Складне рішення в непростій ситуації

02.07.2014
Складне рішення в непростій ситуації

Українські бійці в зоні АТО чекали від Президента припинення «перемир’я», під час якого їх регулярно обстрілювали бойовики.

Ніч із 30 червня на 1 липня 2014 року для багатьох українців увійшла в перелік найбільш безсонних цього року. Хтось дивився матч чемпіонату світу в далекій Бразилії між збірними Німеччини та Алжиру (ла-ла-ла-ла), комусь не давала спати канонада — щойно сплив термін затягнутого «перемир’я», бойовики на Донбасі взялися за зброю ще завзятіше, ніж у попередні, «мирні», дні. І майже всі, кому не спалося тієї ночі, з нетерпінням чекали рішення Президента. Продовжить одностороннє припинення вогню, як того, називаючи цей фарс «перемир’ям», вимагає президент Росії Володимир Путін? Чи нарешті відновить АТО й оголосить воєнний стан у неспокійних областях?

Засідання РНБО «підозріло» затягувалося, під стінами президентської адміністрації терзалися невідомістю кілька десятків активістів та журналісти, а в соціальних мережах розгорталася істерія в тональності «зливає Україну», «домовляється з Путіним» тощо. Напередодні, в неділю, на Банкову прийшли бійці батальйону «Донбас» та небайдужі прихильники відновлення антитерористичної операції — вимагати від Президента зупинити «мир», під час якого гинуть українські бійці, і винищити терористів до ноги. Попереджали: якщо глава держави не прислухається, не довго йому залишатися на цій посаді — Майдан-то ще стоїть...

Але складні рішення ухвалювати непросто. А Порошенко опинився в дуже непростій ситуації. Верховний Головнокомандувач, як ніхто, знає, яким є реальний стан справ, потужність збройних сил, зовнішньополітична ситуація та безліч інших нюансів, без урахування яких розв’язати такий вузол проблем, у якому опинилася Україна, неможливо. І, власне, бездоганно позитивних рішень у такій ситуації не буває.

Утім те, яке ухвалив Президент, більшість нації сприйняла з полегшенням. АТО поновлено, поступок агресорові більше не буде, і хоч як важко, «ми захищатимемо свою землю».

Очевидно, це означає, що й Віктор Медведчук навряд чи стане «губернатором» Донецької області, а Нестор Шуфрич — Луганщини. Чутки про ймовірність таких призначень за три дні продовженого (реверанс Європі?) «перемир’я», якого дотримувалися лише українські військові, неабияк збурили українську інтернет-спільноту. Поставити Медведчука керівником Донеччини нібито вимагав Путін, прагнучи таким чином повернути свого кума в українську політику. Втім правда це чи «качка» ми, можливо, ніколи й не дізнаємося — як і про те, чи справді канцлер ФРН Ангела Меркель просила ввести колишнього лідера СДПУ(о) до складу переговорної групи між владою, ОБСЄ, Росією і представниками донбаських терористів.

Фрау Меркель, як і президент Франції Франсуа Олланд та власне Володимир Путін, за ці дні провели з Петром Порошенком кілька чотиристоронніх переговорів у телефонному режимі. В одній з останніх таких розмов Президент пояснив, чому відновлює АТО — бо домовленості, ухвалені під час попередніх переговорів, не були виконані.

Щоправда, деяких заручників бойовики таки звільнили (Євросоюз вимагав відпустити всіх). Зокрема, спостерігачів Організації з безпеки і співпраці в Європі, які пробули в полоні більше 30 днів. Серед полонених був і громадянин Росії. Тим часом Парламентська асамблея ОБСЄ за пропозицією Росії створила міжнародну контактну групу з виходу з політичної та конституційної кризи в Україні. Хоча від попередніх намірів розширити спостережницьку місію в нашій державі ОБСЄ відмовилася.

Як повідомив народний депутат Анатолій Гриценко, на зустрічі з позафракційними парламентаріями 30 червня Президент анонсував кадрові зміни у силовому блоці. За словами Гриценка, йдеться, зокрема, «про зміну начальника Генштабу (це повноваження глави держави), внесення в Раду і призначення міністра оборони та віце-прем’єра, який координуватиме в уряді правоохоронну і оборонну сфери, насамперед їх матеріально-технічне забезпечення і логістику». Прізвищ Порошенко не назвав.

