Немає Ради

18.06.2014

Рада Безпеки ООН, яка на вимогу Росії вкотре зібралася в закритому режимі, щоб обговорити «українське питання», знову розчарувала Москву. Хоча навряд чи посол РФ при Організації Об’єднаних Націй Валерій Чуркін, який, за іронією долі, впродовж цього місяця головує в Радбезі, особливо сподівався на підтримку. Адже якщо «окрема» позиція Росії щодо ситуації в охопленій громадянською війною Сирії постійно мала підтримку в особі Китаю, то істеричні заклики побачити в Україні «фашизм» і «хунту», на зло яким доблесний Кремль анексував Крим і підтримує сепаратистів на Донбасі, не переконали навіть цього єдиного союзника Москви в Раді Безпеки.

Утім, як кажуть у Росії, «попитка — нє питка», тим паче якщо йдеться про дипломатичні міркування. Отже, посли членів РБ ООН знову зібралися за зачиненими дверима (без відеокамер, журналістів і навіть своїх помічників та членів делегацій), аби... вкотре розкритикувати дії Москви.

«Це засідання — ініціатива Росії. Чергова спроба змінити ставлення до себе, а не сприяти вирішенню ситуації. І в черговий раз усі члени Ради Безпеки висловили сумнів у доцільності ініціатив, які виходять від РФ, — усі розуміють, що вони є аморальними. Країна-агресор, окупант не має права на внесення будь-яких гуманітарних резолюцій, хоч би якими вони були хорошими текстом і за змістом», — наголосив постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв. Нагадавши про те, що ще з часів Радянського Союзу Москва дотримується позиції «найкращий спосіб захисту — напад».

Раніше Радбез ООН відмовився підтримати попередній проект резолюції, внесеної Росією, що засуджувала напад на посольство РФ у Києві. Здавалося б, цілком природна позиція для дипломатів — засудити напад на дипмісію, яка, за всіма світовими законами, є недоторканною. Проте, як з’ясувалося, у такій ситуації винна сама ж Росія, тобто вельмишановний пан посол Чуркін. Адже зустрічну пропозицію засудити збиття сепаратистами літака Іл-76 із 49 українськими військовими (в тій самій резолюції), а також зупинити постачання зброї бойовикам Чуркін із Росією відхилили. І самі ж свій проект резолюції відкликали.

Оновлений проект наштовхнувся на не менший спротив. Причому всіх членів РБ (включно з державами Африки, Південної Америки тощо), хоча російський представник звинувачує в цьому передусім США.

Як повідомив телеканалу ТВі речник Постійного представництва України при ООН Єгор Пивоваров, чи не найбільше новий проект резолюції розкритикувала делегація Литви. Він також поінформував, що за ініціативи російської сторони на консультації було запрошено для короткої доповіді заступника Генерального Секретаря ООН із гуманітарних питань Валері Амос. Яка, зокрема, повідомила, що ситуація на сході України погіршилася, проте, за оцінками ООН, поки що не носить ознак гуманітарної кризи.

Водночас пані Амоc застерегла, що така криза можлива — «якщо не буде знайдене політичне рішення для розв’язання ситуації». І фактично спростувала заяви Чуркіна та інших російських посадовців про десятки (у варіанті російського телебачення — сотні) тисяч українських біженців, які шукають притулку в Росії.

За даними ООН, кількість переміщених осіб в Україні сягає 19 тисяч. Іще 15 тисяч українських громадян залишили місця проживання в районах, де немає міжнародних спостерігачів. Причому йдеться не лише про мешканців Східної України, а й про кримських татар, змушених тікати із «визволеного» російськими військами Криму.

Утiм певну сатисфакцію ображені результатами засідання Радбезу росіяни таки отримали. Генеральний секретар ООН Пан Кі Мун засудив «ескалацію насильства в Україні, зокрема знищення українського військового літака, провокаційну риторику, а також такі дії, як напад на російське посольство в Києві». Відповідну заяву Генсек Організації Об’єднаних Націй зробив у Женеві.

А ТИМ ЧАСОМ...

США та Євросоюз мають намір запровадити санкції щодо банківського, енергетичного й оборонного секторів російської економіки через розвиток подій в Україні. Про це в понеділок у Вашингтоні заявила помічник держсекретаря США з європейських справ Вікторія Нуланд.

Пані Нуланд, зокрема, звинуватила Росію у збільшенні допомоги сепаратистам «у дуже небезпечний спосіб», маючи на увазі надсилання в Україну танків і систем залпового вогню, а також особливо відзначила, що проросійські сепаратисти збили військовий літак з українськими військовими.

Вікторія Нуланд також нагадала про офіційну позицію США, які не схвалюють постачання до Росії французьких гелікоптероносців класу «Містраль».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>