Меру — мир?

17.06.2014

Чутки про те, що у вівторок тяжко поранений Геннадій Кернес може повернутися з Хайфи додому, підтвердив напередодні керівник департаменту масових комунікацій і зв’язків міськради Харкова Юрій Сидоренко. За його словами, мер прибуде до Міжнародного аеропорту близько 15.00 і там же проведе свою першу прес-конференцію.

Про подальші плани міського голови його підлеглі наразі ще нічого не знають. Водночас з’явилася інформація, що пан Кернес хоче відсвяткувати 27 червня своє 55-річчя саме в колі друзів та близьких, а потім, можливо, поїде доліковуватися за кордон. Ізраїльські лікарі врятували йому життя, але поки що, у прямому значенні цього слова, не змогли поставити на ноги через тяжке поранення хребта. Тому Геннадій Кернес i надалі змушений пересуватися в інвалідному візку. Подейкують, що з урахуванням цієї прикрої обставини, комунальники вже встигли переобладнати підходи та ліфти в мерії та готелі «Національ», де він працює, а також спростили під’їзди до його улюбленої джерельної купальні у Саржиному яру.

Утім, не виключено, що свій лікарняний Геннадій Кернес змушений буде перервати через можливе призначення на посаду голови Харківської облдержадміністрації. Минулого тижня з’явилося повідомлення (офіційно воно підтверджене не було), що за кандидатуру мера замовив слово Президенту керівник Дніпропетровщини Ігор Коломойський, який нібито має особливий вплив на свого харківського колегу. Спохопилися вчасно і 48 депутатів із фракції Партії регіонів обласної ради, написавши петицію до глави держави з проханням призначити саме Кернеса.

Щоправда, вчора стало відомо, що з цим посланням не все так однозначно, як здавалося спочатку. Депутат-«регіонал» Віталій Збукар офіційно відхрестився від участі в компанії з підтримки мера і навіть припустив, що «таку інформацію через кишенькові ЗМІ поширюють політичні вороги міського голови». Не в захваті від подібних кадрових змін і місцеві євромайданівці, які розпочали в соціальних мережах збір підписів незгодних із таким призначенням харків’ян. На сьогоднішній день своє «ні» висловили вже майже три тисячі користувачів.

Сам Геннадій Кернес, схоже, зовсім не проти очолити регіон. «Я вважаю, що можу принести користь новій владі у тій конфігурації, яка вже зараз проявляється в Україні», — сказав він, додавши, що має мрії і палке бажання їх реалізувати. Харківський мер і далі декларує прихильність до єдиної України, але при цьому не вважає Росію агресором і дружить iз багатьма відомими політиками та бізнесменами РФ, про що сам повідомив у інтерв’ю російській журналістці Ксенії Собчак.

Наскільки корисним буде для Харківщини його бажання подобатися всім і грати за принципом «і вашим і нашим», сказати важко. Принаймні раніше така невизначеність не раз призводила до кривавих сутичок між євромайданівцями та проросійськи налаштованими мітингувальниками, а справжній мир у Харкові настав лише після того, як Геннадій Кернес поїхав на лікування за кордон. Можливо, це просто збіг обставин, але досить символічний.