Та сама ручка у новій руці

02.07.2014
Та сама ручка у новій руці

Петро Порошенко із символічною ручкою з Вільнюського саміту.

Хтозна, чи спостерігав за цим дійством десь із Ростова, Барвихи або й Чечні (куди, подейкують, відправив його під нагляд вірного Рамзана Кадирова недовірливий Володимир Путін) колись всесильний господар України Віктор Янукович. Якщо й ні, то, мабуть, гикнулося йому не раз. У Брюсселі, де відбулося урочисте підписання завершальної частини Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, його згадували. Тихим (про себе), але й недобрим словом. Якби сім місяців тому Віктор Федорович, перед яким ледве що не стелилися лідери найбільших європейських держав, таки здійснив свою попередню обіцянку й поставив підпис під цим самим документом, Україна, мабуть, не пережила б таких трагічних подій, не втратила б своїх найкращих синів і частину своєї території...

Втім історія не знає умовного способу. І якщо цього разу ручка із символічним написом «Україна-ЄС. Вільнюс, 29 листопада 2013 року» опинилася в руці Петра Порошенка, якого ще півроку тому мало хто міг уявити на цьому місці, — значить, так мало статися.

Ручку, кажуть, подарувала Петрові Олексійовичу президент Литви Даля Грібаускайте, яка була однією з найбільших апологетів зближення України з ЄС. Серед тих, хто на Вільнюському саміті до останньої хвилини не втрачав надії на те, що Янукович передумає «давати задній хід» і таки підпише. Цього разу пані Даля записала відеозвернення до українців, привітавши нас із цією знаменною подією зі словами «Слава Україні!».

З огляду на те, якою тяжкою ціною далося Україні підписання Угоди про асоціацію, саме наша делегація була «вишенькою» на торті дводенного саміту ЄС у Брюсселі. Хочеться вірити, що прем’єр-міністри Грузії та Молдови Іраклій Гарібашвілі та Юрій Лянке, які підписували з ЄС аналогічні документи від імені своїх держав, не образилися на те, що опинилися трохи в тіні.

До слова, парламенти Молдови та Грузії планують ратифікувати свої угоди про асоціацію з ЄС уже найближчим часом, тоді як нашій Верховній Раді, за словами Президента, знадобиться для цього «не один тиждень». Нагадаємо, раніше Брюссель застеріг Київ, що для збереження економічних преференцій ратифікація має відбутися ще влітку.

Оскільки політичну частину Угоди ще 21 березня підписав у Брюсселі Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, цього разу йшлося лише про економічні пункти. Хоча де-юре розділити цей документ на окремі параграфи неможливо, тож поділ був радше символічним. Окрім Петра Порошенка, президента Європейської Ради Германа ван Ромпея та голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу підписи під угодою поставили глави усіх 28 держав-членів ЄС. Хоча дехто, кажуть, «зціпивши зуби» — принаймні саме такою болгарські ЗМІ побачили реакцію свого прем’єр-міністра Пламена Орешарського, який дуже прагнув підтримати Володимира Путіна в побудові газогону в обхід України «Південний потік».

«Україна пройшла тернистий шлях до економічної асоціації та політичної асоціації з ЄС, цей шлях мав свої позитивні та негативні сторони. Але врешті-решт ми прийшли. І тут уся Україна. Разом із Кримом», — наголосив Петро Порошенко. За його словами, підписуючи цю угоду, «Україна обіцяє впроваджувати ці реформи, але це документ спільної відповідальності. На тлі політичної асоціації ми очікуємо, що Європейський Союз робитиме все, щоб підтримувати наш суверенний вибір та боронити нашу українську незалежність і територіальну цілісність».

Ван Ромпей і Баррозу пообіцяли всебічне сприяння, попередивши, що це «лише перший крок і початок нової дороги», на якій Україні належить здійснити обіцяні реформи.

ПЕРЕВАГИ

Що дасть Україні підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом:

— Зменшення корупції. Зміни відбудуться в управлінні державними фінансами та плануванні держбюджету. Зміняться функції Контрольно-ревізійного управління і Рахункової палати.

— Посилення захисту прав споживачів. Вводяться європейські стандарти контролю якості продукції. Українські товари стануть максимально безпечними, підвищиться якість продукції. Скажімо, після підписання Угоди про асоціацію із м’ясної та молочної продукції мають зникнути антибіотики і пальмова олія, адже це не відповідає стандартам ЄС. Окрім того, ціни на продукти мають знизитися, а асортимент стане більшим завдяки ввезенню товарів європейських виробників.

— Експорт товарів до ЄС. Українські виробники зможуть щороку заробляти щонайменше 383 млн. євро на експорті лише сільськогосподарських товарів, не сплачуючи мито за найвищою ставкою. Загалом 83,1% продукції ввозитиметься до ЄС з України без мита, при цьому на імпорт європейських товарів мита знижуватимуться поступово.

— Експорт послуг до ЄС. Українці зможуть відкривати філії в країнах Євросоюзу, а українські інвестиції в ЄС отримають додатковий захист (водночас угода встановлює певні обмеження на експорт послуг).

— Переваги для малого і середнього бізнесу. В Україні знову стане вигідно виробляти товари. Для експортерів спрощується процедура сплати і повернення ПДВ. Помітно зменшиться кількість перевірок та документації для контролерів.

— Соціальна політика й освіта. Вводяться додаткові чотири дні відпустки. Забороняється платити жінкам менше, ніж чоловікам. Вдосконалюється система первинної медичної допомоги. Українські дипломи і кваліфікації для допуску до роботи визнаватимуться в ЄС.

— Довкілля стане чистішим і безпечнішим. Уводяться нові стандарти якості води і повітря. Зміняться методи контролю стану довкілля. Підприємства будуть змушені встановити сучасні очисні споруди, а зіпсована сміттєзвалищами земля буде відновлена.

— Космос, наука і технології. Ми разом працюватимемо над створенням європейської навігаційної системи — конкурента GPS. ЄС користуватиметься нашими технологіями ракетобудування.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>