Кличко — двічі голова

26.06.2014
Кличко — двічі голова

«УДАРівці» можуть зітхнути з полегшенням: Петро Порошенко призначив Віталія Кличка головою Київської міської держадміністрації. Цікава деталь: першою новину поширила прес-служба «УДАРу», наголосивши на тому, що Президент підписав відповідний указ у своєму кабінеті в присутності самого Кличка. Так і хочеться додати: і під його тиском, що, власне, недалеке від правди. Кличко та його партійці нервували через відсутність цього призначення, адже свою частину домовленості з політичним партнером вони виконали — секретарем Київради за активної підтримки партії Кличка став Олексій Резніков — креатура Порошенка.

Тепер Кличко не зможе списати свої господарські промахи на відсутність реальних важелів влади. У Віталія побільшало не тільки повноважень, а й відповідальності, і якщо за найближчих півтора року він не підтвердить свій клас на комунальному «ринзі», шанси на повторне здобуття столичного «пояса» в екс-боксера мінімальні.

Та якщо однією проблемою поменшало, інша — вже на порозі. «УМ» писала про те, що найбільша фракція Київради, котра є збірною солянкою з людей Кличка та Порошенка, може розділитися на дві частини — «УДАР» та «Солідарність». Перед президентськими виборами майбутній глава держави та майбутній мер Києва домовилися про політичну співпрацю і взаємонепоборювання, але парламентські вибори, якi все чіткіше вимальовуються на обрії, ставлять нові завдання.

У режимі off records і «кличківцi», i «порошенківці» говорять, що існування спільної фракції у Київраді впирається в питання, чи йтимуть вони на вибори до Верховної Ради одним партійним списком (чи одним блоком — за умови внесення відповідних змін до чинного законодавства). Якщо підуть разом — будуть разом і в Київраді. А як ні — то ні, в цьому випадку у КР постануть дві різні фракції. «УДАРівці» такому повороту зовсім не раді й «розлучення» не хочуть, мотивуючи це тим, що виборці голосували за цілий «УДАР», а не за його половину.

Фракція «Солідарність» у міськраді чисельно може стати більшою за «УДАР»: очікується, що їй відійдуть приблизно 42 мандати з 77. А там i до нової більшості недалеко, можливо, навіть без «УДАРу».

Та все це поки — версії й припущення, як і те, що фракцію «Солідарності» в Київраді може очолити Ігор Кононенко — віце-президент холдингу «Укрпромінвест» i колишній представник Блоку Черновецького в попередньому скликанні.

 

ОРГПИТАННЯ

Міський голова Віталій Кличко пообіцяв, що засідання Київради стануть регулярними — раз на тиждень. Вона засідатиме поки що у будівлі облради й ЦВК на площі Лесі Українки. «Автентичну» мерію на Хрещатику, 36 встигли відмити і поремонтувати на 4 мільйони, але то був ремонт косметичний. Після того як у мерії перезимували майданівці, з ладу вийшла система для голосування. Кличко вже заявив, що нова коштуватиме 11 млн. грн., і для її розробки він звернувся до компаній LG, Samsung та Microsoft.