Двічі в одне крісло

03.07.2014
Двічі в одне крісло

Мартін Шульц.

Перша сесія новообраного Європейського парламенту, яка стартувала на початку цього тижня у Страсбурзі, почалася зі скандалу. Під час традиційного виконання Гімну об’єднаної Європи — «Оди радості» Людвіга ван Бетховена — більшість євроскептиків демонстративно вийшли із зали засідань. А ті з них, хто залишився, повернулися спиною до оркестру. Нагадаємо, минулі вибори євродепутатів відзначилися небаченою підтримкою правих радикалів, які виступають за вихід своїх держав з ЄС (а дехто, як французький «Національний фронт», ще й не приховує надмірної симпатії до путінської Росії).

Незважаючи на це, вибори керівництва обійшлися без сюрпризів. На посаду спікера претендували четверо — британець Саяд Карім від консерваторів, іспанець Пабло Іглесіас від лівих радикалів, австрійка Ульріке Луначек від «зелених» та очільник попереднього скликання ЄП, німець Мартін Шульц. Саме він мав найбільше шансів на перемогу, адже відповідної домовленості між соціалістами, яких він представляє, та правоцентристами було досягнуто заздалегідь. І, згідно з цією домовленістю, через два з половиною роки головування у Європарламенті має перейти до консерваторів.

Зрештою, за кандидатуру Шульца віддали голоси 409 із 612 присутніх на засіданні євродепутатів, і вперше в історії Європарламенту його президента було переобрано на другий термін поспіль. Сам Шульц назвав це великою честю, хоча й не почувається вельми щасливим, бо не надто прагнув повернутися в те саме крісло. Але «партія сказала» — значить, треба. Тим паче, на допомогу голові депутати обрали аж 14 віце-президентів.

Головне завдання перебування на посаді Шульц вбачає у тому, щоб просувати соціалістичні ідеї. «Багатство не розподілено чесно на європейському континенті. В Афінах ми бачимо людей, які борсаються на сміттєзвалищах, щоб вижити, тоді як мільярдери з Греції купують найдорожчі будинки у Лондоні та Берліні», — обурюється соціаліст.

58-річний Шульц — своєрідний політик. Його дитинство пройшло в невеличкому німецькому містечку неподалік від кордонів із Нідерландами та Бельгією. Друзі згадують, що він мріяв про кар’єру футболіста, однак спочатку травма, потім проблеми з алкоголем завадили цьому. В результаті Мартін Шульц став продавцем книг, а у віці 31 року був обраний мером.

У Європарламенті він працює з 1994 року. Але тільки у 2003-му став відомим всій Європі, коли італійський прем’єр Сильвіо Берлусконі порівняв його з охоронцем концтаборів. Мартін Шульц завжди вважав свою роль, як Президента Європарламенту, набагато більш політичною, ніж його попередники, і ніколи не ухилявся від конфліктів, зазначає «Євроньюз».

Найближчим часом новообраний голова законодавчого органу ЄС проведе консультації з новим президентом виконавчого органу Жаном-Клодом Юнкером щодо «швидкого досягнення консенсусу між Єврокомісією та Європарламентом». Той факт, що вони з Юнкером — учорашні топ-кандидати на виборах до Європарламенту від протилежних політичних сил — тепер стають партнерами на своїх посадах, Шульц назвав «ознакою демократії».

У своєму першому зверненні Шульц пообіцяв реформи та боротьбу з безробіттям серед молоді. Говорячи про Україну, президент ЄП закликав усі держави ЄС до солідарності в тиску на агресорів, що порушують міжнародне право.

НАМІРИ

У Євросоюзі тривають переговори щодо формування нового складу Європейської комісії. Одну з ключових посад — високого представника у закордонних справах — авторитетне німецьке видання «Зюддойче цайтунг» пророкує італійці Федеріці Могеріні, міністру закордонних справ в уряді Маттео Ренці. Німецькі журналісти зазначають, що 41-річній Могеріні трошки бракує досвіду в дипломатії — вона керує італійським МЗС лише від лютого цього року, до того ж є дуже молодою як для такої посади. Але на користь італійки грає система квот при розподілі посад у ЄС.

До речі, свій перший візит після початку головування Італії в Євросоюзі (з 1 липня) синьйора Могеріні планує здійснити в Київ. Про це написав у своєму «Твіттері» міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>