З чого б почати...

13.06.2014
З чого б почати...

Нова українська влада обіцяє виконати всі умови, аби пришвидшити інтеграцію в Євросоюз. (з сайта 112.ua.)

Незважаючи на певні побоювання, економічну частину Угоди про асоціацію між Україною та ЄС буде підписано 27 червня. У цьому запевняють європейські дипломати як у Брюсселі, так і в Києві. «Це відкритий документ, у якому немає нічого секретного, прихованого. Він має бути підписаний 27 червня», — наголосив, зокрема, голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, виступаючи вчора на міжнародній конференції «Імплементація Угоди про асоціацію: з чого починати?».

Філіппіни нам допоможуть!

Позавчора брюссельський сайт Euobserver, який є фактично «вісником ЄС», опублікував тривожну новину про те, що підписання Угоди про асоціацію з Україною може бути відкладено. Жодних подробиць, окрім того, що ця справа якось пов’язана із ситуацією, яка склалася між Євросоюзом та Філіппінами, наведено не було.

Як з’ясувала «Європейська правда», йдеться про рішення Великої палати Суду ЄС у тяжбі між... Єврокомісією та Радою Євросоюзу. Два керівні органи ЄС судилися за повноваження. Вранці 11 червня суд оприлюднив вердикт, задовольнивши позов ЄК щодо визнання недійсним рішення Ради ЄС про підписання угоди з Філіппінами. Феміда підтвердила, що Рада перебрала на себе надлишкові повноваження (щодо подальшої імплементації угоди) в трьох галузях — у питаннях транспорту, реадмісії та довкілля.

Звідси й ускладнення щодо підписання Угоди з Україною, адже, згідно з прецедентним правом ЄС, це рішення суду поширюється і на відносини ЄС з іншими країнами-партнерами. Водночас про відтермінування підписання не йдеться — попри те, що треба терміново внести певні технічні зміни у відповідні документи, процес цей недовгий і має бути завершений упродовж тижня. Більше того — Україна та інші держави-партнери ЄС (передусім — Грузія та Молдова, які мають схожі угоди з ЄС) іще й виграють від цих змін, адже рішення суду про визначення конкретних повноважень Єврокомісії та Ради ЄС спростить розв’язання ймовірних суперечностей на етапі імплементації Угоди.

Реформи необхідні. Але поки неможливі?

Як наголосив Ян Томбінський, українському уряду ніщо не заважає впроваджувати реформи вже зараз, іще до ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. А реформи конче необхідні. За словами посла Євросоюзу, інтеграція України в економічну систему ЄС може вимагати значних змін у галузях нашої економіки. Для прикладу Томбінський провів паралелі з тими змінами, яких зазнали в останні десятиліття економіки європейських країн: «У Німеччині повністю зникли шахти як сектор економіки. І у Франції більше немає шахт. Але це довгий процес. Потрібен не тільки час — потрібні гроші і знання», — наголосив посол, визнавши, що така реформа вимагає значних капіталовкладень. Адже просто закрити навіть збиткове й дотаційне підприємство, не запропонувавши людям альтернативу, — з боку влади щонайменше нерозумно. «І тут ми впираємося в питання бізнес-клімату», — зауважив дипломат, нагадавши про важливість розвитку кредитування та підтримки малого і середнього бізнесу, які могли б компенсувати втрату робочих місць.

Водночас канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила переконання, що повноцінно втілювати заплановані реформи Україна зможе лише після припинення вогню на сході. «Тепер потрібно зробити все, аби виправдати надію на новий початок. Ми хочемо, щоб там більше не лунали постріли. Лише тоді новий український Президент зможе зосередитися на необхідних реформах», — заявила Меркель у середу під час щорічного дипломатичного прийому в Берліні. За її словами, «необхідно зміцнити правову державу, подбати про дотримання прав людини, забезпечити територіальну цілісність та посприяти економічному розвитку України». Фрау канцлер запевнила, що Німеччина підтримає нового главу Української держави під час реалізації цих непростих завдань. І вже вкотре нагадала Росії про її згоду сприяти стабілізації ситуації в Україні.

Принагідно чи не найбільша (колись?) союзниця Володимира Путіна в ЄС уже не вперше наголосила, що європейська політика сусідства з Україною, Молдовою або Грузією жодним чином не направлена проти Росії. «Побудова добрих відносин з ЄС включає і побудову добрих відносин із Росією», — цитує очільницю німецького уряду агенція «Рейтер».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>