Крапка у газовій справі

27.06.2014
Крапка у газовій справі

Юлія Тимошенко під час судових слухань.

Верховний Суд України закрив справу проти екс-Прем’єра Юлії Тимошенко щодо укладання газових контрактів із Російською Федерацією у 2009 році.

24 червня керівник групи захисту Юлії Тимошенко, народний депутат «Батьківщини» Сергій Власенко отримав рішення Верховного Суду, в якому зазначено, що екс-прем’єр не вчиняла жодного злочину під час укладання газових контрактів між НАК «Нафтогаз України» та РАО «Газпром».

Постанова була ухвалена на спільному засіданні всіх палат у складі 42 суддів на підставі рішення Європейського суду з прав людини від 30 квітня 2013 року.

«Верховний Суд у повному cкладі на своєму засіданні із застосуванням рішення Європейського суду з прав людини визнав нарешті те, що упродовж трьох років визнавали міжнародна і європейська спільнота, політики і правники: що в 2009 році Юлія Тимошенко жодних злочинів не вчиняла», — прокоментував рішення судової інстанції Сергій Власенко.

На його думку, таким чином раз і назавжди поставлено жирну крапку в «газовій справі» Юлії Тимошенко.

«Підкреслюю, усім складом Верховного Суду України. І таким чином визнано, що все те, що відбувалося з Юлією Тимошенко упродовж трьох років, було нічим іншим, як політичними репресіями та політично мотивованою пропагандою з метою знищення основного опозиційного політика — Юлії Володимирівни Тимошенко», — наголосив Сергій Власенко. Відтак газова справа закрита через відстуність не те що складу, а події злочину.

Захисник екс-Прем’єра зацитував текст ухвали Верховного Суду: «…Кабінет Міністрів України не наділений повноваженнями затверджувати директиви суб’єктам господарської діяльності на ведення переговорів та укладання контрактів. А тому видача Тимошенко Ю. В. директиви для делегації НАК «Нафтогаз України» щодо укладання контракту купівлі-продажу природнього газу в 2009-2019 рр. не може розцінюватися як перевищення влади та службових повноважень. Виходячи з положень норм закону, Верховний Суд дійшов висновку про відсутність у даній кримінальній справі події злочину, передбаченої ст. 365 КК України».

Слід зазначити, що після Революції Верховний Суд України розпочав перегляд газової справи на підставі рішення Європейського суду з прав людини, який визнав незаконним арешт Юлії Тимошенко. ЄСПЛ встановив, що суддя Родіон Кіреєв, слухаючи справу Тимошенко, діяв всупереч закону, свавільно та упереджено.

Таким чином, найвищими судовими рішеннями і європейських, і українських судів доведено, що Юлія Тимошенко незаконно провела у в’язниці 2,5 року — від дня арешту в серпні 2011 до звільнення у лютому 2014 року.

Як відомо, усі три роки, поки тривало переслідування Юлії Тимошенко у «газовій справі», світове співтовариство наголошувало, що це політичні репресії.

Рішення Верховного Суду остаточно виправдало Юлію Тимошенко у «газовій справі» за контракти 2009 року.

При цьому, коментуючи рішення Верховного Суду, С. Власенко назвав безпрецедентною брехнею і пропагандою заяви режиму Віктора Януковича про те, що начебто через укладені за урядування Ю. Тимошенко угоди Україна «платить найвищу ціну за газ у Європі».

«Це неправда, це така сама брехня, що Юлія Тимошенко щось порушувала. У той момент, коли у 2012 році Македонія отримувала газ по 570 доларів, а Польща по 540, Україна без знижки мала б отримувати газ по 500 доларів, а отримувала по факту газ за 400 доларів. Тому ні про яку найвищу ціну в Європі ми говорити не можемо. Згідно з отриманими нами даними, ця ціна була ринковою, але далеко не найвищою в Європі»,— зазначив С. Власенко.