«Містраль» російських вояків

03.07.2014
«Містраль» російських вояків

Українці вийшли на акцію протесту біля корабля «Владивосток» із плакатами «Містраль» для Росії — сором для Франції!». (з сайту lechodelapresquile.fr.)

Поки на словах країни Євросоюзу підтримують Україну в конфлікті з Росією, засуджують дії московських агресорів на Донбасі та не стомлюються оголошувати Кремлю нові й нові «китайські попередження» щодо запровадження третьої хвилі санкцій, на ділі ми бачимо дещо інше. Австрія гостинно приймає у Відні Володимира Путіна і підписує з «Газпромом» угоду про будівництво нової черги газопроводу в обхід України, Угорщина «в обхід» ЄС погоджується на кредитування урядом Росії добудови своїх атомних електростанцій. А Франція озброює російську армію найпотужнішими в своєму класі десантними кораблями класу «Містраль». Армію країни, що її Північноатлантичний Альянс, до якого Франція входить, визнав ворожою і припинив із нею співпрацю. Але 1,2 мільярда євро — надто потужний аргумент, аби Єлисейський палац заплющив очі на таку маленьку невідповідність.

Пошлемо Путіну сигнал!

Бачачи, що Париж не переконати, американські конгресмени днями запропонували НАТО викупити обіцяні Росії «Містралі» або взяти їх у Франції в оренду. «Це стане потужним сигналом президенту Путіну, що союзники по НАТО не терпітимуть і не потуратимуть його нерозсудливим крокам», — наголошується в листі членів Конгресу США до Генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена.

Для Володимира Путіна це, очевидно, зайвий привід заявити про тиск Сполучених Штатів на Францію. Про те, що Вашингтон «шантажує» Париж через злощасні «Містралі», кремлівський очільник заявив позавчора на нараді послів та постійних представників Росії.

«Те, що зараз роблять із французькими банками — це нічого, крім внутрішнього обурення в Європі в цілому, та й у нас теж, не викликає, — гнівався ВВП. — Ми знаємо про тиск, який наші американські партнери чинять на Францію з метою не поставляти «Містралі» Росії. І ми знаємо навіть про натяки, що якщо французи не поставлять кораблі, то з банків потихеньку знімуть санкції, принаймні мінімізують їх. Що це таке, якщо не шантаж? Але хіба так можна працювати на міжнародній арені!»

Праведне обурення фахівця з роботи на міжнародній арені викликало розслідування, яке США почали щодо французьких банків у справі про порушення ними режиму санкцій проти Ірану, Куби і Судану.

Сором до війни доведе

Французька влада тим часом заявляє, що питання про постачання Росії гелікоптероносців «Містраль» буде вирішено в жовтні, коли, за контрактом, французькі суднобудівельники мають передати покупцеві перший із двох обіцяних кораблів цього класу — «Владивосток». Передачу другого, який носитиме горду назву «Севастополь», заплановано на осінь 2015 року.

І на те, що це питання ще може бути переглянуто, наразі ніщо не вказує. Наприкінці червня до французького порту Сен-Назер прибули чотириста російських моряків, які проходитимуть шестимісячні навчання на «Містралях». Щоб коли кораблі прибудуть до Росії, їх одразу можна було пустити «в діло». Кожен із «Містралів» може перевозити до 16 гелікоптерів і близько 700 військових.

Обурені співпрацею з державою, яку за анексію чужої території й напад на сусідню державу засудили більшість країн світу, представники української діаспори у Франції зібралися в Сен-Назері на акцію протесту. Одним з організаторів пікету виступив колишній офіцер ВМС Франції Бернар Грюа, який порівняв нинішню ситуацію в Європі з 1939 роком. Продаж Росії військових кораблів, які можуть бути розміщені в Чорному морі й загрожувати як Україні, так і Грузії, Туреччині, Болгарії тощо, активісти назвали «соромом для Європи і можливим початком Третьої світової війни».

Аналогічні акції протесту відбуваються під посольствами Франції в інших країнах, зокрема у Вашингтоні та в Києві.

Цинічний символізм

Тим часом в анексованому Криму вже готують місце для гелікоптероносця «Севастополь», який має увійти до складу Чорноморського флоту Росії. Як повідомляє «Новий регіон» із посиланням на головний штаб ВМФ РФ, попередньо для очікуваного «Містраля» відвели дев’ятий причал у головній бухті однойменного міста.

«Це справжній цинічний символ, коли після першої з часів Другої світової війни анексії території в Європі з боку однієї з країн-переможниць, корабель називають «Севастополем» і збираються пришвартувати його саме в цьому відібраному місті», — вважає спеціальний радник Фонду стратегічних досліджень Франції Франсуа Ейсбур.

Продаж «Містралів» Росії він назвав «ганебним і нерозважливим вчинком Франції».

«Це, звичайно, не лінкори: єдиною їхньою зброєю є система ППО, проте ці грізні військові кораблі спроможні контролювати спільні сили під час морських десантних операцій. Вони здатні перевозити декілька десантних кораблів і десятки бойових вертольотів. Вони можуть забезпечувати успішний напад, як під час війни у Лівії, або навіть служити платформою для авіації вертикального злету», — цитує французького експерта «Укрінформ».

Але це не тільки ганебний, а й дуже необережний вчинок. Адже ніщо не завадить Путіну, натхненному п’янким духом своєї великої місії на цій землі (75 років тому щось подібне відчував інший невисокий чоловічок), використати французькі кораблі проти союзників та інтересів Парижа в Балтійському, Чорному, Середземному морях». А то й проти самої Франції.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>