НОВИНИ ПЛЮС

25.06.2014

Албанія стала кандидатом на вступ до ЄС

Албанія отримала статус країни-кандидата на членство в Європейському Союзі. Як повідомляє УНІАН, відповідне рішення було ухвалено в Люксембурзі на засіданні Ради ЄС із внутрішніх питань. Єврокомісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле привітав Албанію з кандидатським статусом у своєму «Твіттері», наголосивши, що «все одно дуже важливо продовжувати реформи».

Раніше експерти зазначали, що надавши статус кандидата на членство Албанії — країні з іміджем найбіднішої в Європі, де показник ВВП на душу населення дуже близький до аналогічного показника в Україні, — ЄС прибере останній аргумент проти зближення нашої держави з Євросоюзом. Нагадаємо, на даний момент Україна не має не тільки кандидатського статусу, а й офіційно визнаної перспективи членства — рівня взаємин з Євросоюзом, який передує кандидатському.

Вибори Генсека Ради Європи

У Парламенській Асамблеї Ради Європи вчора обирали Генерального секретаря РЄ.

Кандидатами на цей пост було висунуто норвежця Турбйорна Ягланда та німкеню Сабіну Лойтхойссер-Шнарренбергер. Як зазначає «Європейська правда», прибічники жорсткої позиції Ради Європи в українському питанні схильні надати перевагу кандидатці з Німеччини, оскільки Ягланд «помічений» у надто активній співпраці з Росією.

Представниця соціально-ліберального крила німецької Вільної демократичної партії Лойтхойссер-Шнарренбергер була співдоповідачкою з українських питань, зокрема щодо розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, а також щодо Росії у справі компанії «Юкос» Михайла Ходорковського. Вона зарекомендувала себе як затята поборниця демократичних цінностей. Водночас Ягланд — досвідчений норвезький політик і генеральний секретар Ради Європи з 2009 року — протягом останніх тижнів почав активно висловлюватися на захист Києва в конфлікті з Москвою. Окрім того, він має більше досвіду у проведенні переговорів на найвищому рівні.

Радикали не змогли сформувати фракцію в Європарламенті

Представникам ультраправих сил із Франції та Нідерландів, які пройшли до Європарламенту за результатами нещодавніх євровиборів, не вдалося сформувати в законодавчому органі ЄС групу євроскептиків. Як повідомляє «Євроньюз», очільник нідерландської Партії свободи Герт Вілдерс відмовився вступати в запропоновану лідером французького «Національного фронту» Марін Ле Пен коаліцію з іншими країнами. Вілдерса «відлякала» участь у ній польських «Нових правих», які, на його думку, мають надто радикальні погляди.

Журналісти протестують проти вироку колегам у Єгипті

У Лондоні сотні журналістів вийшли на акцію протесту проти ув’язнення трьох кореспондентів каналу «Аль-Джазіра» в Єгипті. Каїрський суд визнав Бахера Мухамеда, Мохамеда Фахмі та австралійця Пітера Гресте винними в поширенні неправдивих новин і засудив їх до семи років позбавлення волі. Усі троє відкидають звинувачення та планують подавати апеляцію. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп також заявила, що працюватиме з єгипетським урядом, аби домогтися якнайшвидшого звільнення пана Гресте. «Ми підтримуємо Єгипет у його переході до демократії, але цей перехід повинен включати в себе свободу слова та преси», — наголосила глава австралійської дипломатії.

Трьох журналістів «Аль-Джазіри» затримали в каїрському готелі 29 грудня минулого року за звинуваченням у підтримці забороненого новою владою Єгипту руху «Брати-мусульмани». Телеканалу, який базується в Катарі, заборонили працювати в Єгипті.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>