південного потоку», Москва взялася «обробляти» своїх палких союзників на Балканах — євросоюзну Болгарію та Сербію, яка поки що є лише кандидатом на членство в ЄС.

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, позавчора з візитом до Москви приїхав прем’єр-міністр Сербії Александр Вучич. Глава російського уряду Дмитро Медведєв після зустрічі з ним заявив, що обидві держави готові до підписання угоди про будівництво сербської ділянки газогону, «важливість якого стала особливо очевидною з огляду на події в Україні».

Поки Медведєв та Путін «прівєчалі» сербського колегу в Москві, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров подався до Болгарії. Де його зустріли українською народною піснею про істинну сутність Путіна та «ла-ла-ла». Як одразу кинулися «викривати» російські ЗМІ, «співали явно без акценту», тож про вияв солідарності місцевих мешканців з Україною не йдеться: «явно самі же украінци і пєлі».

Болгарська влада, опинившись між двох вогнів, потрапила в досить скрутну ситуацію. Місяць тому на вимогу ЄС реалізацію «Південного потоку» на території країни було призупинено. Але згодом міністр енергетики Драгомир Стойнєв заявив, що Софія готова до продовження діалогу і ні про яку зупинку будівництва не йдеться. Та й узагалі, безглуздо ставити майбутнє такого важливого для повністю залежної від російського газу країни газогону під сумнів через відносини Росії з Україною.

Зрештою суперечка щодо того, чий гнів загрожує Софії більше — Брюсселя чи Москви, призвела до поглиблення урядової кризи й розпуску парламенту, якому президент країни Россен Плевнелієв відвів час до 6 серпня, після чого почнеться виборча кампанія. Голосування призначено на 5 жовтня.

Конфлікт інтересів розколов і болгарське суспільство. Більшість болгар завжди тяжіла до «братньої» Росії, тим паче що цю любов старанно підтримує значна частина болгарської преси. А останнім часом хмизу у вогонь підкинуло розчарування членством у Євросоюзі, від якого багато хто сподівався стрімкого переходу від бідності в рай земний (власне, цю саму помилку тепер роблять і українці). Але після вступу в ЄС манна небесна на Болгарію, яка залишається найбіднішою державою Європейської спільноти, не посипалася. А закасати рукави й узятися до тяжкої роботи завжди важче, ніж звернути свої надії в бік нового потенційного «благодійника». Тепер для багатьох болгар ним знову стала Москва.

Водночас, як зазначає «Німецька хвиля», проєвропейські голоси нагадують, що Москва десятки років поводилася з Болгарією, як зі своєю колонією, і підстав боятися «старшого брата» значно більше, ніж сподіватися на його прихильність. Тим паче, після ситуації з Кримом усі побачили, чим обертається московська «прихильність». А кількість російськомовного населення в Болгарії, де тисячі громадян РФ скуповують нерухомість, уже дає Кремлю підстави перейнятися їх «захистом»...

 

АНЕКДОТ В ТЕМУ

Лавров скаржиться Путіну:

— Володимире Володимировичу, мені в Болгарії знову кричали «Путін — х**ло!»

— А ти більше не їздь туди, де нас добре знають.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>