«Про керівників СБУ, МВС і Держприкордонслужби не йшлося, тож напевно Наливайченка, Авакова і Литвина Президент планує залишити на своїх посадах», — додав нардеп.

ПРЯМА МОВА

Звернення Президента України Петра Порошенка до народу

«Шановні співвітчизники!

Протягом десяти діб ми продемонстрували Донбасу, Україні, всьому світові свою відданість мирному способу врегулювання спровокованого ззовні конфлікту.

Ще сильнішою стала міжнародна підтримка України. Однак унікальний шанс із втілення мирного плану не реалізовано. Так сталося через злочинні дії бойовиків. Вони публічно декларували своє небажання підтримувати мирний план у цілому та припинення вогню зокрема. Зухвало, більше ста разів, порушили режим перемир’я.

Політичне керівництво сепаратистів продемонструвало небажання і нездатність контролювати дії своїх терористичних підрозділів і банд мародерів.

Скасування рішення Ради Федерації (Росії) про дозвіл вводити російські війська в Україну мало позитивне, але символічне значення. Ми так і не дочекалися конкретних кроків з деескалації ситуації. В тому числі і в частині зміцнення контролю за кордоном.

Попри все це, мир був, залишається і буде моєю метою. Міняються лише інструменти її досягнення.

30 червня увечері відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони України. Після обговорення ситуації, я як Верховний Головнокомандувач прийняв рішення не продовжувати режим одностороннього припинення вогню. Захист територіальної цілісності України, безпеки й життя мирних громадян потребує не лише оборонних, а й наступальних дій проти терористів-бойовиків.

Ми будемо наступати і звільняти нашу землю. Непродовження режиму припинення вогню — це наша відповідь терористам, бойовикам, мародерам. Усім тим, хто знущається над мирним населенням. Хто паралізує роботу економіки регіону. Хто зриває виплати зарплат, пенсій, стипендій. Хто підриває залізницю та руйнує водогони. Хто позбавив людей нормального, мирного життя.

Збройні сили України, Національна гвардія, інші підрозділи ніколи не дозволять собі застосовувати силу проти мирних людей. Вони ніколи не битимуть по житлових кварталах. Українські солдати та гвардійці будуть ризикувати власними життями, аби тільки не піддавати загрозам жінок, дітей, літніх людей. Усіх тих, хто живе на землі Донбасу і не бере до рук незаконної зброї. Така одвічна лицарська природа українського воїнства.

Звертаюся до кожного мешканця Донецької та Луганської областей із проханням з розумінням поставитися до мого рішення. Прошу стати союзниками в поверненні безпеки на Донбас.

Так, ви не можете протистояти бандитам фізичною силою. Але ваші сила волі й сила духу, ваша громадянська непокора до так званих «народних республік», нетерпимість та презирство до тих, хто став на шлях бандитизму, мародерства та терору, наблизить той день, коли до ваших домівок, на ваші вулиці повернеться міцний мир.

Усім, хто, ставши на шлях збройного спротиву законній владі, але усвідомивши, що припустився помилки і хоче її виправити, я як Президент гарантую непритягнення до кримінальної відповідальності. Умова одна — добровільно скласти зброю.

Наш мирний план, як стратегія для України та Донбасу, залишається в силі. І роззброєння. І децентралізація. І вільне використання російської мови. І відновлення втраченого житла за рахунок держави. І спільна з ЄС програма створення нових робочих місць. І навіть до режиму припинення вогню ми готові повернутися в будь-який момент. Коли побачимо, що усі сторони дотримуються виконання основних пунктів мирного плану. Що бойовики звільняють заручників. Що і по той бік східного кордону загорілося червоне світло для диверсантів та постачальників зброї, і за дотриманням режиму на кордоні спостерігає ОБСЄ.

Не було ще жодної війни, після якої не наставав би мир. Так станеться і цього разу».

 

(Подається у скороченому вигляді)