Канікули «з обманом»

02.07.2014

Верховна Рада таки почула голос народу, який голосами пікетувальників під стінами парламенту і записами тисяч користувачів соціальних мереж попереджав депутатів: «Якщо розійдетеся на канікули — можете більше не повертатися». І вирішила цього буремного літа обійтися без канікул. Хоч багатьом народним обранцям у кулуарах не вдалося приховати сум в очах — пропадають уже викуплені тури на моря й океани…

Втім здоровий глузд і бажання зберегти реноме в очах виборців (дострокові вибори колись та відбудуться, а повернутися під парламентський «купол» ой як хочеться) перемогли. За «безперервність роботи Верховної Ради, без вихідних і відпусток», як оголосив Голова ВР Олександр Турчинов, проголосувало 288 депутатів. Хоча, за бажання, виділити час «на моря» можна, адже, згідно з ухваленим рішенням, пленарні засідання відбуватимуться на двох тижнях — з 22 по 25 липня і з 12 до 15 серпня.

З ініціативою змінити календарний план виступила фракція «УДАР», лідер якої Віталій Ковальчук заявив, що «законодавство для боротьби з тероризмом і досі потребує доопрацювання й оперативного реагування». За словами «УДАРівців», хоч постійно депутати й не засідатимуть, але такий «спеціальний режим» змусить їх увесь час бути напоготові, аби в разі потреби зібратися на позачергове засідання.

Щоправда, спершу керівники фракцій та груп узгодили інший графік — пленарні засідання лише 24 липня та 14 серпня за готовності зібратися на перший поклик Голови ВР. На думку одного з лідерів Компартії Адама Мартинюка, цього «достатньо, щоб у декого не було сверблячки, нібито протягом 30 днів не працює Верховна Рада». Але фракція «Батьківщини», яку підтримали в цьому колеги зі «Свободи» й «УДАРу», запропонувала все-таки попрацювати в залі ще два тижні, а не дні.

А голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок «для певності» запропонував керівництву парламенту звернутися до Міністерства закордонних справ з проханням анулювати всі закордонні, в тому числі дипломатичні, паспорти народних депутатів — аби в них не виникло спокуси в ситуації війни «десь собі поїхати і пузо погріти на морях». А видавати паспорти лише для офіційних відряджень від Верховної Ради.

 

ВТЕЧА З КОРАБЛЯ

Із фракції КПУ у Верховній Раді вийшло ще шестеро депутатів. Учора на ранковому засіданні спікер ВР Олександр Турчинов зачитав відповідні заяви Володимира Кудрі, Олександра Зубчевського, Василя Самойленка, Сергія Гончарова, Олександра Присяжнюка та досі вірного комуніста й одного з найпалкіших речників КПУ Олександра Голуба.

Нагадаємо, після виходу єдиного мажоритарника — Оксани Калєтнік — фракція комуністів де-юре мала б припинити існування. Однак і досі існує.