Жорстокість — згуба для мозку?

26.06.2014
Жорстокість — згуба для мозку?

Емоційна наруга над малюком може обернутися бідою... (з сайта news.mail.ru.)

Аналізуючи власну практику, психіатри дійшли висновку, що жорстоке поводження з дітьми може призвести до змін у структурі мозку. Зокрема, зменшити кількість сірої речовини, що відповідає за обробку інформації. Говорячи про жорстоке поводження, фахівці мають на увазі не тільки різні форми фізичної, емоційної і сексуальної наруги над дитиною, а й нехтування, недбалість та іншу поведінку дорослих, яка шкодить нормальному розвитку, здоров’ю, гідності дитини.

Такі результати опублікував на своїх сторінках американський журнал психіатрії. За даними медичної статистики, близько 20% жінок і 5—10% чоловіків у дитинстві зазнавали сексуального насильства, а мінімум 23% — фізичного.

Аби з’ясувати, яким чином жорстоке ставлення впливає на мозок дитини, вчені з Іспанського фонду підтримки науки і технологій проаналізували результати 12 попередніх досліджень. Крім того, спостерігали за двома групами дітей: тими, з ким жорстоко поводилися в дитинстві, і тими, кого не піддавали насильству.

На основі дослідження, використовуючи надсучасну техніку 3D-нейровізуалізації, вчені констатували: серед дітей, з якими жорстоко поводилися в дитинстві, частка сірої речовини в кількох відділах мозку була значно нижчою, ніж серед дітей зі «щасливим» дитинством. Найбільш помітне зменшення кількості нервових клітин спостерігалося в зонах, пов’язаних з інтелектом.

На думку дослідників, той факт, що ці ділянки мозку розвиваються відносно пізно — вже після того віку, на який припадав досвід насильства з боку дорослих, підтверджує: причиною змін стала саме жорстокість. Водночас було виявлено, що скорочення сірої речовини не залежало від прийому будь-яких препаратів.

Відтак і вчені, і лікарі-психіатри мають надію, що результати дослідження допоможуть знизити ризики розвитку патологій у дитячому організмі й стануть у нагоді при корекції подібних порушень.