«Баба Наташа» відвоювалася

18.06.2014
«Баба Наташа» відвоювалася

Сепаратисти з Маріуполя Олександр Фоменко та Наталія Грузденко нині перебувають під арештом.

Звільнений минулої п’ятниці Маріуполь, який тимчасово став адміністративним центром Донеччини (саме тут нині працює «губернатор» Сергій Тарута з командою), ще не повністю зачищений від бойовиків. Звісно, півмільйонне місто перебуває під українським контролем, над адміністративними будівлями знову майорять державні прапори, але чимало терористів пішло у підпілля.

За словами командира батальйону спецпризначення «Азов» Андрія Білецького, місцеві жителі активно допомагали відловлювати терористів і вивішували українські прапори на своїх балконах. Адже кістяк терористів становив місцевий криміналітет на чолі з авторитетом на прізвисько «Чечен», який буквально дістав маріупольців. До речі, сам «Чечен» згорів під час звільнення Маріуполя у захопленому ще у травні БТРі. Нагадаємо, що під час звільнення Маріуполя у полон потрапило понад три десятки бойовиків.

За словами комбата Білецького, СБУ ледь не відпустила людину, яка була основним вербувальником найманців у Маріуполі. «Знайдено документи, які підтверджують, що він вербував громадян РФ та Йорданії. Але ця людина могла вийти на волю, — повідомляє пан Білецький. — Адже багатьох керівників силових відомств набагато більше цікавить, щоб був прикритий їхній сідничний м’яз, а не безпека й незалежність держави. Бойовий дух українських військ високий, однак вище командування демонструє «імпотентність»!».

Одразу після цих заяв командира «Азова» правоохоронці почали демонструвати ефективність. Так, глава МВС Арсен Аваков учора повідомив, що правоохоронці затримали лідерку бойовиків терористичної ДНР Наталію Грузденко, яка курирувала саме Маріуполь. «Разом із сепаратисткою був ще один активіст ДНР Олександр Шахаєв. Вони чинили збройний опір при затриманні. Стріляли і намагалися закидати гранатами, але не встигли», — написав на власній сторінці у «Фейсбуцi» міністр.

У середовищі бойовиків пані Грузденко була відома як «Баба Наташа». Саме вона на одному із сепаратистських мітингів у Маріуполі наполягла на тому, щоб «народним мером» міста став Олександр Фоменко. До речі, цього сепаратиста бійці Нацгвардії затримали в Маріуполі ще минулого четверга — за добу до звільнення міста. Після чого вивезли Фоменка до Запоріжжя і передали СБУ. Разом із ним були також затримані «начальник комітету ДНР Маріуполя» Микола Лисогор і активіст ДНР Сергій Зимницький.

Днями прес-центр спецслужби повідомив, що слідчі УСБУ Запорізької області відкрили кримінальне провадження щодо «народного мера» Маріуполя Олександра Фоменка, якого підозрюють у створенні терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України).

Запорізька Феміда наразі обрала для Фоменка запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Сепаратисту «світить» до п’ятнадцяти років «колючки». Утім у СБУ додають, що якщо вдасться довести його зв’язок iз російськими спецслужбами, йому можуть винести і більш суворий вирок — довічне ув’язнення за державну зраду. Над пошуком доказової бази зараз працюють слідчі СБУ, які перевіряють банківські рахунки обвинуваченого і коло осіб, з якими він спілкувався. Слідчим відомо, що Фоменко тісно співпрацював iз бандитами «Чечена», брав участь у захопленні адміністративної будівлі Маріупольського УБОЗ тощо.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Краматорську співробітники Служби безпеки спільно з військовослужбовцями затримали п’ятьох бойовиків незаконного збройного формування, які обстріляли українських військових зі стрілецької автоматичної зброї. Один із затриманих — 21-річний громадянин Російської Федерації, колишній курсант Краснодарського вищого військового авіаційного училища Микола Крилов — розповів, що прибув на схід України «заробити гроші». Зі слів найманця, він приїхав до Слов’янська, побачивши в iнтернеті рекламу про набір добровольців для участі у бойових діях на стороні терористичної організації ДНР. За цю «роботу» координатори обіцяли пілоту грошову винагороду — одну тисячу доларів США на день.

Водночас у Києві співробітники СБУ затримали одного з активних учасників терористичної ДНР на прізвисько «Сєвєр», спільника терориста Ігоря Бєзлєра («Бєс»). Зі слів затриманого, керівник бойовиків «Бєс» поставив йому завдання вчинити низку диверсій на об’єктах енерго- та водопостачання Києва, щоб відволікти увагу від подій на сході України. Затриманий диверсант спеціалізувався на підривній діяльності й разом з іншими бойовиками брав участь у підготовці мінування об’єктів інфраструктури Донецької області, зазначили в СБУ. Під час затримання у нього вилучили 100 тисяч гривень готівкою, гранату РГД-5, набої до вогнепальної зброї та 300 грамів наркотичної речовини.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>