Розіграш міждержавного масштабу

19.06.2014
Розіграш міждержавного масштабу

Принаймні тепер Віктор Янукович знає, що Олександр Лукашенко охоче надасть йому притулок. (з сайта rferl.org.)

Телефонний розіграш може призвести до значних кадрових змін в адміністрацій президента й навіть КДБ Білорусі. Як повідомляє сайт «Бєлорусскій партізан», президент РБ Олександр Лукашенко не на жарт розлютився, коли з’ясувалося, що його розмова з нібито сином екс-президента України Віктором Януковичем — фікція, і золотий батон в обмін на притулок для українського втікача йому обіцяв відомий пранкер (фахівець із телефонних розіграшів), а зовсім не родич колишнього власника «Межигір’я».
За інформацією видання, «бацька» зажадав протягом тижня зловити телефонного жартівника і відправити «на заготівлю кормів». У протилежному випадку туди вирушать голови КДБ та власної адміністрації Лукашенка. Свого ад’ютанта й керівника урядового зв’язку президент уже покарав. Чим, принагідно, підтвердив, що «голос, схожий на голос Олександра Лукашенка» на скандальному аудіозаписі таки й справді належить саме йому.

«І поменше дивіться телевізор!»

Роздратування Олександра Григоровича цілком можна зрозуміти. Цього разу Вован справді показав високий клас. Одна справа — розігрувати зірок шоу-бізнесу, спорту й політиків меншого масштабу на кшталт Олега Блохіна, Наталі Королевської чи навіть тодішнього Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, і зовсім інша річ — вийти на рівень глави держави.

Та що там Лукашенко — розіграш сприйняли за чисту монету навіть спецслужби й нібито обізнані на таких речах журналісти. Саме через їхній «прокол» упродовж кількох днів українські ЗМІ тиражували «новину» про те, що Янукович нібито вже не довіряє Володимиру Путіну, який може використати його як заручника під час переговорів з Україною та міжнародною спільнотою, і просить притулку в Білорусі. Лукашенко у відповідь пообіцяв підтримку й розповів, як умовляв в.о. Президента України Олександра Турчинова зберегти від погрому резиденцію «Межигір’я», за що вдячний «Вітя Янукович» і пообіцяв поділитися з ним золотими батонами.

«Давайте зробимо так: ви Віктору Федоровичу скажіть, щоб він менше дивився телевізор і читав газети. Друге, якщо він хоче приїхати в Білорусь — у будь-який час. Тільки ви мені за добу скажіть. Приїжджайте сім’єю, приїжджає один — як вирішите», — додав розчулений проханням про підтримку президент Білорусі.

Про журналістські джерела і їх надійність

Першим переказ цієї розмови (без аудіозапису) поширив на своїй сторінці у «Фейсбуці» журналіст Мустафа Найєм. При цьому автор допису наголосив, що «інформація з одного джерела, але я йому довіряю достатньо, щоб оприлюднити такі дані».

Наступного дня, вранці 16 червня, зазвичай досить обізнане українське видання «Лєвий бєрєг» виставило повний аудіозапис розмови «Януковича» з Лукашенком, не висловивши жодних сумнівів щодо автентичності запису. А шеф-редактор «ЛБ» Соня Кошкіна у своєму «Фейсбуці» супроводила його аналітичним коментарем про стосунки колишніх і нинішніх президентів та інші «інсайдерські» подробиці.

Після того як, прослухавши аудіозапис, десятки користувачів соцмережі висловили припущення, що на ньому звучить голос аж ніяк не Віктора Януковича-молодшого, а пранкера Вована, Кошкіна видалила свій запис. А матеріал на сайті «ЛБ» відредагували, дописавши на початку фразу «президента Білорусі розіграли по телефону».

Помилка спецслужбістів?

Попри комічність цієї історії, за нею може стояти досить серйозний підтекст. Як запевняє сам Вован, для нього поява у всесвітній мережі запису їхньої з «бацькою» розмови, що відбулася вранці 14 червня, стала несподіванкою. Адже сам він ще тільки збирався її викласти, коли прочитав на сторінці Мустафи Найєма детальний виклад свого розіграшу. А прослухавши файл, викладений на сайті «Лєвого бєрєга», пранкер здивувався ще більше, адже його якість була значно кращою, ніж його власний файл.

«І, що найважливіше, судячи з початку, запис розмови увімкнувся ще до того моменту, коли я зняв слухавку після дзвінка мені Лукашенкового ад’ютанта (не я дзвонив президенту, а мені передзвонив ад’ютант і з’єднав із Лукашенком). Тобто писали цю викладену у ЗМІ розмову не з мого боку... — припускає Вован. І робить «дивовижний, але цілком логічний висновок»: — Президента Білорусі хтось прослуховував. Можливо, СБУ або західні спецслужби. Ці «слухачі» схибили — вони не зрозуміли, що з Лукашенком розмовляє зовсім не син Януковича, і прийняли розмову за справжню. Після чого, ймовірно, «злили» цей запис київській владі. А та, у свою чергу, теж не виявивши підступу, оприлюднила цю «сенсаційну» розмову через близького до неї журналіста Найєма»...

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Віктор Янукович-молодший,

син екс-Президента України (запис у «Фейсбуці»):

Багато хто, в тому числі Мустафа Найєм (посилаючись на якісь «надійні джерела»), поставили мені запитання щодо моїх переговорів iз Президентом Лукашенком.

Відповім коротко: я — скромна людина, не страждаю манією величі, не плету державних інтриг, не здійснюю державних переворотів для розвалу України і не вважаю себе уповноваженим вести переговори з главами інших держав. А пана Лукашенка, схоже, розіграв відомий телефонний хуліган — пранкер Вован.

Більше мені з цього приводу додати нічого.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>