Багато галасу... й нічого

18.06.2014
Багато галасу... й нічого

Пікетувальники пресингують депутатів. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Говорили — балакали, а як сіли за пульти для голосування — провалили перевибори. Це про наших народних депутатів, які так палко прагнуть «перезавантаження» Ради, що роблять усе можливе, аби воно не відбулося. Не всі, звісно, але більшість. Та сама ситуативна більшість, яка, зокрема, провалила й учорашнє голосування за призначення перевиборів. Тож дарма будівлю парламенту пікетували громадяни, які прагнули відправити Раду VII скликання у небуття. Дарма за проведення перевиборів чітко й ясно висловився Президент. Дарма й депутати фракції, на яку нині спирається Порошенко (мова, звісно, про «УДАР»), агітували колег за саморозпуск. Поки що все — дарма. Ну а далі, звісно, буде...

Парламентський день 17 червня почався з доволі чисельного пікету під стінами ВР. Із портретів депутатів-зрадників активісти виклали на асфальті «коридор ганьби» (шкода лише, як дотепно зауважили глядачі, що до парламенту існує не один вхід). Дехто з народних обранців успішно уникнув проходження коридором, а декого таки проводили «незлим тихим словом». Організатори акції вимагали одного — дострокових парламентських виборів. А як бонус — повернення до партійної системи виборів за відкритими партійними списками, прозорого фінансування виборчої кампанії, зниження прохідного бар’єра до трьох відсотків тощо. «Парламент, який голосував за закони про диктатуру, депутати якого регулярно не можуть зібрати необхідний кворум, через що досі триває ганебна практика кнопкодавства та сумісництва, має бути оновлений», — підсумовує вимоги протестувальників рух «ЧЕСНО».

Вимоги активістів були передані голові ВР Олександру Турчинову, який оголосив їх iз трибуни парламенту. Депутати від «УДАРу» підтримали ідею перевиборів, а от їхні колеги з «Батьківщини» — хоч і голосували за включення до порядку денного питання законопроектів про вибори — вказали на одну невідповідність. Від імені «Батьківщини» виступив глава фракції Сергій Соболєв (про його обрання на цю посаду було оголошено якраз учора), котрий зазначив, що саморозпуск парламенту не передбачений Конституцією України, відтак потрібно шукати інші шляхи та мотивації. До них, нагадав Соболєв, належить непрацююча протягом 30 днів Рада або несформована коаліція. Отож, коли справа врешті дійшла до голосування, за розгляд законопроектів щодо виборів висловився лише 161 народний депутат. Спроба ж включити у графік роботи Ради розгляд нового виборчого кодексу знайшла ще менше підтримки — за це проголосували 128 парламентаріїв.

Ось такими «плідними» були результати зустрічі лідерів парламентських фракцій iз Президентом України Петром Порошенком, що відбулася напередодні. Порошенко наголосив, що суспільний запит на повне оновлення влади лишається актуальним, і «я це підтримую», додав Президент. Депутати послухали (мабуть, покивали головами на знак згоди), але, прийшовши наступного дня до сесійної зали, все зробили по-своєму. Погана «карма» теперішньої Ради далася взнаки дивним інцидентом, що мав місце під час перерви: на пульті для голосування одного з нардепів сталося коротке замикання, й залу наповнив дим та сморід. Працівники техслужб кинулися міняти обладнання, а кулуари тим часом жартували над тим, що ця Рада вже, вочевидь, налаштована на самознищення: якщо не вдасться «піти» її по-хорошому, згорить від прокльонів громадян.

Єдина користь від учорашнього засідання полягала в тому, що депутати вирішили працювати без канікул — точніше, бути напоготові й збиратися за 24 години в разі виникнення потреби (а у вільний від форс-мажору час працювати з виборцями). Втім цього, звісно, недостатньо, але на більше народні обранці вчора не спромоглися. Вони провалили голосування за прийняття постанови щодо звернення до Президента України з приводу повного закриття кордонів iз РФ та введення військового стану на території Донецької та Луганської областей. За таку постанову дали голоси 218 парламентаріїв. «Коефіцієнт корисної дії» нардепів, як і раніше, залишається доволі низьким.

Тим часом Президент Порошенко покладає чимало сподівань на законодавчу гілку влади. Передусім — i про це також йшлося на його зустрічі з главами фракцій — у питанні прийняття змін до Конституції. З ініціативи Президента нині готують відповідний законопроект, який Порошенко називає «довгоочікуваним». «Цей законопроект повністю відповідає нашій ініціативі щодо децентралізації влади і є ключовим елементом нашого мирного плану на Донбасі», — заявив глава держави. Тепер головне, аби парламент, з яким Президентові «не пощастило» так само, як i з сепаратистами на сході, не вставляв палиці в колеса. З теперішньою ВР і розпрощатись не так просто, й співіснувати тяжко. Але співіснувати доведеться — принаймні поки що.

А ТИМ ЧАСОМ...

А у Прем’єра — свої проблеми. Виступаючи перед депутатами у вівторок, Арсеній Яценюк говорив про співпрацю з Європою у галузі реверсу та зберігання газу, яка допоможе зупинити енергетичний диктат Росії. «Ми запропонували країнам-членам Енергетичного співтовариства, а це — країни ЄС, створення спільної компанії, яка б експлуатувала і модернізувала українську ГТС», — розповів Прем’єр. При цьому, за його словами, контроль над цією компанією має залишитись у держави. «Якщо ми будемо спільно з ЄС працювати щодо реверсу та зберігання газу, то це кардинально змінить європейську карту енергобезпеки. Росія перестане диктувати свої умови», — заявив Яценюк.

«Ми працюємо з Європою по реверсу. Я думаю, ви чули заяви президента Росії про те, що вони категорично проти реверсу. А ми категорично проти монополії, проти економічної і енергетичної дискримінації», — додав Прем’єр. Він нагадав, що Україна вже підписала «малий» реверс. «Але при відкритті «великого» реверсу обсяги поставок на територію України можуть сягати 15 мільярдів кубометрів газу. Це — диверсифікація, і цей обсяг достатній для того, щоб забезпечити Україну», — зазначив Яценюк. Щоб розрядити обстановку, Прем’єр пожартував про дві новини, які є у нього. Погана — в тому, що Росія повністю припинила постачання газу, а гарна в тому, що на дворі — літо. Що ж, сподіватимемось на літо, реверс та порозуміння з ЄС.