Нарешті, контрнаступ

17.06.2014
Нарешті, контрнаступ

Визволителі Маріуполя на вантажівці, броньованій кустарним способом. (з сайта rtvslo.si.)

«14 червня українська армія вперше перейшла в контрнаступ. Наші військові почали тіснити терористів. Я поставив Збройним силам України першочергове завдання — взяти під контроль державний кордон України, через який терористи отримують зброю, техніку, підкріплення, гроші. Лише протягом останніх чотирьох днів у рамках спецоперації було встановлено мир і законний порядок у Маріуполі, взято під контроль 248 кілометрів державного кордону, — зазначив у своєму зверненні до українського народу Президент Петро Порошенко. — За останню добу при спробі проникнути на територію нашої держави було знищено сім автомобільних колон зі зброєю та боєприпасами, знищено декілька танків, бронетранспортерів, реактивну систему залпового вогню. Наші військові захопили ще одну реактивну систему «Град». Від терористів очищено одинадцять населених пунктів Луганщини та Донеччини».

І дійсно, починаючи від минулої п’ятниці, сили антитерору неабияк розвинули наступ. Перемог було б значно більше, якби не трагічна загибель 49 героїв у збитому літаку під Луганськом. Покарання за ганебні помилки керівництва АТО, розвиток подальшого наступу, відновлення державного кордону та кроки із запровадження мирного плану на Донбасі — ці питання були винесені Верховним Головнокомандувачем на порядок денний скликаного ним учора засідання Ради нацбезпеки й оборони.

Вільний Маріуполь

Лише минулої суботи, за даними Міноборони, в зоні проведення АТО було знищено понад 250 терористів. Точна кількість ліквідованих бойовиків від початку контрнаступу не відома, але обраховується сотнями. Лише в районі Краматорська після нищівних авіаударів по блокпостах терористів загинуло близько півсотні бойовиків та півтори сотні було поранено. Таких же авіаударiв було завдано по базах дислокації бойовиків в інших районах Донбасу.

Найвагомішою перемогою на вихідні для сил антитерору стало звільнення Маріуполя. У півмільйонному місті ніхто вже не кидався під техніку силовиків, ніхто не вийшов на захист бойовиків — настільки вони дістали маріупольців. Відтак центри дислокації терористів на чолі з кримінальним авторитетом на прізвисько «Чечен» у місцевому ПТУ та банку «Грецький» були знищені бійцями Нацгвардії та спецпідрозділів МВС «Азов» і «Дніпро-1».

Бандитам не допомогли ні барикади, ні викрадені броньовані мікроавтобуси «Приватбанку». Щільне кільце навколо Маріуполя, крізь яке не мали б утекти бойовики, забезпечили Збройні сили. Щонайменше п’ятеро бойовиків загинуло, зо три десятки потрапило в полон під час зачистки міста. Серед затриманих — і відомі кримінальні авторитети на прізвиська «Дід» і «Полковник». Ще один iз ватажків терористів на прізвисько «Борода» сховався у підвалі, але коли його попередили, що якщо не вийде, то отримає гранату під ноги, бандит одразу здався.

Відтак над мерією Маріуполя знову замайорів український прапор, а Президент Петро Порошенко доручив голові Донецької ОДА Сергію Таруті тимчасово перенести офіс облдержадміністрації до Маріуполя. Вже у суботу маріупольці повністю очистили місто від сміття і барикад, а пан Тарута провів тут першу нараду.

Утім окремі недобитки бандформувань таки залишилися в межах Маріуполя. Суботнього ранку із засідки бойовики обстріляли з гранатомета і автоматів мікроавтобус із запорізькими прикордонниками (везли донецьким колегам провізію). «Зелені кашкети» прийняли нерівний бій у районі пост-мосту Маріуполя. Загинуло п’ятеро «зелених кашкетів» з Бердянська, ще семеро отримали поранення.

Напередодні (минулої п’ятниці) у засідку під Слов’янськом потрапили десантники з 79-ї бригади (базується у Миколаєві) та розвідники з Кіровограда. В бою загинуло троє наших бійців, поранено — 26. Якщо врахувати 49 загиблих військових у збитому літаку в Луганську, стає зрозуміло, що у ці вихідні Україна втратила 57 своїх героїв...

Вічна пам’ять!

Серед перемог українського війська — знищені та захоплені російські танки Т-64 та системи «Град». Наші бійці підбили два танки, три БТР та дві вантажівки з кулеметами ДШК. Автомобільні колони бойовиків, що потрапили на Донбас iз російського боку, як правило, знищувалися ударами бойових вертольотів, після чого висаджувався десант і завершував розгром противника.

Поблизу райцентру Добропілля минулої п’ятниці бойовики помилилися в орієнтуванні й обстріляли з установок «Град» овочеву базу замість українського блокпосту. В момент залпу одна з установок загорілася, ще не вистрілявши весь боєзапас, тож бойовики покинули її. Від обстрілу загинув молодий працівник овочебази, важко поранено дівчину. При цьому терористи кавказької зовнішності маскувалися під Національну гвардію.

Після Щастя — на Луганськ!

Сили антитерору поступово, з півночі Луганщини та півдня Донеччини, відновлюють контроль над державним кордоном. Найзапекліші бої відбулися поблизу Савур-могили, де було знищено чимало бойовиків, та в районі райцентру Амвросіївка. Бойовики з «Градів» обстріляли житлові квартали міста, щоб звинуватити у цьому українських військових. Лише дивом обійшлося без жертв.

Лідер слов’янських бойовиків, російський диверсант Ігор Гіркін («Стрілок») визнав, що після звільнення Амвросіївки «укри закриють від нас бази постачання з російського боку і візьмуть у кільце». Те, що кільце АТО стискається навколо бойовиків, підтвердив і самопроголошений лідер ЛНР Валерій Болотов, який узяв на себе відповідальність за збитий у суботу Іл-72 з українськими десантниками. За словами Болотова, «армія України бере нас у кільце й відрізає від Росії, готуючись до тотальної зачистки Луганська».

Саме через це бойовики ЛНР істерично почали знищувати мости на під’їздах до Луганська та іншу інфраструктуру, щоб уповільнити наступ сил антитерору. Ще й захопили «Луганськгаз», установивши там кулеметні точки. Це не завадило нашим бійцям у ході запеклих боїв звільнити неподалік обласного центру містечко Щастя (в полон здалося багато терористів на чолі з польовим командиром на прізвисько «Батя»). Учора бої вели вже на підступах до Луганська — у селищі Станично-Луганське. За даними групи «Інформаційний спротив», на Луганщині діє до 4 тис. бойовиків.

Жителі прикордонних містечок по-різному сприймають появу тут української армії. Родич дружини автора Юрій В. iз прикордонного селища Бірюкове на Луганщині розповів, що бійці Нацгвардії з’явилися тут у суботу і викликали здивування місцевих мешканців. Останні, дізнавшись, що Бірюкове зачищатимуть від терористів, запевняли, що бойовиків тут немає. Однак такі заяви були не зовсім щирі...

«Адже вночі, поблизу селища почався нетривалий бій, кілька куль iз боку кордону пробило шифер на даху моєї хати, — розповідає «УМ» Юрій В. — Не знаю, хто саме поцілив — чи Нацгвардія, чи бойовики. Мені від цього не легше. Ночували у погребі...»

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>