Із реанімації — на реабілітацію

26.06.2014
Із реанімації — на реабілітацію

Арсеній Яценюк на засіданні Кабміну. (УНІАН.)

Кабінет Міністрів учора ухвалив рішення про інженерно-технічне облаштування державного кордону з Росією. Про це повідомив міністр Кабміну Остап Семерак, відмовившись оприлюднити для ЗМІ суть цього документу — мовляв, постанова йде під грифом «таємно». Тож залишилося незрозумілим, чи це та сама «стіна», яку пропонував Ігор Коломойський. Рішення містить конкретні кроки «щодо поліпшення та забезпечення безпеки кордону на ділянці між Україною і Росією» — лише й додав Семерак.

Загалом нарада уряду в середу, принаймні її вступна частина, пройшла під знаком євроінтеграції. Що й зрозуміло — завтра Президент України Петро Порошенко та очільник Ради ЄС Герман Ван Ромпей мають поставити підписи під Угодою про асоціацію з ЄС. Так у дію буде запущена «економічна частина» Угоди, адже старт політичній дали ще навесні. У зв’язку з цим глава Кабміну Арсеній Яценюк укотре наголосив, що майбутнє України та її економіки — у взаємодії з Євросоюзом.

«Ми пройшли перший етап — реанімації, який дав можливість уникнути дефолту. Треба переходити до етапу реабілітації, як економічної, так і політичної», — заявив Прем’єр, доручивши урядовцям підготувати своє бачення реабілітаційного пакета.

В Україні очікують на приїзд місії МВФ, яка відмоніторить виконання програм i, можливо, внесе у них певні корективи з урахуванням, як сформулював Яценюк, «вимушеного зростання витрат на оборону та безпеку держави». Прем’єр дуже розраховує на прихильність місії МВФ, адже Україна, «незважаючи на всі труднощі, виконує всі критерії за програмою stand-by».

Між тим, як і раніше, надзвичайно актуальною залишається проблема жорсткої економії. І — ніде правди діти — підвищення тарифів на енергоносії для населення. Торкаючись цієї болісної теми, Яценюк напустився на міністрів: «Шановні члени уряду, далі так жити не можна. Потрібно з людьми чесно і відверто про це говорити, пропонувати, говорити про ті невідкладні кроки, які вже потрібно робити. Тарифи збільшилися, тобто що треба робити? Зменшувати споживання. А для того щоб його зменшити, потрібно дати людям стимули — поставити прилади обліку, дати можливість утеплити будинок і допомогти в ресурсі».

Яценюк підкреслив: АПК та енергетика — це ті дві базові галузі, які слід розвивати в першу чергу, особливо в умовах відключення Росією газу. Що стосується АПК, то тут у Яценюка запланований значний прорив на західні ринки: «Протягом трьох років ми здатні не просто істотно збільшити обсяги виробництва, а здатні стати однією з країн, які впливають на світовий ринок продовольства. Тому перша українська програма є продовольчою програмою. Ми вже провели ряд зустрічей з нашими західними партнерами... Уряд буде підтримувати національний капітал і національного виробника всіма засобами і методами через політичний і економічний діалог, щоб збільшити обсяги експорту української продукції, диверсифікувати ринки, створити робочі місця і підняти якість та конкурентність української продукції».

Повертаючись до підписання Угоди про асоціацію, він додав, що своє головне завдання бачить у підвищенні конкурентоздатності вітчизняної продукції: «Завдання дуже амбітне, але іншого шляху для України, ніж той, який передбачений Угодою про зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом, немає. Це правильний шлях, де українська економіка стає частиною великого інтегрованого простору ЄС». Як цього досягти? По-перше, заявив Яценюк, протягом місяця він особисто проводитиме зустрічі з представниками підприємств, які експортують товари як до Євросоюзу, так і на ринки СНД та інших країн, «для того, щоб по кожному підприємству визначитись, де ми можемо отримати додатковий ринок». По-друге, для досягнення мети слід підготувати законодавчу базу. Вже незабаром він представить у парламенті «пакет розвитку українського продовольчого сектору, який отримає кредитну підтримку іноземних партнерів».

Несподіванкою середи стала готовність Яценюка заангажувати у симпатики підписання Угоди з ЄС ще й Росію. За словами Арсенія Петровича, український уряд хоче зрозуміти, яку загрозу несе Угода про асоціацію України з ЄС для Росії. Втім, готуючись до дискусії з російськими урядовцями, Яценюк підкреслив: мова йтиме винятково про «технічні консультації».