За Україну, за її «Волю»

24.06.2014

Хоч би яким ти був активним та ініціативним, а хочеш добитися реальних змін — потрібно мати свою партію. Схоже, з цим зіткнулися активісти Громадського сектору Євромайдану, а також правники, журналісти, економісти, представники бізнесу, які після Майдану пробували на різних рівнях проштовхувати на місцях ідеї люстрації та суспільних реформ. Саме вони минулої суботи оголосили про створення нової політичної партії «Воля», яка виросла з однойменної громадської ініціативи та Партії української молоді, зареєстрованої у 2010 році.

На відміну від інших партій лідерського типу, ініціатори «Волі» одразу заявили про відмову від цього принципу. Керівними органами партії та її осередків будуть Ради, які обиратимуть своїх координаторів. «У нас багатолідерська партія. На кожному рівні рішення приймаються не одноосібно. Ми таким способом вирішимо проблему гетьманства. Плюс — так ефективніше. Майдан працював як багатолідерська організація, і все вийшло», — заявив на презентації один із співзасновників нової партії, голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв. Компанію йому склали народний депутат України Юрій Дерев’янко, громадський активіст Ольга Галабала, медіа-експерт, екс-заступник голови РНБО Вікторія Сюмар, політолог Сергій Таран, публіцист Сергій Іванов.

Серед практичних завдань, що ставлять перед собою «волівці»: домогтися люстрації шляхом ухвалення Закону «Про очищення влади» та створення місцевих громадських люстраційних комітетів; проведення реальних реформ, що реанімують країну; подолання корупції шляхом руйнації олігархічних монополій та створення вільної економіки. У більш віддаленій перспективі — створення армії за швейцарським зразком та потужними силами спецоперацій, підтримка активних громад та розвиток впливових суспільних медіа.

На риторичне запитання, чи варто активним людям розпорошувати свої сили, якщо є «Демократичний альянс» Василя Гацька та «Нове життя» Лесі Оробець, Єгор Соболєв відповів напередодні акції у своєму блозі. «Не один тиждень провели в перемовинах про об’єднання з багатьма людьми однієї крові. Думаю, доведеться ще не один тиждень продовжувати. Найважче, що нам, українцям, удається — це об’єднуватися в одну команду. Волелюбні», — написав він. Хоча ініціатори «Волі» не відкидають можливості на виборах об’єднання з близькими по духу політичними силами.

Що ж до того, чи вистачить новій політичній силі часу, щоб знайти шлях до сердець виборців до осені, коли всі очікують на переобрання парламенту — час покаже. Принаймні більшість лідерів партії зарекомендували себе і на Майдані, і після нього стали певними моральними авторитетами. А це в наш час багато вартує.