НОВИНИ ПЛЮС

03.07.2014

Заробив на депозиті? Заплати податок!

Набув чинності закон України про запобігання фінансовій катастрофі та створення умов для економзростання в Україні, яким, зокрема, запроваджується прогресивна шкала оподаткування пасивних доходів громадян з базовою ставкою 15%. Згідно з законом, до пасивних доходів відносяться доходи у вигляді процентних платежів за банківськими вкладами та облігаціями, роялті та доходи від оренди майна.

Оподатковуються доходи, які сумарно перевищують 20 тисяч грн. Ставка 15% застосовується до доходів від 20 тисяч грн. до 236 тисяч грн. (204 прожиткових мінімуми), ставка 20% — до доходів до 1 мільйона грн. (396 прожиткових мінімумів), 25% — до загальних пасивних доходів понад 1 млн. грн.

Доходи зростають, дефіцит залишається

До загального і спецфондів держбюджету за січень-червень 2014 року надійшло 175,8 млрд. гривень, що на 8,1%, або на 13,1 мільярда гривень, більше показника за аналогічний період минулого року. Також повідомляється, що в січні—червні ц.р. відшкодовано 20,4 мільярда гривень ПДВ, що на 7,1 млрд. гривень, або на 25,8%, менше від відповідного показника за січень-червень 2013 року.

Тим часом платіжний баланс України у січні-травні 2014 року зведено з дефіцитом у 3,496 млрд. доларів проти профіциту в 3,262 млрд. доларів роком раніше. У травні дефіцит поточного рахунку скоротився до 207 млн. доларів (з урахуванням ціни імпорту газу з Росії для «Нафтогазу» з квітня 2014 року на рівні фактичної ціни за I квартал у 268,5 долара за 1 тис. кубометрів) у результаті зниження неенергетичного імпорту товарів на 22,9% унаслідок девальвації нацвалюти і низької економічної активності.

Експорт товарів зріс на 1,7% у річному вимірюванні, до 5,2 млрд. дол., у результаті поступового відновлення поставок металургійної продукції — на 8,3% через сезонне збільшення попиту на сталь у країнах Близького Сходу, продукції АПК — на 34,5% у результаті зростання поставок зернових.

Річні темпи падіння імпорту товарів у травні знизилися до 4,8% з 30% у квітні — до 5,4 млрд. доларів через зростання фізичних обсягів поставок природного газу у 2,9 раза порівняно з травнем 2013 року. Одночасно неенергетичний імпорт скоротився на 22,9% через зниження купівельної спроможності населення і низького внутрішнього попиту. Падіння імпорту відбулося по всіх основних групах, зокрема продукції машинобудування — на 31,8%, хімічній продукції — на 15%, продовольчих і промислових товарів — на 25,8% і 24,8%, відповідно. 

Тим часом профіцит фінансового рахунку в 1,2 млрд. доларів у травні забезпечено переважно залученнями державного сектору по ОВДП і отриманням кредитів від Світового банку і ЄС.

Воювати в Україні — недешеве задоволення

Продовжуючи конфліктувати з Україною, російська економіка може постраждати ще сильніше, ніж зараз, попереджає МВФ. Прогнозовані наслідки — зниження впевненості в перспективах економіки, охолодження ставлення інвесторів до країни, відтік капіталу, спад споживчих витрат і ще більш стрімке ослаблення рубля. Відтік капіталу перевищить 100 млрд. доларів у 2014 році (51 млрд. доларів — у I кварталі, 59,7 млрд. доларів — у 2013 р.).

Зростання ВВП цього року може сповільнитися до 0,2% (прогноз Мінекономрозвитку — 0,5%), є ймовірність рецесії і спаду, в 2015 р. — слабке відновлення зростання до 1%, пишуть експерти МВФ. Ризик додаткових санкцій уже збільшив невизначеність для бізнесу і погано впливає на інвестиції, відзначає МВФ, геополітичні ризики призведуть до зниження рентабельності банків і якості активів. Нові санкції для Росії, про які попереджали США та члени G7, щодо фінансового сектору та енергетики можуть зупинити інтеграцію Росії у світову економіку, попереджає фонд.

Ахіллесова п’ята Росії — залежність нафтогазового сектору від імпорту. Це випливає з матеріалів, підготовлених до засідання президентської комісії з ПЕКу в червні: ввозиться 100% обладнання для проектів iз розробки шельфових родовищ і виробництва ЗПГ, 24% — у цілому для видобутку нафти і газу.