«Мрійники» перейшли межу»?

08.07.2014
«Мрійники» перейшли межу»?

Георгій Угулава. (з сайта bc.ru.)

У Грузії заарештували одного з найближчих соратників екс-президента Михаїла Саакашвілі, колишнього мера Тбілісі та керівника передвиборчого штабу опозиційної партії «Єдиний національний рух» (ЄНР) Георгія Угулаву. Як повідомляє інформагенція Regnum, столичний суд задовольнив вимогу прокуратури про застосування попереднього арешту як заходу попередження на тій підставі, що політик може втекти з країни.

Затримали Угулаву 4 липня в аеропорту Тбілісі, звідки він мав вилетіти в Україну. Байдуже, що у відомого реформатора був зворотний білет «Київ—Тбілісі», і що після відсторонення його від влади він уже неодноразово виїздив за кордон, але завжди повертався на батьківщину, — ці факти прокурори до уваги не взяли.

Гігі Угулава після фактичного вигнання з країни екс-президента Михаїла Саакашвілі взяв на себе керівництво його партією ЄНР. Саакашвілі тепер живе у США, де читає лекції на запрошення різних університетів та громадських організацій, але останнім часом більшість часу перебуває в Україні. Угулава мав провести з ним консультації напередодні другого туру виборів нового мера Тбілісі, які відбудуться 12 липня.

Органи правосуддя наразі обвинувачують Георгія Угулаву в організації насильницьких дій проти члена окружної виборчої комісії та легалізації великої суми нелегальних доходів, які були отримані з офшорної зони та скеровані на фінансування витрат партії ЄНР.

Рішення суду викликало обурення однопартійців Угулави та інших депутатів від опозиції. Минулої суботи біля приміщення міського суду Тбілісі відбулися жорсткі сутички прихильників ЄНР із поліцією. Поліція заарештувала кількох опозиціонерів, серед яких і одного з лідерів «Єдиного національного руху», депутата парламенту Левана Бежашвілі, та колишнього посла Грузії у ФРН Константіна Габашвілі.

Арешт Угулави став найважливішою внутрішньополітичною подією Грузії за останні місяці, а, можливо, й за увесь період після зміни влади в результаті парламентських виборів 2012 року, коли до влади прийшла коаліція «Грузинська мрія» чинного президента-мільярдера Бідзини Іванішвілі. Й опозиція, і багато звичайних громадян Грузії, вважають, що нова влада у гоніннях на своїх попередників «перетнула останню межу», після якої немає повернення до політичного консенсусу та миру у країні. «Мрійникам» кісткою в горлі стояло те, що Угулаву вважають потенційним політичним спадкоємцем Михаїла Саакашвілі. До того ж він має моральний та політичний контроль над столицею і залишається символом спротиву всевладності «Грузинської мрії». Грузинські аналітики вважають, що арешт Гігі Угулави може мати вплив на міжнародну позицію Грузії. І дуже негативний.

Нагадаємо, 27 червня Грузія разом із Україною та Молдовою підписала Угоду про асоціацію з Євросоюзом. На прес-конференції прем’єр-міністр країни Іраклій Гарібашвілі заявив, що, на відміну від Києва, Тбілісі не вважає цей крок першим на шляху до членства в ЄС, бо не дуже воно Грузії й потрібне. Нагадаємо, нинішня влада на чолі з Іванішвілі всіляко намагається «не образити» Кремль і підтримувати добрі відносини з Росією, попри війну 2008 року, що призвела до фактичної втрати Південної Осетії та Абхазії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>