Все включено. А де ж здоровий глузд?

03.07.2014
Все включено. А де ж здоровий глузд?

Коли тривалий час пишеш на тему здоров’я, деякі прописні істини сприймаєш як даність, що не підлягає сумніву. Що харчування, скажімо, має бути раціональним, сон — повноцінним, дозвілля — активним. А психіка врівноваженою — хоча з цим нині дуже непросто, зважаючи на хронічний стресовий фактор сьогодення.

Та все ж я, певне, просто не була готовою, що всі раціональні поради дієтологів, зважені рекомендації фізіотерапевтів, та й просто здоровий глузд — розіб’ються на друзки так нахабно. І де? На відпочинку, в готелі за системою «все включено». Такої «концентрації» людей з надмірною вагою, як у цій «оазі раю» на грецькому острові Родос, мені ще не доводилося бачити. І не просто з надмірною вагою — а зі страшним у своїй «банальності» ожирінням.

Я ніколи не була прихильником системи харчування за типом «їж усе — і скільки хочеш» бодай тому, що вона прив’язує до місця, а для прихильника активних мандрів це як палиця в колесо. Крім того, спокуса «спробувати все смачненьке» (а смачним, як правило, на відпочинку виявляється все) дуже скоро перестає бути просто спокусою і перетворюється на погану звичку. З іншого боку, система «все включено» дуже зручна, коли відпочиваєш з малечею, — батьки мене зрозуміють. Діти влітку п’ють воду, як каченята, і настачити соків, водички, морсів «у роздріб» більш клопітно і дорожче. Та й апетит малюка на відпочинку ще менше, ніж зазвичай залежить від часової категорії, встановленої дорослими, тому дуже добре мати можливість «заморити черв’ячка» тоді, коли малюк зголоднів.

Але «вседозволеність» легко перетворюється в «об’їдайлівку», коли внутрішній цензор і здоровий глузд спокійно дрімають у затінку розлогих пальм. Поруч з нами, за сусіднім столиком обідала родина з Іспанії: мама з двома дівчатками — восьми і дванадцяти років. Жінка мала «на око» близько 200 кілограм, пересуватися самостійно їй було непросто, проте підносити до свого столика нові пантагрюельські порції відпочивальниця не втомлювалася. І дівчатка, які на свій юний вік, на жаль, вже мають ожиріння, не пасли задніх. І при тому, що вибір фруктів, овочевих салатів, кисломолочних страв тішив розмаїттям, наші сусіди стабільно вибирали булки з маслом, джеми, макарони, картоплю фрі. І були найвідданішими фанатами десертів. Зазирати в чужу тарілку не годиться, я знаю. Але в даному разі професійна цікавість брала гору. Калорійній, проте малопоживній їжі, що «виблискує» холестерином, віддавала перевагу переважна більшість курортників. Географія відпочивальників, до слова, була широкою — німці, французи, поляки, росіяни, голландці, українці. І кожна нація, здавалося, «делегувала» на Родос колоритних товстунів. І це зовсім не смішно...

Харчування «без гальм» — це не тільки фігура, далека від привабливих форм. Це шлейф важких захворювань, що змінюють якість життя і вкорочують віку: цукровий діабет, серцева недостатність, гіпертонія, дисфункція органів травлення. Однією з найсумніших тенденцій останнього часу лікарі всього світу називають надмірну вагу і ожиріння. У Європейському регіоні вони настільки поширені, що найближчим часом можуть стати варіантом норми. Про це попереджають і автори доповіді, опублікованої Європейським регіональним бюро ВООЗ. Згідно з висновком дослідників, надмірна вага є у 27% 13-річних і у 33% 11-річних жителів європейських країн. «Наші уявлення про те, що є нормою, змінюються. Мати надмірну вагу зараз, швидше, буденність, аніж виняток, — стривожена директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Жужанна Якаб. — Ми не повинні допустити, аби ожиріння стало нормою для підростаючого покоління». Відсутність фізичної активності в поєднанні зі споживанням великої кількості жирів, солі та вуглеводів — смертельно небезпечно», визнає пані Якаб.

До речі, дані про поширеність надмірної ваги серед дорослих і дітей представники ВООЗ оприлюднили саме в Греції — на конференції в Афінах. Якби медики з науковцями в перерві між виступами зазирнули до будь-якого готелю за системою «все включено», то зрозуміли б: для «унаочнення» їхньої тривоги кращого місця годі шукати.