Труба під особливим контролем

03.07.2014
Труба під особливим контролем

Арсеній Яценюк відправив у зону АТО спеціальну комісію.

Учорашнє засідання уряду розпочали незвично пізно, — аж о 13.30. Причина — перед його початком Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк мав зустріч із Президентом Петром Порошенком. Про її хід Прем’єр поінформував присутніх. «Ми обговорювали голосування за тими документами, які завтра мають внести до парламенту. Йдеться про запровадження надзвичайної ситуації на енергетичному ринку. Друге питання — про допуск до експлуатації та модернізації української ГТС Євросоюзу та США», — сказав Яценюк.

За його словами, Міністерство енергетики має підготувати спеціальну конференцію із цього питання. Як відомо, раніше Яценюк уже давав доручення Міненерго і Мін’юсту підготувати «надзвичайний» законопроект — після того, як Москва знизила до нуля постачання газу до України. Ключовим моментом цього законопроекту має стати механізм контролю споживання енергоресурсів та підвищення енергоефективності економіки.

Передбачається також допустити до експлуатації нашої газотранспортної системи європейців та американців — без права її відчуження. При цьому контроль над ГТС залишать за Україною. «Я сподіваюся, що коаліція, яка представлена в тому числі й у Кабінеті Міністрів, підтримає ці законопроекти», — сказав Яценюк.

Окрім енергетики, уряд сподівається на розгляд депутатами змін до Конституції. «Одним із найголовніших завдань для нас залишається децентралізація влади в Україні, передача повноважень на місця, у тому числі — фінансового ресурсу та відповідальності», — наголосив Прем’єр.

А ТИМ ЧАСОМ...

Данилишин замість Шеремети?

За неофіційною інформацією, міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета написав заяву про відставку. Причини такого кроку не повідомляють. Втім не виключено, що Шеремета звільняє крісло для свого колишнього попередника, втікача від режиму Януковича Богдана Данилишина. Хоча невдовзі після поширення цієї інформації у ЗМІ сам міністр у коментарі «Українській правді» запевнив, що у відставку не подавав.

Богдан Данилишин на запитання про те, чи планує він обійняти посаду глави Мінекономіки, не підтвердив, але й не спростував таку можливість. «У мене є програма економічних реформ. Якщо вона буде прийнята, то я погоджуся працювати у владі, неважливо на якій посаді», — сказав він.