Під захистом «Донбасу»

04.07.2014
Під захистом «Донбасу»

Бійці батальйону «Донбас» запевняли, що охороняють парламент від провокацій «за одеським сценарієм». (Юрія САПОЖНІКОВА.)

«Як у «старі добрі» часи», — дивувалися журналісти, проходячи до Верховної Ради перед строєм людей у камуфляжі й зі спецзасобами. Від кого так посилено охороняли парламентаріїв, зрозуміти спершу було складно. Пікетувальники, які вимагали не ухвалювати законопроект про гарантії незалежності судової системи, створений ще за Януковича й покликаний іще більше погіршити корумпованість суддів, вигляд мали мирний. (Законопроект ВР не ухвалила). Своє обурення тим, що з порядку денного зник розроблений громадськими активістами проект реальної судової реформи, вони висловили театралізованим дійством, а не бійками чи провокаціями.

Але бійці добровольчого батальйону «Донбас», якими виявилися суворі «охоронці» ВР, запевнили, що підстави для такого посиленого нагляду за будівлею парламенту були. Як написав у «Фейсбуці» командир «донбасівців» Семен Семенченко, напередодні ввечері батальйон відклав виїзд у зону АТО, оскільки «надійшла інформація про можливі провокації за «одеським сценарієм» біля Верховної Ради».

Що ж до спецназівців із зовнішніми ознаками приналежності до МВС, які чергували трохи віддалік, то вони, очевидно, охороняли парламент уже від самого «Донбасу». Принаймні за чутками з кулуарів, після того, як минулої неділі батальйон прийшов на Банкову вимагати від Президента відновлення антитерористичної операції на сході, у найвищих владних кабінетах до Семенченкового «війська» ставляться з осторогою.

А цього разу господарі найвищих кабінетів перебували саме у Верховній Раді. Петро Порошенко приїхав особисто представити нардепам свого висуванця на посаду міністра оборони — тепер уже колишнього начальника Управління держохорони Валерія Гелетея, а також президентський проект змін до Конституції.

Із першим питанням жодних проблем не виникло, хоча в багатьох парламентаріїв кандидатура претендента на керівництво армією захвату, м’яко кажучи, не викликала. Нинішні опозиціонери досі пригадують Валерієві Вікторовичу невдалий штурм Генпрокуратури, яку «регіонал» Святослав Піскун не бажав звільнити для призначеного тодішнім Президентом Віктором Ющенком в.о. Генпрокурора Віктора Шемчука. А широкому загалу Гелетей запам’ятався скандальним «недобоєм» із Нестором Шуфричем. Шість років тому голова УДО спершу викликав нардепа на бій за правилами панкратіону, а коли той погодився і почав тренуватися, відмовився, заявивши, що «це був жарт».

Петро Порошенко, пропонуючи народним депутатам підтримати 46-річного генерал-полковника (свого часу він пройшов шлях до цього звання від полковника міліції всього за два роки), зазначив: «Нашій армії потрібен генерал, який завдяки рішучості, наполегливості розпочне невідкладні реформи, які ми мали провести ще 20 років, створить якісну армію, щоб нікому навіть на думку не спало планувати агресію проти нашої держави».

Парламентарії прислухалися: призначення підтримали 260 голосами. Перед тим депутати звільнили з посади в.о. міністра оборони Михайла Коваля, якого Президент пообіцяв призначити заступником секретаря РНБО.

Новий міністр пообіцяв забезпечити спокій і порядок у державі та відновити суверенітет України, зірвавши оплески завершальним: «Повірте мені, парад перемоги буде! В українському Севастополі!».

Глава держави також поінформував, що призначить головою Генштабу Збройних сил генерал-лейтенанта Віктора Муженка, який «героїчно проявив себе під час АТО, є беззаперечним авторитетом серед особового складу, справжнім професіоналом і патріотом». Знайшлася посада і для мільярдера Юрія Косюка, якому раніше пророкували пост глави Міноборони — його Президент вирішив призначити першим заступником голови адміністрації Президента, відповідальним за силовий блок.

А от внесений главою держави проект Конституції парламентарії переважно критикували, попри запевнення Президента в тому, що завдяки децентралізації влади такий Основний закон стане «протиотрутою федералізації». «Батьківщині» не спобалося, що замість послабити повноваження Президента, їх буде посилено, при цьому в проекті немає й згадки про зняття недоторканності з глави держави, народних депутатів та суддів, скорочення складу Верховної Ради тощо. «Свободівці» в кулуарах обурювалися, що російська мова отримає спеціальний статус, хоча єдиною державною залишається українська. Ці фракції пообіцяли внести альтернативний проект конституційних змін.

Попри все, до порядку денного президентський проект Конституції включили: «за» проголосували 277 народних депутатів.

Крім того, ВР не підтримала жоден із трьох законопроектів Кабміну про введення режиму надзвичайного стану в енергетичній сфері, на що Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк спрогнозував: «Будете сидіти зимою без газу!».